![]() |
H Εγκατάσταση
|
Η ασφάλεια της πτήσης ενός τηλεκατευθυνόμενου μοντέλου εξαρτάται από την ασφαλή λειτουργία του
συστήματος της τηλεκατεύθυνσης, και σε επέκταση αυτή εξαρτάται από την σωστή τοποθέτησή της
στο μοντέλο.
Η προστασία του δέκτηΑν και είναι το πιο ευαίσθητο τμήμα του συστήματος, σπάνια προστατεύεται όπως πρέπει.
Η ανάπτυξη της κεραίας![]()
Απαγορεύεται αυστηρά να αλλάξεις το μήκος ή το πάχος του καλώδιου της κεραίας γιατί από αυτό εξαρτάται ο συντονισμός του δέκτη, και κατ' ακολουθία η εμβέλεια του συστήματος. Η μπαταρίαΕστω κι αν η μπαταρία βρίσκεται μέσα σε πλαστική θήκη δεν πρέπει να ρίχνεται "χύμα" στη θέση της. Εκτός του ότι μπορεί να μετακινηθεί στην πτήση, αλλάζοντας την θέση του ΚΒ, υπάρχουν πάντα αυξημένες πιθανότητες να ξεκολλήσει κάποιο καλώδιο από τους κραδασμούς. Προστάτεψέ την με σφουγγάρι όπως το δέκτη. Δέσε γύρω της ένα σπάγγο για να την τραβάς έξω από την θέση της. Μην την τραβάς από τα καλώδια.Ο διακόπτηςΒίδωσε τον διακόπτη σε θέση με εύκολη πρόσβαση που όμως δε θα κινδυνεύει να ποτίσει από τα λάδια της εξάτμισης. Ελεγξε ότι ο διακόπτης κάνει ανεμπόδιστα όλη την διαδρομή του. Η κατεύθυνση που θα ανοίγει και θα κλείνει είναι θέμα προτίμησης και συνήθειας. Ακολούθησε όμως την ίδια διάταξη σ'όλα τα μοντέλα σου για να διαπιστώνεις χωρίς σκέψη αν είναι ανοικτός ή κλειστός.
Η τοποθέτηση των σέρβο![]() ![]() Τα σέρβο δεν πρέπει να ακουμπούν στην άτρακτο, η δε μεταξύ τους απόσταση να είναι όση χρειάζεται για να μην εμποδίζεται η ελεύθερη κίνηση των κεφαλών τους και των ντιζών. Συνήθως τα σέρβο βιδώνονται σε βάση από κόντρα πλακέ ή από πλαστικό (προσφέρεται από τον κατασκευαστή) και αυτή στη συνέχεια θα βιδωθεί σε πήχεις από σκληρό ξύλο στην άτρακτο.
Καταλληλότερες για την στήριξη στο ξύλο είναι οι λαμαρινόβιδες γιατί δεν ξεβιδώνουν με τους κραδασμούς. Αν η βάση των σέρβο είναι από μαλακό κόντρα πλακέ, χύσε μέσα στις τρύπες λεπτή κυανοακρυλική κόλλα να σκληρύνει το ξύλο. Στις πλαστικές βάσεις βάζουμε βίδες με λεπτό σπείρωμα. Οι ντίζες & τα χορν![]() ![]() ![]() Ο συνδυασμός ενός ξύλινου πήχυ με δύο σύρματα στα άκρα του δίνει θεωρητικά μία άκαμπτη ντίζα, αλλά χρειάζεται χώρο για να μην τρίβεται σε άλλη ντίζα ή στα τοιχώματα. Για να μην έχει τζόγους, τα τσακίσματα του μεταλλικού μέρους που βγαίνει από την άτρακτο πρέπει να είναι σε σχήμα πεπλατυσμένου "Ζ".
![]() ![]() ![]() ![]()
Αν βάλεις μεταλλικά ακρόντηζα σε μεταλλικά χορν πιθανόν η τριβή τους να κάνει παράσιτα στο δέκτη. Γι' αυτό τα μεταλλικά ακρόντηζα συνδυάζονται με πλαστικά χορν ή το αντίστροφο. Πλαστικά ακρόντηζα σε πλαστικά χορν είναι αποδεκτός συνδυασμός αλλά έχουν αυξημένες τριβές και χρειάζεται μία ελαφρά λίπανση.
![]() ![]() ![]() Για τα πηδάλια κλίσης υπάρχουν ειδικά χορν με συνδυασμό μεταλλικού σύρματος και μεταλλικής ή πλαστικής κεφαλής. Χρειάζονται δύο χορν σε κατοπτρική σχέση, ένα αριστερό και ένα δεξί. (Το σχήμα δείχνει τις ποικιλίες της μίας πλευράς).
Για να τσακίσεις το σύρμα σε δύο ορθές γωνίες (πολύ κοντά η μία
με την άλλη), χρησιμοποίησε την ειδική πένσα που το τσακίζει με μία κίνηση, ή ακολούθησε τις
φάσεις που δείχνει το σχήμα: 1.κάνε το πρώτο τσάκισμα, 2. κάνε το δεύτερο τσάκισμα σε άλλο
επίπεδο, 3. στρίψε την τσακισμένη άκρη να έρθει στο ίδιο επίπεδο με το πρώτο τσάκισμα.
Η σωστή φορά κίνησης των πηδαλίωνΣτα παλιά συστήματα, ή στα σημερινά φθηνά, που δεν έχουν δυνατότητα αλλαγής της φοράς περιστροφής των σέρβο, είναι προφανές ότι η πλευρά της κεφαλής του σέρβο που αρθρώνεται η ντίζα πρέπει να συνδυαστεί με την πλευρά του πηδάλιου που είναι βιδωμένο το χορν, έτσι ώστε κινώντας π.χ. το στικ του πηδάλιου διεύθυνσης δεξιά, να εκτρέπεται και το πηδάλιο δεξιά.Επισημαίνεται ότι όλα τα σέρβο δεν περιστρέφονται προς την ίδια φορά, με το ίδιο σήμα του πομπού. Τα παλιά συστήματα επωλούντο με τέσσερα σέρβο, τρία από τα οποία έστρεφαν προς την ίδια φορά, και ένα αντίστροφα, το οποίο προορίζετο για τα πηδάλια κλίσης σε χαμηλοπτέρυγο μοντέλο. Στα μοντέρνα συστήματα που έχουν την δυνατότητα αλλαγής της φοράς περιστροφής των σέρβο, η εγκατάσταση είναι απλή. Βάζεις την ντίζα όπου βολεύει, και αν το σέρβο γυρίζει ανάποδα από το ζητούμενο, του αλλάζεις την φορά είτε από το μηχανικό διακόπτη, είτε μέσω του προγράμματος.
Ο έλεγχος της ελεύθερης κίνησης των ντιζώνΔοκίμασε τις ντίζες με το χέρι να βεβαιωθείς ότι κινούνται σε όλη την ωφέλιμη διαδρομή τους χωρίς τριβές. Σύνδεσε τις ντίζες στα σέρβο και κίνησέ τα μέσω του συστήματος σε όλη την διαδρομή τους, συμπεριλαμβανομένης και της διαδρομής των τριμ.Αν στις οριακές θέσεις ενός σέρβο ή στο κέντρο του ακούγεται ένα βούϊσμα, είναι σημάδι ότι ένα σημείο της συνδεσμολογίας ή της άρθρωσης το εμποδίζει να ολοκληρώσει ελεύθερα την εντολή της διαδρομής του. Οταν ένα σέρβο έχοντας εντολή να στρίψει δεν μπορεί να ανταποκριθεί, γιατί το εμποδίζει μία εξωτερική αιτία (ντίζα, πηδάλιο, μεντεσέδες), τότε τραβάει συνεχώς πολύ ρεύμα, αδειάζει τις μπαταρίες και φυσικά φθείρεται. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά στο σέρβο του καρμπυρατέρ ή του ανασυρόμενου συστήματος τροχών, από κακή ρύθμιση. Συμμετρική ή ασύμμετρη κίνησηΑλλες φορές θέλουμε το πηδάλιο να κινείται συμμετρικά γύρω από την ουδέτερη θέση του, και άλλες φορές θέλουμε να κινείται άνισα. Το θέμα αυτό αναλύεται στο ιδιαίτερο κεφάλαιο "Συμμετρική και ασύμμετρη κίνηση πηδαλίων"Η ρύθμιση των κινήσεων![]() Οσο η ντίζα συνδέεται σε πιό εσωτερική τρύπα στο μπράτσο του σέρβο, ή σε πιό εξωτερική στο χόρν, η εκτροπή του πηδάλιου είναι πιό μειωμένη. Ρύθμισε τις εκτροπές των πηδαλίων σύμφωνα με τις οδηγίες που συνοδεύουν το σχέδιο. Αν το σύστημά σου έχει dual rate ρύθμισε αρχικά την μικρή κίνηση στο 70-75% της μεγάλης. Μετά μπορείς να ξαναρυθμίσεις ανάλογα με την αντίδραση του αεροπλάνου.
[ Επιλογή Α' Μέρος ] - [ Επιλογή Β' Μέρος ] |
 
![]() |
![]() |