Κοπή και Μορφοποίηση Ξύλων


[ προετοιμασία για τη συναρμολόγηση ] - [ κοπή και μορφοποίηση μετάλλων ]

  Η μπάλσα κόβεται πανεύκολα αρκεί να χρησιμοποιήσεις το κατάλληλο εργαλείο ανάλογα με το πάχος του ξύλου. Ο πίνακας δείχνει το σωστό "A" και το λάθος "B" σε κάθε περίπτωση.

  1. Τα μικρά πηχάκια (έως 3 χιλ) κόβονται με πλατύ μαχαιράκι ή ξυραφάκι, ενώ τα μεγαλύτερα με σεγατσάκι. Είναι λάθος να προσπαθήσεις να κόψεις χοντρό πηχάκι με μαχαιράκι.

  2. Στην αριστερή περίπτωση η φορά κοψίματος είναι τέτοια που τα νερά του ξύλου σπρώχνουν το μαχαιράκι επάνω στον οδηγό. Στην δεξιά περίπτωση τα νερά θα παρασύρουν το μαχαιράκι να κόψει μακρυά από τον οδηγό.

  3. Το χοντρό φύλλο κόβεται με σεγατσάκι παράλληλα στην μεγάλη διάσταση του φύλλου και όχι κάθετα.

  4. Αν κόβεις καμπύλες, σύρε το μαχαιράκι με την φορά που αν παρασυρθεί από τα νερά να κόψει έξω από το περίγραμμα και όχι μέσα απ΄ αυτό.

  5. Τις καμπύλες σε χοντρή μπάλσα να τις κόβεις με λεπτό πριονάκι, και όχι με το μαχαιράκι.

  6. Για να κόψεις κάθετα ένα φύλλο με το μαχαιράκι, ξεκίνα από τις δύο άκρες προς την μέση. Αν επιχειρήσεις απ'ευθείας κόψιμο με την μία φορά, το ξύλο θα ξεφτίσει στην δεύτερη άκρη.

  7. Για να κόψεις μεγάλα μπλοκ σε ευθεία γραμμή χρησιμοποίησε το σεγατσάκι και όχι το λεπτό πριονάκι.

Οταν κόβεις την μπάλσα με μαχαιράκι, κράτα το κάθετο και μην επιχειρήσεις να κόψεις μονομιάς σε όλο το βάθος. Τράβα πολλές φορές το μαχαιράκι στο αυλάκι που θα δημιουργηθεί από το πρώτο χάραγμα. Αλλαζε συχνά το στομωμένο μαχαιράκι με καινούργιο - κοφτερό.

Μην κόβεις τα ξύλα επάνω στον πίνακα εργασίας, ή ακόμα χειρότερα επάνω στο κατασκευαστικό σχέδιο. Χρησιμοποίησε ένα άλλο κομμάτι που δεν θα σε νοιάζει αν χαλάσει, ή ακόμα καλύτερα τα ειδικά χαλάκια που "επουλώνουν" τις τομές από το μαχαίρι μόνα τους.

Το κόντρα πλακέ κόβεται πολύ εύκολα με το λεπτό πριονάκι. Για να μην τραυματίσεις τον πάγκο χρησιμοποίησε την ειδική ξύλινη προέκταση που έρχεται μαζί με την σέγα.

Για να γυαλοχαρτίσεις μία περιοχή του ξύλινου σκελετού χωρίς να χαλάσεις την επίπεδη μορφολογία του, πρέπει να χρησιμοποιήσεις επίπεδη γυαλοχαρτίστρα.

Οταν κόβεις ένα κομμάτι ξύλου, καλύτερα να το κόψεις αρχικά λίγο μεγαλύτερο και να το φέρεις σε δεύτερη φάση στο ζητούμενο περίγραμμα με το γυαλόχαρτο ή την λίμα. Ακόμα και αν τα κομμάτια είναι ήδη κομμένα στο kit, δεν είναι δυνατόν να απαιτήσεις άμεση προσαρμογή. Πάντοτε θα χρειαστούν μια περαιτέρω κατεργασία με το μαχαιράκι, την λίμα ή το γυαλόχαρτο για να πάρουν το τελικό σχήμα τους και να εφαρμόσουν καλά. Η κατεργασία αυτή γίνεται ανάλογα είτε πριν τα κολλήσεις, είτε αφού τα κολλήσεις στη θέση τους.

Παραδείγματα

Ακόμα κι αν κόψεις όλα τα πλευρίδια από το φύλλο του ξύλου με βάση ένα πατρόν, δεν μπορεί να βγούν όλα ίδια. Για να πάρεις ακριβώς ίδια πλευρίδια κόψε τα λίγο μεγαλύτερα, φέρε τα όλα σε επαφή με το πλάϊ, με την καλύτερη δυνατή σύμπτωση των διαστάσεων τους και ακινητοποίησέ τα (με καρφίτσες ή με μακριές βίδες ή στην μέγγενη). Γυαλόχαρτισέ τα όλα μαζί με την χοντρή γυαλοχαρτίστρα να φύγουν τα περισσεύματα και να γίνουν όλα ίδια.

Φρόντισε οι διαστάσεις που συνδέονται με τα χείλη προσβολής και εκφυγής να είναι λίγο ψηλότερες (περίπου μισό χιλιοστό) από τα χείλη προσβολής και εκφυγής και να τα γυαλοχαρτίσεις στην σωστή καμπύλη μετά την συναρμολόγηση του φτερού.

Μην κόψεις όμως τα κομμάτια τόσο μεγάλα που να γίνεται σπατάλη υλικού. Για παράδειγμα αν από ένα πήχη ενός μέτρου (1000 χιλιοστών) πρέπει να κοπούν τρία πηχάκια των 330 χιλιοστών, υπάρχει περιθώριο να κόψεις τα πηχάκια έως και 333 χιλιοστά το καθένα. Αν κόψεις τα δύο πρώτα μεγαλύτερα από 335 χιλ δεν θα μπορέσεις να βγάλεις και το τρίτο πηχάκι από το ίδιο ξύλο.

Η μπάλσα είναι ακριβή και για πολλούς κατατάσσεται στα ουσιώδη εν ανεπάρκεια. Σιγά - σιγά θα αναπτύξεις την ικανότητα να αξιοποιείς όσο το δυνατόν περισσότερο τις προσφερόμενες διαστάσεις της μπάλσα, κυρίως των φύλλων. Κόψε πρώτα τα μεγάλα κομμάτια αρχίζοντας από την άκρη του φύλλου. Οταν κόβεις γύρω από πατρόν, μπορείς να τα ακουμπήσεις επάνω στο φύλλο σε διαφορετικές θέσεις μέχρι να βρεις τον συνδυασμό που θα αφήσει λιγότερα κενά.

Τέλος κράτα όλα τα ευμεγέθη περισσεύματα των ξύλων σε ένα κουτί, για να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντική φάση ή άλλη κατασκευή.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ

Πολύ συχνά ένα πλαϊνό ατράκτου είναι μεγαλύτερο από το πλάτος του διαθέσιμου φύλλου στην μία άκρη αλλά μικρότερο από την άλλη άκρη. Αν όμως κόψεις το τριγωνικό περίσσευμα της μπάλσα και το κολλήσεις εκεί που χρειάζεται, αμέσως θα έχεις ένα φύλλο με κατάλληλη επιφάνεια για να κόψεις το πλαϊνό της ατράκτου.

Αν κόψεις μακριές λουρίδες σε όλο το μήκος του φύλλου, το τμήμα που θα αποχωριστεί μπορεί να έχει ιδιαίτερες εσωτερικές τάσεις που ελεύθερες πια θα το κάνουν να στραβώσει. Τις λουρίδες λοιπόν κόψε τες αρχικά πιο φαρδιές για να έχεις περιθώριο να ξανακόψεις παράλληλα τις πλευρές τους.

Για να ενώσεις παράλληλα δύο φύλλα πρέπει οι άκρες να εφάπτονται σε όλο το μήκος. Ακινητοποίησε το ένα φύλλο στον πίνακα, βάλε από κάτω την άκρη του άλλου φύλλου και κόψε τα ταυτόχρονα με οδηγό τον μεταλλικό χάρακα. Συγκράτησε τις δύο άκρες με χαρτοταινία, άνοιξε την ένωση σε γωνία, βάλε κόλλα και στερέωσε τα φύλλα με βάρος ή καρφίτσες στον επίπεδο πάγκο να κολλήσουν.

Για να κόψεις πηχάκι από φύλλο, χρησιμοποίησε ένα μακρύ χάρακα, ή το ειδικό εργαλείο balsa striper. το πάχος του πήχυ ρυθμίζεται αλλάζοντας την απόσταση του μαχαιριού από τον οδηγό.

Τα πηχάκια που κόβονται από το ίδιο φύλλο μπάλσα είναι όμοια και κοστίζουν φθηνότερα απ΄ ότι αν τα αγόραζες κομμένα.
Το φύλλο απ΄ όπου θα κοπούν όμως δεν έχει την ίδια υφή (ή πάχος) από την μία άκρη έως την άλλη.
Γι΄ αυτό πριν τα κόψεις τράβα με τον μαρκαδόρο μια γραμμή στην μια άκρη του φύλλου για να αναγνωρίζεις μετά τις πλευρές με το σταθερό πάχος ή τις άκρες με την διαφορετική πυκνότητα.

Ενας τρόπος για να μορφοποιήσεις τριγωνικό χείλος από παραλληλόγραμη διατομή είναι να το γυαλοχαρτίσεις (ή να το λιμάρεις) με οδηγούς δύο ατσαλοσύρματα με τα αναλογούντα πάχη.

Σε κάθε περίπτωση που σχηματίζεις ένα λεπτό τριγωνικό χείλος εκφυγής από τον ανάλογο πήχυ με παραλληλόγραμμη διατομή, πρέπει να το λιμάρεις και από τις δύο πλευρές για να περιορίσεις την πιθανότητα να σκευρώσει.

Για να βρεθούν οι εγκοπές υποδοχής των πλευριδίων συμμετρικά στα δύο χείλη εκφυγής, ένωσέ τα προσωρινά με καρφίτσες και κάνε τις εγκοπές ταυτόχρονα και στα δύο.

Για να ενώσεις δύο πηχάκια ή δύο φύλλα και να πάρεις ένα μακρύτερο, κόψε τα λοξά (σε κλίση τουλάχιστον 5:1) για να αυξηθούν οι συγκολούμενες επιφάνειες. Φρόντισε να μη βρεθούν οι ενώσεις σε κρίσιμα σημεία του σκελετού ή να μη συμπέσουν δύο στην ίδια περιοχή.

Για να καμπυλώσεις ελαφρά φύλλα μπάλσα όπως στα φτερά ενός μικρού ανεμόπτερου, βάλε στην κάτω επιφάνειά τους λουρίδες κόλλας σελλουλόζης, κάθετα στα νερά (κάθετα στην μεγάλη διάσταση). Καθώς η κόλλα στεγνώνει τραβάει και δίνει ελαφρά καμπύλη στο ξύλο

Για να κάμψεις φύλλο μπάλσα σε μεγάλη καμπύλη πρώτα πρέπει να την βρέξεις από την εξωτερική επιφάνεια.

Αν τα κομμάτια δεν λυγίζουν καθόλου στην διεύθυνση που επιθυμείς, σχίσε τα παράλληλα σε μικρότερες λουρίδες (ή χρησιμοποίησε τον αντίστοιχο αριθμό από λεπτά πηχάκια) και κόλλα τα μόνιμα στην επιθυμητή καμπύλη. Ενας άλλος τρόπος να φτιάξεις ελλειπτικά χείλη και ακροπτερύγια είναι να κολλήσεις μικρότερα ξύλα μεταξύ τους με συνεχή αλλαγή της γωνίας τους, έτσι ώστε να διατηρείται η διεύθυνση των νερών σε μακρύτερη απόσταση και να μην χάνουν την αντοχή τους.

Για να αλλάξεις την γωνία ενός πήχυ, δεν είναι ανάγκη να κολλήσεις δύο χωριστά κομμάτια μεταξύ τους. Κάνε μία εγκοπή στο εσωτερικό του ίδιου του πήχυ και τσάκισέ τον στην νέα γωνία βάζοντας λίγη κόλλα.

Αν δεν έχεις προ-μορφοποιημένο χείλος προσβολής, ξεκίνα από το αντίστοιχο τετράγωνο πηχάκι. Μορφοποίησέ το σταδιακά με το ροκανάκι, και την γυαλοχαρτίστρα, αφού το κολλήσεις στο φτερό. Ελεγξε την πιστότητα της καμπύλης με ένα οδηγό (πατρόν) από κόντρα πλακέ.

Πλευρίδια σε "σάντουιτς"

Τα πλευρίδια μιας έδρας μπορούν να κοπούν όλα μαζί με την μέθοδο του σάντουιτς. Υπάρχουν δύο τρόποι εργασίας, ένας για παραλληλεπίπεδη έδρα όπου όλα τα πλευρίδια είναι ίδια, και ένας άλλος για τραπεζοειδή έδρα όπου κανένα πλευρίδιο δεν είναι ίδιο με άλλο.

Για παραλληλεπίπεδη έδρα κόψε δύο όμοια πατρόν από κόντρα πλακέ ή αλουμίνιο, ακριβώς στο περίγραμμα του πλευρίδιου.

Βάλε ανάμεσα στα δύο πατρόν τόσα κομμάτια φύλλου μπάλσα, όσα πλευρίδια έχει η μια έδρα και βίδωσέ τα με δύο βίδες απ΄ άκρη σ΄ άκρη να γίνουν σάντουιτς. Το πάχος των ξύλων θα είναι αυτό που λέει το σχέδιο, ενώ οι δύο μεγάλες διαστάσεις τους αρκεί να είναι λίγο μεγαλύτερες απ΄ ότι το περίγραμμα των πατρόν.

Αν η έδρα είναι τραπεζοειδής θα χρειαστείς δύο διαφορετικά πατρόν, ένα σαν το πλευρίδιο της ρίζας και ένα σαν το πλευρίδιο του ακροπτερύγιου.

Εδώ για να κόψεις τον επιθυμητό αριθμό πλευριδίων της μίας έδρας, βάλε ανάμεσα στα πατρόν ένα κομμάτι μπάλσα λιγότερο.
Η εξήγηση είναι απλή: τα πλευρίδια βγαίνουν με φαλτσαριστές άκρες που ακολούθως θα μεταποιήσεις για να ταιριάζει στην κλίση των χειλέων προσβολής και εκφυγής.
Σαν αποτέλεσμα αυτής της μεταποίησης κάθε πλευρίδιο μικραίνει λίγο. Και ενώ το μικρότερο θα ταυτιστεί με το μικρό πατρόν, το πλευρίδιο που εφάπτεται στο μεγάλο θα μικρύνει τόσο που θα έρθει στις ζητούμενες διαστάσεις του δεύτερου κατά σειρά πλευρίδιου.
Αρα αφού αυτό είναι δεύτερο, το πρώτο θα έχει ακριβώς τις διαστάσεις του μεγάλου πατρόν. Κράτα λοιπόν έξω ένα κομμάτι για να κόψεις το πρώτο πλευρίδιο απ΄ ευθείας από το μεγάλο πατρόν.

Εφαρμογή σε πλευρίδια τραπεζοειδούς πτέρυγας

Φτιάξε το αρχικό σαντουϊτς.

Αρχισε να αφαιρείς τα περισσεύματα με ένα φαρδύ μαχαιράκι, ή με μια κοφτερή γυαλοχαρτίστρα #80. Συνέχισε με λίμα ή με γυαλοχαρτίστρα #180-150. Λιμάρισε τα περισσεύματα έως ότου η λίμα ή η γυαλοχαρτίστρα εφάπτεται ταυτόχρονα στα δύο πατρόν.

Φτιάξε με τον ίδιο τρόπο και τα πλευρίδια της άλλης έδρας αλλά πρόσεξε το νέο σαντουϊτς να είναι συμμετρικό με το πρώτο.

Κόψε τα ανοίγματα για τις δοκούς σ΄ αυτή την φάση, που τα πλευρίδια είναι γκρουπαρισμένα, για να έχουν όλα το ίδιο πλάτος / βάθος και να βρεθούν σε ευθεία γραμμή.

 

[ προετοιμασία για τη συναρμολόγηση ] - [ κοπή και μορφοποίηση μετάλλων ]

 


Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα