ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΙΔΕΑ και ΑΕΡΟΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ


Το ερέθισμα της πτήσης, η αεροπορική ιδέα - το αεροπορικό πνεύμα, εμφυτεύεται στον άνθρωπο μόλις συνειδητοποιήσει ότι τα πουλιά πετάνε. Δεν μένει παρά μόνο η ευκαιρία για να τα μιμηθεί ακολουθώντας κάποιο αεράθλημα, ή ασκώντας το επάγγελμα του αεροπόρου.

Χωρίς υπερβολή, τις περισσότερες ευκαιρίες τις δίνει ο αερομοντελισμός, από την νεανική ακόμη ηλικία, με το πλέον προσιτό πεδίο, την μεγαλύτερη ποικιλία σε σχέδια και τις αναρίθμητες δραστηριότητες και συγκινήσεις.

Τι ονομάζουμε Αερομοντελισμό;

Αερομοντελισμός είναι η ενασχόληση με την κατασκευή και την πτήση μικρών αεροπλάνων. Τα μικρά αυτά αεροπλάνα ονομάζονται αερομοντέλα η απλώς μοντέλα.

Με άλλα λόγια, αερομοντέλο είναι ένα μικρό αεροπλάνο που μπορεί μεν να πετάξει, αλλά λόγω του μικρού του μεγέθους δεν μπορεί να μεταφέρει άνθρωπο.

 

Πώς φτιάχνεται ένα αερομοντέλο;

Ο κάθε αερομοντελιστής φτιάχνει ο ίδιος τα μοντέλα του. Ο κλασσικός τρόπος κατασκευής παραμένει μέχρι σήμερα ο ίδιος. Ακολουθώντας ένα κατασκευαστικό σχέδιο, κόβει και κολλάει κομμάτια από ελαφρύ ξύλο ή κόντρα πλακέ και επικαλύπτει τον ανοιχτό σκελετό με ειδικό χαρτί ή φύλλο πλαστικού.

Φυσικά χρησιμοποιούνται και τα μοντέρνα υλικά όπως η διογκωμένη πολυστερίνη και νήματα από γυαλί, ή κάρβουνο, εμποτισμένα σε εποξικές ρητίνες.

Στον τελειωμένο σκελετό προσθέτει, όπου προβλέπεται, τα υπόλοιπα μέρη όπως τη μηχανή, το σύστημα προσγείωσης, το σύστημα οδήγησης κ.α.

 

Είναι ο αερομοντελισμός χόμπυ;

Ναι, είναι !!!

Μικροί και μεγάλοι ασχολούνται με τον αερομοντελισμό απλά για να έχουν μια ευχάριστη απασχόληση έξω από την καθημερινή ρουτίνα της ζωής.

Νοιώθουν μεγάλη χαρά συναρμολογώντας το μοντέλο του αεροπλάνου που τους αρέσει, αλλά χωρίς αμφιβολία την μεγαλύτερη ικανοποίηση την παίρνουν όταν το δούν τελικά να πετάει.

 

Είναι ο αερομοντελισμός άθλημα;

Ναι, είναι !!!

... και όταν ένας αερομοντελιστής είπε τον άλλο:  - το δικό μου αερομοντέλο πετάει καλύτερα από το δικό σου..., γεννήθηκε ένα ακόμα άθλημα. Το αεράθλημα του αερομοντελισμού.

 

Είναι ο αερομοντελισμός παιχνίδι;

Οχι, δεν είναι !!!

Είναι εμφανής η διαφορά μεταξύ των δημιουργημάτων των αερομοντελιστών και των έτοιμων παιχνιδιών με σχήμα αεροπλάνου που μπορεί να αγοράσει ο καθένας.

Το παιχνίδι το αγοράζεις έτοιμο και μπορείς να το χειριστείς μόλις ξετυλίξεις το περιτύλιγμα.

Οι αερομοντελιστές κοπιάζουν πολλές ώρες, ημέρες, ή ακόμα και χρόνια, για να φτιάξουν το αερομοντέλο τους με στόχο την καλύτερη εκμετάλλευση των προσφερόμενων στοιχείων, και πάντα μέσα από το πρίσμα της συνεχούς βελτίωσης.

 

Είναι ο αερομοντελισμός ακριβή απασχόληση;

Το χρήμα δεν είναι το απαραίτητο συστατικό για την ευχαρίστηση που μπορεί να δώσει ο αερομοντελισμός! Ορισμένες κατηγορίες αερομοντέλων είναι πράγματι ακριβές, αλλά υπάρχουν άλλες τόσες που τα μοντέλα δεν κοστίζουν περισσότερο από ένα σχολικό τετράδιο, ή το εισητήριο του κινηματογράφου.

 

Πρέπει να αφιερώνει κανείς πολύ χρόνο;

Ο αερομοντελισμός δεν απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο απασχόλησης. Καθένας αφιερώνει όσο από τον ελεύθερο χρόνο του θέλει. Αν μέσα σ' αυτόν τον χρόνο ο αερομοντελιστής φτιάξει ένα η περισσότερα μοντέλα, δεν έχει σημασία. Ο αερομοντελισμός δεν θέλει βιασύνη.

 

Που υπάρχουν τα απαιτούμενα υλικά και εργαλεία;

Στην χώρα μας υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα καταστήματα (Hobby-Shops) όπου μπορεί κανείς να βρεί υλικά για την καταστευή και την πήση των αερομοντέλων, όπως και την αντίστοιχη βιβλιογραφία.

Τα κοινά εργαλεία υπάρχουν σε πολλά καταστήματα σε κάθε γειτονιά.

 

Που μπορεί ο αερομοντελιστής να πετάξει τα δημιουργήματά του;

Τα πολύ μικρά ανεμόπτερα και λαστιχοκίνητα μπορούν να πετάξουν σε ένα ελεύθερο οικόπεδο ή την αυλή ενός σχολείου. Τα μεγαλύτερα μοντέλα απαιτούν και ανάλογα μεγαλύτερους χώρους. Οι χώροι πτήσεων των αερομοντέλων οργανώνονται από τα αεραθλητικά σωματεία και ονομάζονται μοντελοδρόμια.

 

Τι πρέπει να έχει υπ' όψη του ο μέλλων αερομοντελιστής;

Ο καθένας μπορεί να απολαύσει τις χαρές που προσφέρει ο αερομοντελισμός, με ένα σωστό ξεκίνημα και πολλά μικρά βήματα.

Αυτό μπορεί να εξασφαλισθεί μόνο με την ένταξή του σε μία οργανωμένη ομάδα αερομοντελισμού, όπου θα βρεί αφ' ενός μεν την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτή, αφ' ετέρου θα γνωρίσει και τους άλλους αερομοντελιστές για να ανταλλάξουν ιδέες.

 


Επόμενο Κεφάλαιο
Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα