Προετοιμασία για τη Συναρμολόγηση


[ εργασία με ξύλα ] - [ εργασία με μέταλλα ]

 

Πριν Ξεκινήσεις την Συναρμολόγηση

Διάβασε όλες τις οδηγίες και μελέτησε το σχέδιο για να σχηματίσεις μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατασκευής και να εντοπίσεις τα σημεία που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Αν δεν μπορείς να καταλάβεις κάτι από τις οδηγίες ή σου λείπει κάποιο εργαλείο για την ολοκλήρωση κάποιας φάσης, ζήτα εγκαίρως βοήθεια από ένα πεπειραμένο αερομοντελιστή.

Αν ξεκινάς με ένα kit

Πολλά kit έχουν τυπωμένα στα ξύλα τα περιγράμματα των κομματιών, τα οποία θα κόψεις επάνω ή έξω από το περίγραμμά τους. Συνήθως μαζί με το περίγραμμα έχουν τυπωμένο και τον αριθμό τους.

Σε άλλα kit τα κομμάτια είναι ήδη κομμένα με μήτρες-μαχαίρια ή με laser. Ο τρόπος κοπής δεν είναι πάντα ο ίδιος. Αλλοτε αφήνουν ένα μικρό ποσοστό ξύλου στην κάτω επιφάνεια και άλλοτε αφήνουν περιφερειακά δύο-τρείς γέφυρες. Αυτό γίνεται για να συγκρατούνται τα κομμάτια στην θέση τους ώστε ο αερομοντελιστής να τα αναγνωρίσει και να σημειώσει τον αριθμό τους πριν ολοκληρώσει το κόψιμό τους.

Αν έχεις kit με ατελές σχέδιο

Eπειδή αρκετά kit δεν εμφανίζουν στο σχέδιό τους όλα τα κομμάτια, ή αυτά είναι σε μικρότερη κλίμακα, για να μπορείς στο μέλλον να επισκευάσεις το συγκεκριμένο μοντέλο ή να φτιάξεις και δεύτερο όμοιο, πρέπει να αποτυπώσεις το περίγραμμα των κομματιών αυτών σε ένα χαρτί πριν τα προσθέσεις στον συναρμολογούμενο σκελετό.

Αν ξεκινάς με βάση το σχέδιο

Ελεγξε αν το συγκεκριμένο αντίτυπο του σχεδίου που έχεις στα χέρια σου είναι σε φυσικό μέγεθος, συγκρίνοντας τον κλιμακόδρομο με το υποδεκάμετρο.

Θα αποτυπώσεις τα βασικά κομμάτια στα ξύλα, προτού τοποθετήσεις το σχέδιο στον πίνακα.

Η αποτύπωση των κομματιών από το σχέδιο στο ξύλο

Σχεδίασε τα απλά κομμάτια απ΄ ευθείας στο ξύλο, ή κόψε τα μετρώντας επί τόπου. Πρόσεξε όπου χρειάζεται να τα προσανατολίσεις ανάλογα με την ενδεικνυόμενη διεύθυνση των "νερών" του ξύλου.

Αυτά που έχουν πολλές καμπύλες και πλευρές μπορείς να τα πατήσεις με καρμπόν. Η γραμμή όμως θα βγει χοντρή, το σχέδιο θα λερωθεί και επειδή δεν βλέπεις κάτω από αυτό δεν μπορείς να υπολογίσεις καλά τα περιθώρια του ξύλου, σπαταλώντας υλικό.

Αντίγραψε το περίγραμμα σε ένα διαφανές χαρτί. Κόλλησέ το προσωρινά στο ξύλο με μερικές σταγόνες κόλλας κόντακτ και κόψε το μαζί με το χαρτί που αμέσως μετά θα ξεκολλήσεις.

Εναλλακτικά, ακινητοποίησε το χαρτί με το περίγραμμα στο ξύλο και τρύπα το στις γωνίες των ευθειών και πυκνότερα στις καμπύλες με καρφίτσα ή λεπτό σουβλί.
Ακολούθως, πριν κουνήσεις το χαρτί, πέρνα από τις τρύπες του ένα ψιλό μαρκαδόρο να μαρκάρει το ξύλο.
Τέλος σήκωσε το χαρτί και ένωσε τις τελείες που σημειώθηκαν στο ξύλο για να σχηματιστεί το περίγραμμα.

Βγάλε ένα ξηρογραφικό αντίγραφο του σχήματος. Ακούμπα το αντίγραφο με την γραμμένη του πλευρά στο ξύλο. Πάτησε το με ένα ζεστό σίδερο σιδερώματος και ο γραφίτης του αντιγράφου θα αποτυπωθεί στο ξύλο. Μην ενοχληθείς που τα γράμματα (αν υπάρχουν) θα αποτυπωθούν ανάποδα.

Προετοιμασία για δεύτερο ίδιο μοντέλο

Αν σκοπεύεις να φτιάξεις και δεύτερο ίδιο μοντέλο (ή ο φίλος σου), συμφέρει να αποτυπώσεις τα ήδη κομμένα κομμάτια -πριν τα κολλήσεις- απ' ευθείας σε ξύλο ίδιας υφής και πάχους.

Αν πρόκειται να φτιαχτούν πολλά ίδια μοντέλα (όπως σε εκπαιδευτικά σεμινάρια) συμφέρει να φτιάξεις για όλα τα δύσκολα κομμάτια από ένα "πατρόν" (λέγονται και "μήτρες" ή "οδηγοί") από κόντρα πλακέ, χοντρό χαρτόνι ή αλουμίνιο. Στο μέλλον θα αποφύγεις την επανάληψη της αποτύπωσης σχεδιάζοντας ή κόβοντας απ΄ ευθείας γύρω από το πατρόν.

Γενικότητες

Η σειρά της συναρμολόγησης των διαφόρων κομματιών συνήθως αναφέρεται στις οδηγίες κατασκευής κάθε μοντέλου.

Μπορείς να κόψεις όλα τα κομμάτια πριν αρχίσεις την συναρμολόγηση, ή να κόβεις και να κολλάς σταδιακά.

Πολλοί αερομοντελιστές επιλέγουν να καρφιτσώσουν τα κομμάτια ακριβώς επάνω στην θέση τους στο σχέδιο, για να εξασφαλίσουν ακρίβεια στις διαστάσεις των συναρμολογούμενων μερών, ιδίως σε ένα φτερό.
Αν ακολουθήσεις αυτή την μέθοδο, ανάπτυξε το σχέδιο πάνω στον πίνακα εργασίας και προστάτεψε το με ένα φύλλο διαφανούς νάϋλον. Στερέωσε τις άκρες του σχέδιου και του προστατευτικού με με πινέζες ή σελλοτέιπ.
Στην συνέχεια θα κολλάς στα αρχικά κομμάτια τα επόμενα, που θα ακινητοποιείς κι΄ αυτά με καρφίτσες ή μανταλάκια έως ότου στεγνώνει η κόλλα. Με την χρήση κυανοακρυλικής κόλλας περιορίζεται η ανάγκη εκτεταμένου καρφιτσώματος.

 

[ εργασία με ξύλα ] - [ εργασία με μέταλλα ]

 


Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα