Κοπή και Μορφοποίηση Μετάλλων
[ προετοιμασία για τη συναρμολόγηση ] - [ εργασία με ξύλα ]Κόψιμο και λύγισμα![]()
![]() ![]() ![]() Το λεπτό ατσαλόσυρμα λυγίζει με την βοήθεια ενός μυτοτσίμπιδου. Το χοντρό ατσαλόσυρμα λυγίζει με την βοήθεια ειδικού κουρμπαδόρου. Αν το λυγίσεις στην μέγγενη θα πρέπει να προσθέσεις μαλακές γωνιές για να πάρει το ατσαλόσυρμα μεγάλη καμπύλη και να μην τσακίσει απότομα στις γωνίες της σιαγόνας. Το ατσαλόσυρμα δεν πρέπει να ζεσταίνεται για να λυγίσει γιατί καταστρέφονται οι ιδιότητες του. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι το λυγισμένο ατσαλόσυρμα δεν ξαναϊσιώνει.
Το σωληνάκι κόβεται πιέζοντάς το με την ακμή του μαχαιριού, ενώ ταυτόχρονα το κάνεις να κυλάει
εμπρός - πίσω.
Για να μορφοποιήσεις φύλλο αλουμινίου (με πάχος έως 3-4 χιλιοστά) πρώτα κόβεις ευθείες γραμμές
με το πριόνι, και μετά το φέρνεις στην τελικό περίγραμμά με την λίμα.
Το αλουμίνιο λυγίζει μόνο σε μεγάλες "κούρμπες" γιατί αλλιώς χάνει την αντοχή του. Μπορείς να
χρησιμοποιήσεις την μέγγενη αφού προσθέσεις τις κατάλληλες προστατευτικές σιαγώνες.
Οι λεπτές λαμαρίνες κόβονται με το ειδικό ψαλίδι. Αν θέλεις να κόψεις την λαμαρίνα κυκλικά,
στην αρχή θα κόψεις χονδρικά γύρω-γύρω από την περιφέρεια και κατόπιν θα κόψεις και τα μικρότερα
περισσεύματα. Τέλος θα την μορφοποιήσεις την περιφέρεια με λίμα ή ντουκόχαρτο. ΚόλλησηΤο ατσαλόσυρμα και τα σωληνάκια από μπρούτζο ή χαλκό, (όχι το αλουμίνιο) κολλάνε στην ξυλοκατασκευή με εποξική ή κυανοακρυλική κόλλα και μεταξύ τους με λιωμένο καλάϊ, κοινώς κόλληση (μίγμα μολύβδου - κασσίτερου). Και στις δύο περιπτώσεις οι μεταλλικές επιφάνειες καθαρίζονται καλά με ντουκόχαρτο και ασετόν.Η κόλληση τήκεται σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, αλλά για να πιάσει πρέπει το μέταλλο να είναι πολύ ζεστό. Γι' αυτές τις κολλήσεις λοιπόν χρειάζεσαι ηλεκτρικό κολλητήρι 120-150 W με πλατειά μύτη.
Για να κολλήσεις παράλληλα δύο ατσαλοσύρματα, καθάρισε τις επιφάνειες με διαλυτικό και αγρίεψέ τες με ντουκόχαρτο. Μετά βάλε λίγη αλοιφή καθαρισμού flux και γάνωσέ τα. Μετά τύλιξέ τα με ψιλό συρματάκι και ακινητοποίησε τα στο τρίτο χέρι. Γάνωμα σημαίνει να επιστρώσεις
αρχικά ένα λεπτό στρώμα κόλλησης στα μέταλλα (με διαδοχικούς καθαρισμούς αν χρειάζεται),
ώστε το κύριο στρώμα της κόλλησης που θα βάλεις στην ένωση να πιάσει πολύ εύκολα επάνω
στη βάση αυτή.
Ακούμπα από την μια πλευρά την ζεστή μύτη του κολλητηριού, περίμενε λίγο και ακούμπα από την άλλη την κόλληση. Μόλις το μέταλλο φτάσει την κατάλληλη θερμοκρασία η κόλληση θα λιώσει και θα τρέξει στις επιφάνειες. Αφησε να κρυώσει φυσιολογικά.
Το συνηθέστερο λάθος είναι η κρύα κόλληση. Το καλάϊ ακουμπάει πρώτα στην ζεστή μύτη του
κολλητηριού, λειώνει και πέφτει στο χλιαρό μέταλλο αλλά δεν ενώνεται μ' αυτό. Το ίδιο
μπορεί να συμβεί αν το μέταλλο κρυώνει εύκολα από κοντινή επαφή μιας άλλης επιφάνειας με
μεγάλη θερμοχωρητικότητα (π.χ. μέγγενη). Για να προλάβεις ή να διορθώσεις την κρύα κόλληση,
σύρε το κολλητήρι σε μεγαλύτερη έκταση έως ότου η κόλληση βράσει. Σκούπιζέ την συνεχώς τη μύτη του κολλητηριού με ένα πανάκι για να παραμένει καθαρή από οξειδώσεις.
Οι λεπτές λαμαρίνες κολλώνται με καλλάϊ.
Oπου χρειάζονται ισχυρότερες ή θερμοάντοχες ενώσεις, θα καταφύγουμε στην μπρουτζοκόλληση ή ασημοκόλληση που γίνονται από ειδικούς τεχνίτες, που τους λέμε και οξυγονοκολλητές. Ειδικά για την συγκόλληση δύο κομματιών από αλουμίνιο, η κλασσική εργασία απαιτεί ειδικό ηλεκτρόδιο, σε αδρανή ατμόσφαιρα, αλλά πρόσφατα κυκλοφόρησαν και ηλεκτρόδια / κόλληση με τα οποία ο αερομοντελιστής μπορεί να κάνει την εργασία αυτή στο εργαστήριό του.   [ προετοιμασία για τη συναρμολόγηση ] - [ εργασία με ξύλα ] |
 
![]() |
![]() |