Ο πρώτος Τηλέμαχος με OS 15 R/C


Ο "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ"

Ενα εκπαιδευτικό τ/κ αερομοντέλο


[ Οδηγίες Συναρμολόγησης ]

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ

Η ιδέα για ένα νέο σχέδιο απλού εκπαιδευτικού τηλεκατευθυνόμενου μοντέλου, γεννήθηκε το 1970, καθώς βλέπαμε να πληθαίνει ο αριθμός των αερομοντελιστών που τα "παράταγαν", αφήνοντας πίσω τους σωρούς από σπασμένη μπάλσα.

Ψάξαμε πολύ για να βρούμε την αιτία των περισσότερων αποτυχιών για να σχεδιάσουμε το νέο μοντέλο έτσι που να την καταπολεμήσουμε ριζικά και να καλύψουμε το μεγάλο κενό που υπήρχε στην χώρα μας. Μοντέλα εκπαιδευτικά υπήρχαν πολλά και δοκιμασμένα. Τι παραπάνω έπρεπε να έχει το δικό μας σχέδιο;

Ο Τηλέμαχος #2 με πειραματικό φτερό στον Σχοινιά

Ο Eλληνας αερομοντελιστής είναι επιδεκτικός στην εκπαίδευση και ίσως εξυπνότερος από τους ξένους, δεν ανέχεται όμως τον εκπαιδευτικό ζυγό για πολύ καιρό. Παράλληλα ο εκπαιδευτής του είναι συνήθως ένας άλλος αερομοντελιστής που δεν μπορεί να καλύψει μια τέτοια μακρόχρονη αποστολή κι ο δεσμός με τον  μαθητή  του σπάει νωρίς. Ας μην ξεχάσουμε ακόμα ότι λόγω γεωγραφικών αποστάσεων ίσως να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια τέτοια εκπαίδευση. Καταλήξαμε λοιπόν ότι, το εκπαιδευτικό μοντέλο έπρεπε να απαιτεί τη μικρότερη δυνατή συμμετοχή ενός εκπαιδευτή.

Το προσχέδιο μπήκε μπροστά το 1974 και τον ίδιο χρόνο συναρμολογήθηκε το πρώτο σκάφος για να επαληθευτούν τα χαρακτηριστικά του στη πράξη. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο εκπαίδευσε πολλούς φίλους αερομοντελιστές. Παράλληλα, χρησίμευε στον εθισμό αμέτρητων επισκεπτών στα αεροδρόμια της Πάχης και του Σχοινιά και τέλος επιστρατεύτηκε και εκπλήρωσε επάξια την αποστολή του στην Α΄ Σχολή Εκπαίδευσης Στελεχών Αερομοντελισμού το 1977. Μετά από αυτό, ο πρώτος Τηλέμαχος κρίθηκε  διατηρητέος  και σήμερα βρίσκεται στο εργαστήριο του σχεδιαστή του, ικανός να ξανανοίξει τα φτερά του αν του ζητηθεί.

Ανάδοχος του Τηλέμαχου δεν είναι άλλος από τον πρωτοπόρο αερομοντελιστή Παντελή Καλογεράκο, που σκέφτηκε ότι το όνομα αυτό θυμίζει ταυτόχρονα τα τηλε-κατευθυνόμενα μοντέλα και τη μάχη που σε βοηθάει να κερδίσεις απέναντι στις γνωστές δυσκολίες.

Από το 1976 που δημοσιεύτηκε το οριστικό σχέδιο φτιάχτηκαν αμέτρητοι Τηλέμαχοι και μερικοί αερομοντελιστές που τον αγάπησαν τον μεγέθυναν σε 110% και 125%, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και σε κλίμακα 75%. Σήμερα έχει τη θέση του στην ιστορία του Ελληνικού αερομοντελισμού και παραμένει το δοκιμασμένο εργαλείο για τη διαιωνιζόμενη δύσκολη πραγματικότητα. Ας δούμε τώρα τα χαρακτηριστικά εκείνα που δίνουν στον Τηλέμαχο στον τίτλο του εκπαιδευτικού.
  Τηλέμαχος του Κ. Αριόν με OS.10

Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Αεροδυναμικά στοιχεία

Διαλέξαμε αεροτομή τύπου Clarck Z με καλό συντελεστή άντωσης, καλό λόγο ολίσθησης και ομαλή αντίδραση στην απώλεια στήριξης. Με την ελαφριά κατασκευή και τη μεγάλη επιφάνεια των φτερών (μικρό φορτίο φτερού) πετύχαμε μικρή ταχύτητα ολίσθησης και μικρό βαθμό καθόδου.

Φροντίσαμε για την τόσο απαραίτητη ευστάθεια και στους τρεις άξονες, βάζοντας 14 μοίρες δίεδρο, washout στα ακροπτερύγια, μεγάλο μοχλό στην ουρά και κοντή μύτη, θετική γωνία πρόσπτωσης στη βάση του φτερού και προχωρημένο Κέντρο Βάρους στην περιοχή 25% - 28%.

Κατασκευαστικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα

Η απλότητα της κατασκευής είναι φανερή. Σκοπός είναι να χρησιμοποιήσεις τα ελάχιστα αναγκαία κομμάτια, ώστε να πετύχεις ταχύτητα κατασκευής, μικρό βάρος και οικονομία υλικών.

Το είδος της κατασκευής αυτής εξασφαλίζει αντοχή στη συνήθη κακομεταχείριση και επιτρέπει εύκολες επιδιορθώσεις. Ο μέσος χρόνος ζωής των Τηλέμαχων είναι σαφώς μεγαλύτερος άλλων εκπαιδευτικών. Ολα τα σημεία που καταπονούνται έχουν ήδη ενισχυθεί και κάθε επιπλέον προσθήκη ξυλείας ή κόλλας, θα προσθέσει περιττό βάρος. Ολο και περισσότεροι αερομοντελιστές συνειδητοποιούν ότι το βαρύτερο μοντέλο όχι μόνο δεν πετάει καλά αλλά χτυπάει και πιο δυνατά στο έδαφος. Αλλωστε κανένα μοντέλο δεν σχεδιάζεται να αντέξει σε μια κατακόρυφη πτώση.

Προσέξαμε ιδιαίτερα 3 σημεία, τα σκέλη προσγείωσης, τη βάση του κινητήρα και τη θέση της δεξαμενής.

Οπως θα διαπιστώσεις κοιτάζοντας το σχέδιο, η δεξαμενή είναι εκτεθειμένη. Ετσι αποκλείεται η υπερχείλιση μέσα στην άτρακτο (σύνηθες φαινόμενο), βλέπεις αμέσως τη στάθμη του καύσιμου και μπορείς να την αφαιρέσεις για να καθαρίσεις το σκάφος.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό, που γίνεται αμέσως αντιληπτό, είναι ότι ο Τηλέμαχος έχει κλασικό σκέλος προσγείωσης που στερεώνεται στην άτρακτο με γερά λάστιχα για να υποχωρεί χωρίς να σπάει το σημείο στήριξής του. Επικρατεί η εντύπωση ότι η απουσία του ριναίου δυσκολεύει την απογείωση. Αυτό όχι μόνο δεν είναι σωστό, αλλά πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο. Επιπλέον, δεν είναι λίγα τα εκπαιδευτικά μοντέλα που τερματίζουν την δραστηριότητα της μέρας - ή της ζωής τους- μετά από μια  ζεστή  προσγείωση, όπου ο ριναίος γίνεται η αιτία να σπάσει όλη η μύτη της ατράκτου.

Για παρόμοιο λόγο, η βάση του κινητήρα είναι ένα απλό κόντρα πλακέ, που δεν κολλιέται αλλά βιδώνεται στις δύο δοκούς. Αν ακουμπήσει στο διάδρομο ο άξονας του κινητήρα το κόντρα πλακέ θα σπάσει και δεν θα πάθει τίποτα ούτε αυτός ούτε η άτρακτος. Με νέο κόντρα πλακέ επίσης είναι εύκολο να ρυθμίσεις την γωνία έλξης ή να αλλάξεις κινητήρα.
  Ενας από τους "έντεκα" Τηλέμαχους του Μιχ. Ταμπουρά.

Ο κινητήρας

Κάθε αεροπλάνο απαιτεί μια ορισμένη ισχύ για να αντισταθμίσει τις αντιστάσεις στην πτήση. Αν υπάρχει περίσσεια ισχύος, αυτή θα χρησιμοποιηθεί για άνοδο, ή για αύξηση της ταχύτητας. Η ισχύς των δίχρονων κινητήρων .10-.15 είναι υπεραρκετή. Κατάλληλος είναι επίσης και ο τετράχρονος 20ρης και ηλεκτρικά μοτέρ 480, 500 και 600 για 8-10 στοιχεία. Οσοι έβαλαν μεγαλύτερο κινητήρα γρήγορα διαπίστωσαν το σφάλμα τους.

Ο Τηλέμαχος έχει σχεδιαστεί να πετάει με τα φτερά του κι όχι να κρέμεται από ένα κινητήρα που έχει στραφεί στον ουρανό. Εχει σχεδιαστεί να πετάει αργά και κάθε προσπάθεια για το αντίθετο θα δυσκολέψει την εκπαίδευσή σου. Ετσι, μετά την απογείωση και την αρχική άνοδο με πλήρη ισχύ, θα ελαττώνεις τις στροφές και θα πετάς άνετα στο επιθυμητό ύψος.

Τα πτητικά χαρακτηριστικά

Ο Τηλέμαχος μπορεί να πετάει μόνος του και σταθερά για μεγάλα διαστήματα δίνοντας χρόνο σε σένα το χειριστή να σκεφτείς πια κίνηση χρειάζεται. Αν πάλι δώσεις λάθος κίνηση και έρθει σε ανώμαλη θέση, δεν έχεις παρά να κατεβάσεις τις στροφές στο ρελαντί κι αυτός θα οριζοντιωθεί μονος του.

Κινώντας το πηδάλιο διεύθυνσης σε λογικά πλαίσια, δεν υπερστρέφει, ούτε ρίχνει τη μύτη, όπως άλλα μοντέλα που κάθε απόπειρα στροφής εξελίσσεται σε θρίλερ.

Πετάει καλύτερα σε χαμηλές ταχύτητες, με τον κινητήρα στη μέση της ισχύος του και έτσι μένει περισσότερη ώρα κοντά σου για να βλέπεις τις αντιδράσεις του. Οταν σβήσει ο κινητήρας (ή στο ρελαντί) ο Τηλέμαχος ΠΕΤΑΕΙ ακόμα δίνοντάς σου χρόνο να σχεδιάσεις την προσέγγιση και την προσγείωση. Κι αν φυσάει δυνατά, ο Τηλέμαχος μπορεί να σηκωθεί με σιγουριά όταν άλλα μοντέλα μένουν προσγειωμένα.
Η Μαρία με ένα πειραματικό Τηλέμαχο στην επίδειξη του Αγρίνιου

Τι μπορεί να προσφέρει ακόμα ο Τηλέμαχος;

Αν και μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν λεπτομερείς κατασκευαστικές οδηγίες, πολλοί καινούργιοι αερομοντελιστές τον διάλεξαν για πρώτο μοντέλο και τον κατασκεύασαν με επιτυχία χωρίς επιτήρηση, απαγκιστρώθηκαν από τον εκπαιδευτή πτήσεων σε δύο - τρεις Κυριακές και χωρίς υπερβολή έκαναν πετυχημένο SOLO από την πρώτη κιόλας έξοδο. Αλλοι πάλι, που είχαν απογοητευτεί από τα ακατάλληλα εκπαιδευτικά μοντέλα που τους σύστησαν, επένδυσαν τις τελευταίες τους ελπίδες στον Τηλέμαχο και έμειναν κοντά μας.


Αυτός ο mini-Τηλέμαχος με άνοιγμα φτερών 108 εκατοστά, πρωτοπέταξε με Cox .049 (φωτο). Σήμερα είναι ηλεκτροκίνητος με Speed 400.

Προφανώς, ο Τηλέμαχος δεν είναι το μοναδικό καλό μοντέλο για αρχική εκπαίδευση. Αλλωστε, από το 1974 έως σήμερα όλα έχουν εξελιχθεί. Συνδυάζει όμως όλα εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που βοηθούν τον απομονωμένο και ευάλωτο αερομοντελιστή να ξεπεράσει τα κλασσικά προβλήματα και να μάθει το χειρισμό των τηλεκατευθυνόμενων χωρίς αποτυχίες.

Αν κι εσύ θέλεις να ασχοληθείς με τα τηλεκατευθυνόμενα αερομοντέλα, γιατί να μην ακολουθήσεις ένα εγγυημένο δρόμο; Υλοποιώντας το σχέδιο του Τηλέμαχου θα γευτείς μόνο επιτυχίες.

Ηλεκτροκίνητος Τηλέμαχος με Speed 480, μειωτήρα και 10 στοιχεία.

[ Οδηγίες Συναρμολόγησης ]


 

Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα