Το Παζάρι


 • Εχετε ένα παλιό μοντέλο που δεν θέλετε πιά ;

 • Ψάχνετε φθηνά αερομοντελιστικά υλικά ;

 • Eλάτε στο παζάρι μας. Σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει. Φέρτε μαζί σας ότι υλικό δεν χρειάζεστε, καινούργιο ή μεταχειρισμένο. Σίγουρα θα το θέλει κάποιος άλλος.

Η ιδέα για παζάρι δεν είναι καινούργια αλλά σίγουρα είναι μία από τις πλέον πολύκoσμες δραστηριότητες της Λέσχης. Είναι μία εκδήλωση που εκτός από τις δημόσιες σχέσεις της αποκτά ουσιαστικό στόχο. Σκοπός της το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

 

Τι το κάνει τόσο δημοφιλές;

Mέσα σε μία γιορταστική ατμόσφαιρα συναντώνται τα περισσότερα μέλη της Λέσχης για την ταχύτερη αλλαγή ιδιοκτήτη αερομοντελιστικών υλικών που μπορεί να φανταστείτε.

Οι αερομοντελιστές είναι οι καλύτεροι αποταμιευτές του κόσμου. Γεμίζουν ντουλάπες με υλικά για να φτιάξουν το ένα ή το άλλο μοντέλο που τους αρέσει αλλά δυστυχώς η ημέρα έχει μόνο 24 ώρες και ο χρόνος μόνο 365 ημέρες. Κάτι για το οποίο πέρασε ο πρώτος ενθουσιασμός για εμάς, μπορεί να το χρειάζεται ένας άλλος την στιγμή εκείνη. Ενα φτερό χωρίς άτρακτο, ή μια άτρακτος χωρίς φτερό, που γεμίζει την ντουλάπα μας μπορεί να γίνει η αρχή μιας νέας κατασκευής του συνάδελφου που γλυτώνει έτσι κόπο, χρόνο και χρήμα. Βιβλία και περιοδικά που για τον ένα είναι μια χαρτόμαζα, για τον ενδιαφέρομενο αερομοντελιστή μπορεί να είναι ο θησαυρός που έψαχνε τόσα χρόνια.

Αλλά η ανταλλαγή και η δημοπρασία δεν γίνονται μόνο για ξεχασμένα υλικά . Καινούργια μοντέλα που μόλις αγοράστηκαν (αλλά αμέσως μετά είδαμε κάτι καλύτερο). Μηχανές του κουτιού (που μας έφεραν κατά λάθος από το εξωτερικό), έλικες που τις αγοράσαμε απλώς για να τις δοκιμάσουμε (αλλά δεν κάνουν στο μοντέλο μας) μπορεί να είναι το χαμένο κομμάτι του παζλ του φίλου μας.

Οι αερομοντελιστές είναι οι καλύτεροι διαπραγματευτές του κόσμου. Γι΄ αυτό και αυτοί που δίνουν και αυτοί που πέρνουν είναι ευχαριστημένοι. Οπως ευχαρεστημένοι μένουν και αυτοί που απλώς χαζεύουν.

Το μυστικό της επιτυχίας μιας τέτοιας εκδηλώσεως είναι η διαφήμιση. Οσο και αν υποτίθεται ότι τα μέλη ξέρουν και περιμένουν το παζάρι τελικά πολλοί το ξεχνάνε ή δεν ξέρουν ακριβώς πότε είναι και μένουν σπίτι τους.

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

 • Χώρος: Ανετος χώρος για συγκέντρωση πολλών ατόμων. Τουαλέτα, έξοδοι διαφυγής, κ.λ.π.
 • Χρονολογία: Προτείνεται κάποιο Σάββατο πριν τα Χριστούγεννα. Τον χειμώνα δεν συμβαίνουν πολλές αερομοντελιστικές δραστηριότητες. Ιδίως στο μοντελοδρόμιο. Η ατμόσφαιρα είναι ήδη γιορταστική και ζεστή. Και την εποχή αυτή όλοι έχουν πάρει το δώρο. Επίσης μπορεί να συνδυαστεί και με την κοπή της πίτας μέσα στον Ιανουάριο - Φεβρουάριο.
 • Οργανα: Τραπέζια για την έκθεση των μοντέλων, προαιρετικά μεγαφωνική εγκατάσταση. Οταν η μεγαφωνική εγκατάσταση δεν χρησιμοποιείται για ομιλία, μπορεί να μεταδίδει απαλή μουσική.

 

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

 • Γραμματεία
 • Εκφωνητής
 • Φωτογράφος
 • Υπεύθυνος υποδοχής επισήμων 1,2....
 • Υπεύθυνος διανομής ενημερωτικών εντύπων
 • Υπεύθυνος πυροσβεστήρα
 • Υπεύθυνος καθαριότητας 1,2,...
 • Υπεύθυνος αποστολής προσκλήσεων
 • Υπεύθυνος αναρτήσεως αφισών, σημαιών, πινακίδων
 • Υπεύθυνος διαρρυθμίσεως χώρου 1,2,3...
 • Υπεύθυνος press release
 • Υπεύθυνος "καντίνας" Ορισμένες εργασίες μπορούν να αναληφθούν από το ίδιο πρόσωπο. Αλλά για κάθε περίπτωση υπάρχουν και μερικοί αναπληρωματικοί.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

 1. Διαφήμιση
 2. Συλλογή δώρων του λαχνού
 3. Διαρρύθμιση της αίθουσας

 

Παράλληλες δραστηριότητες

 

Η Δημοπρασία

Η δημοπρασία είναι ένας ένας τρόπος να πουληθεί το έκθεμα στην καλύτερη δυνατή τιμή. Θέλει όμως καλή οργάνωση κι ένα καλό εκφωνητή. Η Λέσχη μπορεί να κρατήσει ένα μικρό ποσοστό για την εξυπηρέτηση.

Ο εκφωνητής πρέπει να ξεκινήσει με μια ρεαλιστική τιμή. Αν οι προσφορές δεν πλησιάζουν τον στόχο, τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να πει μια μεγάλη τιμή για να το αγοράσει ξανά ο ίδιος. Η Λέσχη δεν είναι υπεύθυνη για την ποιότητα των αντικειμένων.

Πριν από την δημοπρασία μπορούν να εκτεθούν για να τα περιεργαστούν οι υποψήφιοι αγοραστές και να κανονίσουν που να "χτυπήσουν". Αλλοτε συμφέρει να αναφερθεί ο ιδιοκτήτης και άλλοτε όχι. Η επιτυχία της δημοπρασίας βασίζεται σε ένα σπήκερ που ξέρει να ανάβει τα πλήθη.

 

Ο Λαχνός

Ο λαχνός μπορεί να αποφέρει στην Λέσχη ένα σεβαστό κεφάλαιο. Οπως όλες οι λαχειοφόρες αγορές πρέπει να έχουν μεγάλα και πολλά δώρα. Ανάλογα θα οριστεί και η τιμή του λαχνού. Οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχουν αερομοντελιστικά υλικά, ένα σύστημα τηλεκατεύθυνσης, μηχανές και αξεσουάρ.

Τα υλικά αυτά μπορεί να είναι προσφορές hobby shop ή ιδιωτών, αλλά μπορεί και η Λέσχη να αγοράσει μερικά ελκυστικά δώρα αν θέλει επιτυχία. Οπως πλησιάζει την τύχη του αυτός που αγοράζει το λαχνό, έτσι πρέπει να πλησιάσει την επιτυχία και η Λέσχη. Τι κοστίζει ένα μικρό και καλό σύστημα τηλεκατεύθυνσης όταν η τιμή της αγοράς του (σε καλή τιμή για την Λέσχη) μπορεί να καλυφθεί με τους πρώτους 30-40 λαχνούς;

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΑΧΝΟΥ
Το λαχείο έχει δύο ίδια κομμάτια. Το ένα κρατάει ο αγοραστής και στο άλλο γράφει το όνομά του και το ρίχνει ο ίδιος στην κληρωτίδα. Ετσι αν στην κλήρωση δεν είναι όλοι παρόντες θα μπορείτε να ανακοινώσετε αμέσως τα ονόματα των τυχερών.

Προσοχή: η δημοπρασία και ο λαχνός, πρέπει να οργανωθούν νομότυπα.

 


 

Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα