Επιστολή στον υποψήφιο αερομοντελιστή


 
Αγαπητέ φίλε, αγαπητή φίλη,
  • Παρακολούθησες τις πτήσεις των αερομοντέλων μας στο αεροδρόμιο;
  • Απόρησες βλέποντας τα ολοζώντανα μικρά αεροπλάνα στη βιτρίνα εκείνου του καταστήματος;
  • Ξεφύλλισες το αερομοντελιστικό περιοδικό που βρήκες στο περίπτερο της γειτονιάς σου;
  • Σερφάρισες τις αερομοντελιστικές σελίδες στο internet;
Με όποιο τρόπο κι αν γνώρισες τον αερομοντελισμό - μπορεί να ανακαλύπτεις τον κόσμο μας διαβάζοντας τώρα αυτές τις γραμμές - χαιρόμαστε που είσαι κοντά μας.
  • Θέλεις κι εσύ να γίνεις αερομοντελιστής αλλά έχεις απορίες;
  • Δεν ξέρεις με τι εφόδια να ξεκινήσεις;
  • Δεν καταλαβαίνεις την ορολογία που τόσο αβίαστα βγαίνει από τα στόματα των άλλων συναδέλφων;
Νοιώθουμε την επιθυμία σου να δραστηριοποιηθείς, ... να αφομοιώσεις, ... να δημιουργήσεις, ... να οδηγήσεις εκείνο το πολύχρωμο διπλάνο στο ακροβατικό του ρεπερτόριο, ... να βγείς πρώτος στον αγώνα. Γιατί έτσι ξεκινήσαμε κι εμείς!!!

Εμείς οι παλιοί, ίσως είμαστε πιό τυχεροί που γνωρίσαμε τον αερομοντελισμό την εποχή που τα μέσα ήταν λιγοστά, γιατί επιλέγοντας σταδιακά απολούστερους στόχους και παρακολουθώντας με πείσμα την εξέλιξη, γνωρίσαμε και ζήσαμε το όμορφο αυτό αεράθλημα σε όλο του το βάθος, χωρίς να λείψουν βέβαια οι πειραματισμοί και οι βαρειές προσγειώσεις.

Μπορείς κι εσύ να απολαύσεις τις χαρές που προσφέρει ο αερομοντελισμός με μόνο εφόδιο ένα σωστό ξεκίνημα. Ας κάνουμε μια προσπάθεια να ξεκινήσουμε μαζί, χρησιμοποιώντας την κοινή λογική.

Αν κάποιος ήθελε να γίνει χειριστής αεροσκαφών θα άρχιζε με ένα βαρύ υπερηχητικό jet;

Μάλλον θα αισθανόταν σιγουριά και ικανοποίηση καθώς θα προσπαθούσε να δαμάσει το πιστό εκπαιδευτικό αεροπλάνο που το έχουν δασκαλέψει να αγνοεί όχι μόνο τα μικρά αλλά και τα μεγάλα λάθη, και σε λίγες ώρες θα απολάμβανε το πρώτο του solo.

Ετσι κι εσύ, αρχίζοντας με ένα κλασσικό εκπαιδευτικό μοντέλο, θα μπορέσεις να το ολοκληρώσεις, αποκτώντας τις πρώτες εμπειρίες της κατασκευής, και να το πετάξεις με επιτυχία, ανακαλύπτοντας μερικά από τα πρωταρχικά μυστικά του τριμαρίσματος.

Μην αφήσεις αυτή την πρώτη επιτυχημένη εμπειρία να σε παρασύρει. Συνέχισε και πάλι με ένα από τα επιλεγμένα εκπαιδευτικά αερομοντέλα. Παράλληλα άντλησε γνώσεις από τα πολλά αερομοντελιστικά περιοδικά, βιβλία, video-κασσέτες, ή από το internet, και μη διστάζεις να ρωτάς τους παλιότερους αερομοντελιστές για να λύνεις -εγκαίρως- τις απορίες σου.

Οσο πιό πολύ χρόνο αφιερώσεις στο προτεινόμενο πρόγραμμα αρχικής εκπαίδευσης, τόσο πιό γρήγορα θα έρθει η ημέρα που θα μπορέσεις να απογειωθείς με τα δικά σου φτερά.

  Γιάννης Κωνσταντακάτος

 


Επόμενο Κεφάλαιο
Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα