Βάλτα καλά στο μυαλό σου


Η Ασφάλεια στο Εργαστήριο


[ Εισαγωγή ] - [ Οι κίνδυνοι στο έδαφος ]
[ Η επικίνδυνη πτήση ] - [ Ιδιαίτερες προφυλάξεις ] - [ Διαδικασίες ελέγχων ]
[ Ο επόπτης των πτήσεων ] - [ Επίλογος ] - [ Συναφή κεφάλαια ]

 

  • Το μαχαιράκι και το πριονάκι είναι εργαλεία για να κόβουν σκληρά υλικά, πόσο μάλλον τα δάκτυλά σου. Αντίθετα απ' ό,τι θα σκέφτηκες, ένα παλιό μαχαιράκι που δεν κόβει καλά είναι περισότερο επικίνδυνο, γιατί για να κόψεις αναγκάζεσαι να βάλεις περισσότερη δύναμη. Πάντοτε τράβα/σπρώχνε το μαχαιράκι αντίθετα από τα δάκτυλα ή το σώμα σου. Για να πετάξεις στα σκουπίδια μαχαιράκι ή ξυραφάκι τύλιξέ το πρώτα με σελοτέϊπ.

  • Το κολλητήρι, οι φορτωτές, το σίδερο για το Monokote, το τρυπάνι και η ηλεκτρική σέγα εκτός από τον ιδιαίτερο κίνδυνο τραυματισμού που κρύβει το καθένα, συνδέονται με το ρεύμα της πόλης που απαιτεί μεγάλο σεβασμό. Αν φθαρούν τα καλώδια να τα αντικαταστήσεις αμέσως. Τοποθέτησε στον ηλεκτρικό πίνακα του εργαστήριου ένα αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ.

  • Οι μοντέρνες κυανοακρυλικές κόλλες κολλάνε το δέρμα σε ένα δευτερόλεπτο. Η διαφορετική θερμοκρασία από την στιγμή της εμφιάλωσης μπορεί να αναπτύξει πίεση στο εσωτερικό του φιαλίδιου. Πριν κόψεις το τυφλό άκρο του, πρώτα χτύπα το μπουκάλι ελαφρά να φύγουν οι λίγες σταγόνες από το εσωτερικό του ρύγχους και ταυτόχρονα στρίψε το μακρυά από το σώμα σου ή άλλους. Εχε πάντα πρόχειρο ένα αποκολλητικό για κυανοακρυλικές (debonder).

  • Η εργασία με κυανοακρυλικές ή εποξικές κόλλες ή με βερνικοχρώματα χρειάζεται άπλετο εξαερισμό ενώ ορισμένα από αυτά απαιτούν μάσκα με φίλτρο για οργανικά αέρια.

  • Οταν ξύνεις τη μπάλσα ή το fiber-glass να φοράς μάσκα. Οταν τρίβεις με τροχό, φόρα προστατευτικά γυαλιά.

  • Οταν εργάζεσαι με εποξική ρητίνη ή πολυεστέρα, καλό είναι να φοράς γάντια. Αν κολλήσει ρητίνη στα χέρια ξέπλυνέ τα αμέσως με ζεστό νερό και σαπούνι και όχι με διαλυτικό ή οινόπνευμα. Φόρα επίσης γάντια όταν εργάζεσαι με carbon fibers ή glass fibers. Τα ινίδια μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα και να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος χωρίς να το αντιληφθείς. Αν πιάσεις βαριδάκια από μολύβι (Pb), πλύνε τα χέρια σου.

  • Μην επιχειρήσεις να επιταχύνεις τον χρόνο πήξης των εποξικών στον κοινό φούρνο ή στα μικροκύματα γιατί έτσι παράγονται τοξικοί ατμοί. Επίσης τοξικοί ατμοί απελευθερώνονται από την διογκομένη πολυστερίνη (foam) όταν κόβεται με ζεστό σύρμα.

  • Μην αποθηκεύεις το καύσιμο κοντά σε καλώδια με ρεύμα, πηγή θερμότητας, καλοριφέρ, αερόθερμο ή εκτεθειμένο στις ηλιακές ακτίνες (κοντά σε παράθυρο). Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτανάφλεξης.

  • Eχε πάντα πρόχειρο ένα πυροσβεστήρα και ένα τυπικό φαρμακείο για αντιμετώπιση τραυμάτων και εγκαυμάτων.

Η ασφάλεια της πτήσης αρχίζει από το εργαστήριο !

 

- "Αυτό ήταν κάποτε το εργαστήριό μου"

[ Εισαγωγή ] - [ Οι κίνδυνοι στο έδαφος ]
[ Η επικίνδυνη πτήση ] - [ Ιδιαίτερες προφυλάξεις ] - [ Διαδικασίες ελέγχων ]
[ Ο επόπτης των πτήσεων ] - [ Επίλογος ] - [ Συναφή κεφάλαια ]

 

Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα