Πως φαντάζονται μερικοί εκπαιδευτές τον εαυτό τους.


Προς τον Εθελοντή Εκπαιδευτή


 

Φίλε αερομοντελιστή,

Ανέλαβες, λοιπόν, να μάθεις τον νέο Ικαρο τα μυστικά της πτήσης;

Θυμήσου λίγο τη μέρα που είχες πρωτοέρθει δειλά - δειλά στο αεροδρόμιο και δεν απεφάσιζες να βγάλεις ούτε το ανεμόπτερό σου από το αυτοκίνητο. Αφιερώσαμε από τότε πολλές από τις ελεύθερες ώρες μας για την εκπαίδευσή σου και σαν μόνη αμοιβή περιμέναμε να σε δούμε να μας ξεπεράσεις. Επενδύσαμε σε σένα όσα μυστικά ξέραμε, ελπίζοντας μια μέρα να αναλάβεις την σκυτάλη και να μας ξεκουράσεις.

Ψυχολόγησε τον μαθητή σου. Εχει περισσότερο τρακ απ' ότι είχες εσύ; Είναι φυσικό. Το πεδίο μεγάλωσε, το άθλημα εξελίχθηκε.

Ολοι γύρω, ακόμη κι εσύ, μιλάμε μιά "αργκό" που θα πρέπει να του μάθεις για να καταλαβαίνει τις οδηγίες σου. Εχει ακόμα νωπή την επίδειξη της Λέσχης που τα γρήγορα τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα, γεμίζοντας τον ουρανό με λούπινγκ, ερέθισαν την φαντασία του, εκτόξευσαν την αυτοπεποιήθησή του και τον έκαναν να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό στο χαρτζιλίκι του.

Ο Αερομοντελισμός καλλιεργεί και την φαντασία και την αυτοπεποιήθηση και την δημιουργικότητα αλλά σε σένα έχει πέσει το βάρος να πλάσεις την αυτογνωσία, την προσπάθεια και τον αυτοέλεγχο. Κι αν έχει περάσει απο κείνο το Hobby Shop που του υποσχέθηκαν ότι έναντι μιάς μικρής περιουσίας σε λίγες μέρες θα πετάει "ενα σαν κι αυτό" που είδε, πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου.

Η αίσθηση της πτήσης, η δυνατότητα να χειριστεί ένα μοντέλο αεροπλάνου σαν το αληθινό, είναι αποδεδειγμένα ακαταμάχητες. Οσο για εκείνον, τόσο και για σένα. Δεν θα τον εντυπωσιάσεις ακόμη περισσότερο πετώντας το δικό του ή το δικό σου μοντέλο σαν να του ζητάς να σου δώσει κάποιο έπαθλο. Δεν χρειάζεσαι άλλα πιστοποιητικά.

Προφύλαξέ τον από την δηλητηριώδη κριτική των γύρω ή την συνηθισμένη αψυχολόγητη στάση των γονιών του. Βάλε τα δυνατά σου να καταλάβουν ότι η εξόρμηση στο αεροδρόμιο δεν είναι η ατραξιόν της εβδομάδας. Εξήγησε και σ' αυτόν και στους γονείς του ότι Αερομοντελισμός δεν είναι ο χειρισμός ενός έτοιμου τηλεκατευθυνόμενου παιχνιδιού αλλά, η ολοκλήρωση ενός σχέδιου αεροπλάνου με συγκεκριμένο στόχο την καλύτερη απόδοση των στοιχείων που προσφέρθηκαν.

Οταν έρθει η ώρα (κι αν βάλεις τα δυνατά σου δεν θα αργήσει), ο νέος αυτός θα υλοποιεί τα σχέδια που σήμερα πετάνε μόνο στην φαντασία του και σιγά-σιγά θα σχεδιάζει ο ίδιος τα μοντέλα και θα βελτιώνει τις επιδόσεις τους.

Ο Αερομοντελισμός είναι το πιό προκλητικό και συνάμα το πιό ανταποδοτικό απ' όλα τα χόμπυ και αεραθλήματα.

Οπως συμβαίνει συνήθως, ο μαθητής σου παρουσιάστηκε με ένα τηλεκατευθυνόμενο μοντέλο που είτε αγόρασε έτοιμο, είτε συναρμολόγησε βιαστικά ο ίδιος και θέλει να το δει να πετάει. Ισως έχει και σημάδια από τις προηγούμενες απόπειρες για το πρώτο solo, αλλά στα μάτια του είναι το 8ο θαύμα. Αυτό ίσως να μην είναι το καταλληλότερο εργαλείο για να δουλέψεις.

Είσαι πρόθυμος να του κάνεις τα χατήρια. Δεν πρέπει όμως να χάσετε ώρες προσπαθώντας να δαμάσετε τα προβλήματα του τυχαίου μοντέλου. Οδήγησέ τον να βρει μόνος του μερικά από τα λάθη του, υπόδειξέ του συναδελφικά τα υπόλοιπα και μη ξεχάσεις να εκθειάσεις την κατάλληλη στιγμή και τα σωστά σημεία που σίγουρα έχει.

Ο καλός δάσκαλος δεν παραφυλάει τον μαθητή για το λάθος, αλλά για να βραβεύσει τις επιτυχίες του.

Φέρε τον μαθητή σου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Λέσχης και μη προσαρμόζεσαι εσύ για να ικανοποιήσεις την περιέργεια μικρών και μεγάλων αν το Χριστουγεννιάτικο δώρο τελικά θα πετάξει.

Φέρε τον πίσω στον πάγκο. Το σωστό ξεκίνημα γίνεται από την επιλογή και την κατασκευή του σωστού εκπαιδευτικού μοντέλου.

Θα πετύχεις. Γιατί δεν προσφέρθηκες να δίνεις μόνο τεχνικές οδηγίες.

Είσαι ένας ολοκληρωμένος δάσκαλος. Ασκείς ένα λειτούργημα. Πλάθεις ένα χαρακτήρα.

  Γιάννης Κωνσταντακάτος

 


 

Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα