Η αεραθλητική οικογένεια


Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, συνειδητοποιώντας πολύ νωρίς την σημασία που είχε ο αεραθλητισμός για την ανθρωπότητα, κατά τις εργασίες του συνεδρίου της τον Ιούνιο του 1905, στις Βρυξέλλες, πρότεινε:

- "Αυτό το συνέδριο αναγνωρίζοντας την σημασία της αεροναυτικής, εκφράζει την επιθυμία να ιδρυθεί σε κάθε κράτος μια ομοσπονδία που θα καθοδηγεί τις διάφορες αεροπορικές συναντήσεις και θα προωθήσει τη επιστήμη και το άθλημα της αεροναυτικής".-

Λίγους μήνες αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ιδρύθηκε η Διεθνής Αεροναυτική Ομοσπονδία / Federation Aeronautique Internationale (F.A.I.), που από τότε έως και πρόσφατα είχε την έδρα της στο Παρίσι. Σήμερα στεγάζεται στη Λωζάνη.

H F.A.I. ασχολείται με όλα τα αεραθλήματα, που είναι: η αθλητική αεροπορία, η ακροβατική πτήση, η πτήση με αερόστατο, η πτήση με υπερελαφρά αεροσκάφη, η ανεμοπορία, ο αλεξιπτωτισμός και φυσικά ο αερομοντελισμός, όπως επίσης με την αεροπορική ιατρική και την αστροναυτική.

Κάθε αεράθλημα δραστηριοποιείται από την αντίστοιχη Commission (επιτροπή). Η αρμόδια επιτροπή για τον αερομοντελισμό είναι η Commission Internationale d'Aeromodelisme, (CIAM), που απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο αερομοντελιστή κάθε κράτους μέλους της FAI. Εκπονεί τους διεθνείς κανονισμούς και επιβλέπει την διοργάνωση περισσότερων από 100 διεθνών αγώνων ετησίως, μεταξύ των οποίων Παγκόσμιοι και Πανευρωπαϊκοί.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας Ιωάννης Παυλιόγλου, εν μέσω των εκπροσώπων της Γερμανίας και της Αιγύπτου, στο CIAM plenary meeting στο Παρίσι, κάποια χρονιά του '70.

Ανωτάτη αεραθλητική αρχή της χώρας μας είναι η "Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία" (ΕΛ.Α.Ο.). που ιδρύθηκε το 1928 (τότε "Αερολέσχη της Ελλάδος" - ΑΛ.Ε.).

Είναι αρμόδια για την ανάπτυξη, οργάνωση και εποπτεία όλων των αεραθλημάτων στην Ελληνική επικράτεια, ταυτόχρονα δε, είναι το κανάλι επικοινωνίας του Ελληνικού αεραθλητισμού με την FAI για όλα τα αεραθλήματα.

Η ΕΛ.Α.Ο. εντάχθηκε πρόσφατα στη δύναμη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Εχει μέλη πρωτοβάθμια τοπικά σωματεία (Αερολέσχες, Ενώσεις, Ομίλους, Συνδέσμους) που αναπτύσσουν αεραθλητικές δραστηριότητες με αντίστοιχα τμήματα, ορισμένα εκ των οποίων είναι αμιγή αερομοντελιστικά σωματεία.

Η Ενωση Αερομοντελιστών Αθηνών (Ε.Α.Α.) ιδρύθηκε το 1952. Είναι το αρχαιότερο αερομοντελιστικό σωματείο. Το 1999 έλαβε την "αθλητική αναγνώριση" από την Γ.Γ.Α.

 


Επόμενο Κεφάλαιο
Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα