Το ξύλο "Μπάλσα"


[ Τα υλικά ] - [ Οι κόλλες ]

 
Το πρώτο αντικείμενο που ίσως πιάνεις κάθε φορά που αρχίζει μια νέα συναρμολόγηση είναι ένα κομμάτι μπάλσα (balsa).

Τι ξέρεις για το ξύλο αυτό;

Το επίσημο όνομα του είναι Ochroma Lagopus. Ανήκει στην οικογένεια Bombacaceae. Για να δεις ένα δέντρο μπάλσα θα πρέπει να ταξιδέψεις έως το Εκουαντόρ, ή την Κόστα Ρίκα. Τα μικρά δενδρύλια μπάλσα είναι πάρα πολλά, σαν να βρίσκονται σε φυτώρια. Χρειάζονται όμως μια λεπτεπίλεπτη ισορροπία υγρασίας, φωτός, θερμοκρασίας και αερισμού, και γι' αυτό οι πιθανότητες να επιβιώσουν είναι πολύ μικρές. Ετσι λοιπόν, λίγα δέντρα ξεπερνούν αυτούς τους κινδύνους και μετά από 5-6 χρόνια που είναι ώριμα, βρίσκονται αραιά - αραιά μέσα στην πυκνή βλάστηση.

Αριστερά: Δενδρύλια μπάλσα ενός έτους - Δεξιά: Ωριμα δένδρα μπάλσα 5 ετών (πηγή:Graupner)

Το ύψος του ώριμου δέντρου φτάνει τα 15-20 μέτρα και η διάμετρος του τα 35 εκ, αλλά επειδή μεγαλώνει γρήγορα η πυκνότητα του δεν είναι ομοιογενής. Μόνο το 15-18% είναι κατάλληλο για μοντελιστική χρήση και το υπόλοιπο (πάλι μικρό ποσοστό του αρχικού κορμού) καλύπτει άλλες ανάγκες από διαστημικά οχήματα μέχρι οδοντογλυφίδες.

Οι υλοτομημένοι κορμοί ψεκάζονται με φάρμακα για να μην προσβληθούν από έντομα ή μύκητες, ρίχνονται στο ποτάμι και μετά 10 - 15 μέρες φτάνουν στο πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας. Εκεί κόβονται, ξεραίνονται προσεκτικά σε φούρνο και διανέμονται στο εμπόριο.

Σε εμάς, τους αερομοντελιστές, η μπάλσα προσφέρεται κατεργασμένη σε φύλλα, σε πηχάκια (τετράγωνα, παραλληλόγραμμα, τρίγωνα, χείλη προσβολής, χείλη εκφυγής), και σε καδρονάκια (μπλοκ) σε πλήθος διαστάσεων και πυκνοτήτων. Προσφέρεται επίσης σε μορφή κόντρα - πλακέ.

Αλλά τι είναι αυτό που κάνει την μπάλσα μοναδική ?

Αν και η μπάλσα δεν είναι το ελαφρύτερο ξύλο, όπως νομίζουν μερικοί, συνδυάζει την μεγάλη αντοχή με το μικρό βάρος. Εχει δηλαδή καλό λόγο αντοχή προς βάρος (Α/Β), ή αντοχή προς πυκνότητα(Α/Π).

Απορροφά την κρούση και τους κραδασμούς και δεν σκευρώνει στην ζέστη, το κρύο και την μακρόχρονη αποθήκευση. Επί πλέον έχει καλά "νερά" και κόβεται, τρίβεται και κολλιέται εύκολα.

Η αντοχή της μπάλσα εξαρτάται βασικά από την πυκνότητα της. Οσο μεγαλώνει η πυκνότητα, μεγαλώνει και η αντοχή αλλά ο λόγος Α/Π δεν μένει ίδιος σε όλη την κλίμακα. Συγκεκριμένα όσο προχωρούμε σε μεγαλύτερες πυκνότητας η αντοχή στις περισσότερες καταπονήσεις μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Στην αρχή φαίνεται λογικό ότι για τα τμήματα που δέχονται φορτία θα έπρεπε να διαλέξουμε την πυκνότερη (βαρύτερη) μπάλσα με τις μικρότερες διατομές, για να περιορίσουμε το τελικό βάρος. Οι μικρές διατομές όμως είναι τοπικά ευλύγιστες, δυσκολεύουν την συναρμολόγηση και δεν δένουν καλά τον σκελετό.

Aντίθετα διαλέγοντας μεγάλες διατομές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρότερες πυκνότητες, αλλά όχι τόσο μικρές που να ισοφαρίσουμε το βάρος της μικρής διατομής και ταυτόχρονα να διατηρούμε την αντοχή της, με αποτέλεσμα να βαραίνουμε χωρίς λόγο την κατασκευή.

Στην πράξη για τα καταπονούμενα τμήματα (π.χ δοκοί) οδηγούμεθα σε ενδιάμεσες λύσεις διατομής-πυκνότητας, ενώ για τα υπόλοιπα που απλώς διαμορφώνουν το σχήμα (π.χ ακροπτερύγια), επιλέγουμε πάντα την ελαφρύτερη. Γενικά η προτεινόμενη διατομή της ξυλείας μπορεί να γίνει αιτία για βαρειά κατασκευή αν δεν επιλέξουμε τις ενδεδειγμένες πυκνότητες.

Πρόβλημα: Πόση είναι η πυκνότητα ενός φύλλου μπάλσα 3 χιλιοστών (0,003 μ.), πλάτους 10 εκατοστών (0,1 μ.) και μήκους 100 εκατοστών (1 μ.) που ζυγίζει 39 γραμμάρια (0,039 κιλά);

Λύση: Πολλαπλασίασε τις τρεις διαστάσεις του (σε μέτρα), για να βρείς τον όγκο του:
0,003 Χ 0,1 Χ 1 = 0,0003 κυβικά μέτρα
Διαίρεσε το βάρος με τον όγκο 0,039/ 0,0003 = 130.
Αρα η πυκνότητα του είναι 130 κιλά /κυβικό μέτρο.

Οι Αγγλοσάξωνες εκφράζουν την πυκνότητα σε λίβρες ανά κυβικό πόδι (lb/cf). Στον πίνακα που ακολουθεί υπάρχουν οι αντιστοιχίες των δύο μονάδων.

 

Οι χρήσεις της μπάλσα ανάλογα με την πυκνότητά της

Επεξήγηση: kg/m3 = κιλά ανά κυβικό μέτρο,   lb/cf = λίβρες ανά κυβικό πόδι

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
kg/m3=(lb/cf)
ΧΡΗΣΗ
ΠΟΛΥ ΕΛΑΦΡΙΑ
(πολύ μαλακή)
65-96 (4-6) σκελετοί μοντέλων ελεύθερης πτήσης εξωτερικών και εσωτερικών χώρων - ακροπτερύγια κάθε τύπου
ΕΛΑΦΡΙΑ
(μαλακή)
96-128 (6-8) τμήματα χτιστών σκελετών - σκαμμένα συμπαγή κομμάτια (blocks) - επικάλυψη με φύλλα ξύλου - μονοκόμματα φτερά μικρών ανεμοπτέρων - έλικες λαστιχοκίνητων (που διπλώνουν)
ΜΕΤΡΙΑ-ΕΛΑΦΡΙΑ
(μέτρια-μαλακή)
128-144 (8-9) τμήματα μεγαλύτερων μοντέλων (πλευρίδια κ.λ.π.) - μεγάλες διατομές πήχεων, χείλη προσβολής και εκφυγής - ουραία από μονοκόμματο ξύλο - μονοκόμματα φτερά και άτρακτοι μικρών ανεμοπτέρων
ΜΕΤΡΙΑ 144-160 (9-10)γενικές εφαρμογές - χείλη εκφυγής - νεύρα ατράκτων χωρίς μεγάλα φορτία
ΜΕΤΡΙΑ-ΒΑΡΕΙΑ
(μέτρια-σκληρή)
160-192 (10-12) δοκοί φτερών και νεύρα ατράκτων - χείλη εκφυγής μικρής διατομής - έλικες λαστιχοκίνητων (που δεν διπλώνουν)
ΒΑΡΕΙΑ
(σκληρή)
192-224 (12-14) δοκοί μικρής διατομής - πρόσθετα προστατευτικά χειλέων προσβολής - μύτες ανεμοπτέρων
ΠΟΛΥ ΒΑΡΕΙΑ
(πολύ σκληρή)
224-296 (14-16) βοηθητικές χρήσεις (γιαλοχαρτιστρες, καλίμπρες κ.λ.π.)

 

Τι ρόλο παίζει ο αρχικός προσανατολισμός ενός φύλλου στον κορμό;

Χαρακτηριστικό του δέντρου μπάλσα είναι ότι εκτός από τους γνωστούς περιφερειακούς ετήσιους δακτύλιους, εμφανίζεται και ακτίνες που ξεκινούν από το κέντρο προς την περιφέρεια. Ανάλογα με τον προσανατολισμό που είχαν τα φύλλα στον κορμό έχουν διαφορετικές ιδιότητές και ονομάζονται με τα γράμματα  A, B, C.

Το φύλλο Α που κόπηκε κάθετα προς τις ακτίνες είναι πολύ εύκαμπτο. Αντίθετα το φύλλο C που κόπηκε παράλληλα με τις ακτίνες (quarter grain) αντιστέκεται στην κάμψη και τον λυγισμό. Ενδιάμεσες ιδιότητες θα έχει το κόψιμο Β και τα υπόλοιπα τυχαία κοψίματα ΑΒ και ΒC.

Επάνω: Πως μπορείς να καταλάβεις την κοπή των φύλλων A, B, C από την άκρη τους (σόκορο).
Κάτω: Πως μπορείς να καταλάβεις την κοπή των φύλλων A, B, C από την επιφάνειά τους.

Κοπή "Α"

Κοπή "Β"

Κοπή "C"

 

Χρήσεις λεπτών φύλλων μπάλσα ανάλογα με το κόψιμό τους

ΚΟΨΙΜΟΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ ΓΙΑ:ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ:
Aκάλυψη φτερών, σωληνωτές ατράκτους - κάλυψη καμπύλων επιφανειών ατράκτωνπλευρίδια
Bγενική χρήση
Cπλευρίδια, σύνθετα χείλη εκφυγής - ουραία φτερά μικρών μοντέλωνκάλυψη καμπύλων επιφανειών
AB + BCεξαρτάται από το αν το τυχαίο κόψιμο πλησιάζει περισσότερο τις ιδιότητες του Α ή του Β ή του C

Αρα οι ιδιότητες ενός λεπτού φύλλου (έως 3 χιλ πάχος) εξαρτώνται και από τον προσανατολισμό που είχε στον αρχικό κορμό. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι για να φτιάξουμε ένα γερό και ελαφρύ μοντέλο πρέπει να εκμεταλλευτούμε όχι μόνο την πυκνότητα αλλά και το κόψιμο της ξυλείας, ιδίως την πολύ μαλακή C.

Οταν πας να αγοράσεις μπάλσα

Σε ορισμένα Hobby Shop μπορείς να ψάξεις όλα τα κομμάτια μπάλσα που έχουν διαθέσιμα, και να διαλέξεις την ποιότητα που θέλεις.
Στο ίδιο πακέτο θα βρεις κομμάτια με όμοια χαρακτηριστικά, που κόπηκαν διαδοχικά από τον ίδιο κορμό. Αυτό είναι βολικό όταν θέλεις ξύλα με ίδιες ιδιότητες για τα δύο πλαϊνά της ατράκτου, ή τις δύο έδρες των φτερών.
Οταν βρεις ένα καλό κομμάτι μπάλσα αγόρασε το εκείνη την στιγμή. Τα καλά κομμάτια δεν βρίσκονται κάθε μέρα.
Απόφυγε τα ξύλα που έχουν κάποιο ελάττωμα (νερά, ρόζους, ανόμοια πυκνότητα, στράβωμα) εκτός αν προορίζονται να κοπούν σε μικρότερα κομμάτια.

[ Τα υλικά ] - [ Οι κόλλες ]


Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα