Από "Σχέδιο" ή από "Kit";


 

Από ποιό σημείο ξεκινάει η κατασκευή;

Οπως έχουμε αναφέρει και αλλού δεν αρκεί η προσωπική εντύπωση και έλξη του αερομοντελιστή σε κάποιο αεροπλάνο για να το επιλέξει προς υλοποίηση.

Στην λήψη της απόφασης για το "ποιό αεροπλάνο να φτιάξω", υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες όπως η εμπειρία του στην κατασκευή και την πτήση, το κόστος της αγοράς και των πτήσεων, ο ελάχιστος αναγκαίος χρόνος της κατασκευής, η ευκολία της πιθανής ανάγκης επισκευής, η διαθεσιμότητα κατάλληλου χώρου για την πτήση, και φυσικά το αν το μοντέλο είναι σωστά σχεδιασμένο για να πετάει καλά και να εκπληρώνει τις προβλεπόμενες επιδόσεις.

Μετά την επιλογή του τύπου του αεροπλάνου, πρέπει να βρει το κατασκευαστικό σχέδιο και τα υλικά για την συναρμολόγηση του.

Η εκκίνηση από το σχέδιο

Σε πολλούς αερομοντελιστές αρέσει να σχεδιάζουν οι ίδιοι το κατασκευαστικό σχέδιο του αερομοντέλου. Αυτό λέγεται "from scratch", δηλαδή από την "πρώτη γραμμή". Οσοι δεν έχουν την εμπειρία ή τον χρόνο να σχεδιάσουν οι ίδιοι, αγοράζουν έτοιμο το κατασκευαστικό σχέδιο.

Και στις δύο περιπτώσεις εφ' όσον ο αερομοντελιστής έχει το σχέδιο δεν μένει παρά να συλλέξει τα υλικά και να αρχίσει την συναρμολόγηση. Ολα σχεδόν τα βασικά υλικά για την συναρμολόγηση ενός αερομοντέλου υπάρχουν στα ειδικά καταστήματα (Hobby Shops).

Η εκκίνηση από το kit

Υπάρχουν όμως και οι αερομοντελιστές που επιλέγουν απ΄ ευθείας ένα kit. Το kit είναι ένα κουτί που θεωρητικά έχει τα υλικά για την συναρμολόγηση του μοντέλου μαζί με το κατασκευαστικό σχέδιο και οδηγίες κατασκευής.

  Προσπάθεια για το πρώτο Ελληνικό kit (ανεμόπτερου) την δεκαετία του '70.

Από σχέδιο ή από kit; Αλήθεια, τι από δύο συμφέρει;

Το ξεκίνημα με μόνο βοήθημα το σχέδιο, είναι πολύ φθηνότερο. Αλλωστε τα περισσότερα υλικά είτε υπάρχουν ήδη στο εργαστήριο, είτε μπορούν να αγοραστούν με μία επίσκεψη στο hobby shop.

Αλλά οι περισσότεροι αρχάριοι βοηθούνται σε μεγάλο βαθμό επιλέγοντας ένα kit.

Ανάλογα με την πληρότητα, την ποιότητα και την προεργασία το kit μπορεί να αυξήσει την τιμή εκκίνησης του μοντέλου έως και στο 300% (συγκριτικά με την κατασκευή βάσει σχεδίου), ενώ ο χρόνος που εξοικονομείται από αυτή την προετοιμασία, δηλαδή την συλλογή των υλικών, την αποτύπωση και το κόψιμο, δεν υπερβαίνει το 5% του συνολικού χρόνου κατασκευής.

Κατ΄ αρχή να ξεχωρίσουμε τα kit σε αυτά που βασίζονται στην ξύλινη κατασκευή, και σε αυτά που βασίζονται σε μεγάλο ποσοστό σε συνθετικά μέρη.

Kit με ξύλινα μέρη

Αρχίζουν από τα βασικά kit που έχουν μόνο τα αμορφοποίητα ξύλα, μερικά μεταλλικά ή πλαστικά αξεσουάρ και ένα υποτυπώδες σχέδιο, και καταλήγουν στα λουξ που έχουν τα ξύλινα κομμάτια κομμένα, ορισμένα κομμάτια μορφοποιημένα από συνθετικό υλικό, πολλά αξεσουάρ (ρόδες, δεξαμενή κ.λ.π), λεπτομερή σχέδια και βιβλιοδετημένο έντυπο οδηγιών με φωτογραφίες.

Kit με συνθετικά μέρη

Τα βασικά kit έχουν μία συνθετική άτρακτο από ABS ή Fiberglass και τις αεροδυναμικές επιφάνειες κομμένες από διογκωμένη πολυστερίνη (χωρίς την απαραίτητη ξυλεία), ενώ τα λουξ έχουν μια προχωρημένη κατασκευαστικά άτρακτο, τα φτερά είναι επικαλυμμένα και σχεδόν όλα τα αξεσουάρ. Η ύπαρξη λεπτομερούς σχεδίου και οδηγιών ποικίλει ανάλογα με τον αερομοντελιστή που απευθύνεται.

Αλλες εταιρίες παρέχουν βασικά kit, και άλλες λουξ. Συνήθως τα kit μικρών μοντέλων θεωρούνται πληρέστερα (π.χ τα μικρά λαστιχοκίνητα έχουν κόλλα, χαρτί επικάλυψης, λάστιχο και έλικα) ενώ τα kit μεγάλων τηλεκατευθυνόμενων μοντέλων δεν έχουν τον κινητήρα, την έλικα, το σύστημα τηλεκατεύθυνσης και το επενδυτικό υλικό.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι ορισμένες εταιρίες περιλαμβάνουν στο kit αξεσουάρ που είναι ακατάλληλα για χρήση. Αλλες εταιρίες προσφέρουν το πακέτο των αξεσουάρ χωριστά για να κρατήσουν την τιμή του βασικού kit χαμηλά.

Πριν αγοράσεις ένα kit, πρέπει να το ανοίξεις και να το αξιολογήσεις όσο είσαι ακόμα στο κατάστημα

  • Εχει λεπτομερείς κατασκευαστικές οδηγίες και σχέδια όπως απαιτεί η κατασκευαστική σου εμπειρία;
  • Μήπως έχει σπασμένα ή βαριά και σκεβρωμένα κομμάτια;
  • Μήπως λείπει τίποτε;
  • Με άλλα λόγια αξίζει τα λεφτά του;

Τα ξένα και ελληνικά περιοδικά δημοσιεύουν ειδικές καταχωρήσεις με την αξιολόγηση των δημοφιλέστερων kit από πεπειραμένους αερομοντελιστές. Αν δεν βρεις το αντίστοιχο άρθρο, πήγαινε στο μοντελοδρόμιο και ρωτά τους άλλους αερομοντελιστές που έχουν φτιάξει όμοιο μοντέλο με αυτό που σκοπεύεις να αγοράσεις - πριν το αγοράσεις.

Συμβουλή:

Αν το kit που αγόρασες έχει μερικά βαρειά ή σκευρωμένα ξύλινα κομμάτια, αντικατάστησέ τα χωρίς δισταγμό με ελαφρύτερα και ίσια από ξυλεία αντίστοιχης διατομής που θα αγοράσεις από το hobby shop.

Τα έτοιμα μοντέλα

Μεγάλη δημοτικότητα απέκτησαν πρόσφατα τα kit τηλεκατευθυνόμενων μοντέλων με προκατασκευασμένα κομμάτια που φτιάχνονται στις χώρες της Ασίας με φθηνά εργατικά για μεγάλους αερομοντελιστικούς οίκους της Ιαπωνίας, Αμερικής και Ευρώπης. Οταν το μοντέλο είναι σχεδόν ή ολοκληρωτικά έτοιμο δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για αερομοντελισμό αλλά για ασχολία με τον χειρισμό αερομοντέλων. Παρ' όλο που ο στόχος των σελίδων αυτών δεν είναι το έτοιμο μοντέλο, θα πούμε λίγα λόγια για απλή ενημέρωση.

Οι βαθμίδες των έτοιμων μοντέλων είναι οι εξής:

  • Ετοιμα για επικάλυψη (Ready To Cover-RTC)

    Εχουν όλα τα μέρη του μοντέλου συναρμολογημένα σε μεγάλο βαθμό. Χρειάζονται επικάλυψη και τελική συναρμολόγηση των μεγάλων στοιχείων (π.χ να κολληθούν οι δύο έδρες του φτερού μεταξύ τους, και το ουραίο στην άτρακτο), εγκατάσταση μηχανής και συστήματος οδήγησης.

  • Σχεδόν Έτοιμα Να Πετάξουν ( Almost Ready To Fly-ARF ή ARF)

    Οπως παραπάνω αλλά όλα τα τμήματα είναι ήδη επικαλυμμένα.
    Εδώ κατατάσσονται και τα kit των μικρών ηλεκτροκίνητων από depron.

  • Ετοιμα Να Πετάξουν (Ready To Fly- RTF)

    Είναι έτοιμα να πετάξουν. Συνήθως αφορούν μικρά μοντέλα. Σ' αυτά μπορεί να περιλαμβάνεται ο κινητήρας και το σύστημα οδήγησης και φυσικά ανάλογη θα είναι και η τιμή τους.

    Το περιεχόμενο δύο κιτ ARF

 


Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα