Τι βαραίνει περισσότερο;
Η ευχαρίστησή μας η ή ασφάλειά μας;


Εισαγωγή στην
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ


[ Στο εργαστήριο ] - [ Οι κίνδυνοι στο έδαφος ]
[ Η επικίνδυνη πτήση ] - [ Ιδιαίτερες προφυλάξεις ] - [ Διαδικασίες ελέγχων ]
[ Ο επόπτης των πτήσεων ] - [ Επίλογος ] - [ Συναφή κεφάλαια ]

 

Γιατί συμβαίνουν ατυχήματα;

Αν βάζαμε όλους τους ανθρώπους στην γραμμή ανάλογα με τον ψυχικό τους κόσμο, στο ένα άκρο θα συναντούσαμε τους ψυχικά άρρωστους, ενώ στο άλλο θα ξεχώριζαν οι λίγοι με την τέλεια ψυχική ισορροπία.

Ανάμεσα σ' αυτούς υπάρχουμε εμείς "οι φυσιολογικοί", με τα ελαττώματά μας όπως την ανωριμότητα, τον εγωισμό, την εγωκεντρικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την υπερεμπιστοσύνη, τη στρυφνότητα, τη μισαλλοδοξία, την ανυπομονησία, την αναποφασιστικότητα, τη νευρικότητα, την απροσεξία, την ανευθυνότητα, την ευαισθησία στην κριτική, την τάση για επίδειξη ή ανάδειξη κ.α.

Επίσης "φυσιολογικοί" είναι και αυτοί που αντιδρούν έντονα σε κάθε μορφή εξουσίας, αυτοί που είναι συνεχώς δυσαρεστημένοι με το κατεστημένο, αυτοί που πανικοβάλλονται κάτω από πίεση και τέλος αυτοί που εξαρτώνται ή που επηρεάζονται εύκολα από άλλους.

Ολοι όσοι έγιναν αιτία ενός ατυχήματος ήταν σίγουρα ενήμεροι για την σωστή οδό, αλλά επέλεξαν την λανθασμένη γιατί ήταν .... "φυσιολογικοί".

Καταλήγουμε, λοιπόν, ότι τα ατυχήματα έχουν κοινό παρονομαστή τον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή εμάς τους ίδιους.

Πως θα αποφύγουμε το ατύχημα;

Δεν γνωρίζω αν ποτέ η στουθοκάμηλος καταλάβει ότι, όταν χώνει το κεφάλι της στο χώμα οι άλλοι εξακολουθούν να την βλέπουν.

Σίγουρα όμως, αν εμείς οι αερομοντελιστές κλείσουμε τα μάτια στο ατύχημα ίσως γίνουμε αιτία να συμβεί. Γιατί το ατύχημα είναι πάντα εκεί που είμαστε κι εμείς και μας βλέπει.

Αν εμείς μάθουμε να το βλέπουμε - ή ακόμα καλύτερα να το προβλέπουμε - αυξάνονται οι πιθανότητες να το αποφύγουμε.

Η "ασφάλεια των πτήσεων" είναι ένας στόχος συγκεκριμένος, συνεπής και πραγματοποιήσιμος. Είναι μια έννοια διαρκής και μια προσπάθεια ατομική και συλλογική μαζί. Αν κάποιος πάνω στη χαρά του αμελήσει τους κανόνες ασφάλειας, είναι χρέος όλων να επέμβουμε έγκαιρα για να καλύψουμε το κενό.

Ο αερομοντελισμός είναι το ασφαλέστερο αεράθλημα. Ας κάνουμε όλοι μαζί μία προσπάθεια για να το διατηρήσουμε έτσι.

 

[ Στο εργαστήριο ] - [ Οι κίνδυνοι στο έδαφος ]
[ Η επικίνδυνη πτήση ] - [ Ιδιαίτερες προφυλάξεις ] - [ Διαδικασίες ελέγχων ]
[ Ο επόπτης των πτήσεων ] - [ Επίλογος ] - [ Συναφή κεφάλαια ]

 

Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα