Η Βαφή

Β' μέρος


[ Α' μέρος ]

Οι διάφορες "μπογιές"

Ποιά υλικά είναι κατάλληλα;

Το πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες αερομοντελιστές από την εμφάνιση των μικροσκοπικών κινητήρων εσωτερικής καύσης είναι να βρουν ποιοι τύποι χρωμάτων δεν διαλύονται από τα καύσιμα. Πολλά χρώματα εξ΄ άλλου που αντέχουν στα καύσιμα diesel, διαλύονται από τα καύσιμα glow. Η καλύτερη προσέγγιση στο θέμα είναι να διαλέξεις αερομοντελιστικά βερνίκια που έχουν την ένδειξη "fuel proof". Αυτό είναι αδιάφορο αν το μοντέλο δεν έχει κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Επειδή επί σειρά ετών δεν μπορούσαμε να βρούμε τα κατάλληλα αερομοντελιστικά βερνίκια στην Ελλάδα, αναγκαστήκαμε να δοκιμάσουμε πλήθος βερνικοχρωμάτων αυτοκινήτων και επιπλοποιίας και να επιλέξουμε ορισμένα με κριτήριο την αντοχή, την τιμή, το βάρος και την ευκολία στην χρήση (όπως τα ακρυλικά, πολυουρεθάνης, εποξικά).

Συνδυάζονται οι διάφορες μάρκες βερνικιών μεταξύ τους;

H καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις από την αρχή έως το τέλος τον ίδιο τύπο και μάρκα που προσφέρουν τα εργοστάσια ειδών αερομοντελισμού. Αλλάζοντας μάρκα μπορεί να διαπιστώσεις λίγο αργά ότι το νέο στρώμα καταστρέφει το προηγούμενο ή ότι δεν προσκολλάται σ΄ αυτό. Το ίδιο ισχύει αν βάψεις απ' ευθείας μια πλαστική άτρακτο. Πολλά αερομοντελιστικά χρώματα γράφουν στις οδηγίες τους τι προεργασία χρειάζεται προκειμένου να βαφτεί τελικά με αυτά μια άτρακτος από πολυεστερική ή εποξική ρητίνη.

Πάντως πολλοί αρχίζουν την προεργασία του ξύλινου σκελετού με φθηνό βερνίκι νιτροκυτταρίνης που δεν είναι ανθεκτικό στα καύσιμα glow και βάφουν με ανθεκτικά χρώματα ή καλύπτουν τα πάντα με ένα τελευταίο στρώμα ανθεκτικού άχρωμου.

Συμβουλή: Αν δεν είσαι σίγουρος για την συμβατότητα δύο υλικών κάνε δοκιμές σε άλλη επιφάνεια, όχι επάνω στο μοντέλο σου.

Τεχνικές βαφής

Αποχρώσεις

Πριν αποφασίσεις την βασική απόχρωση του μοντέλου πρέπει να αξιολογήσεις και άλλους δύο παράγοντες, την αισθητική και την ορατότητα. Για μοντέλα τηλεκατευθυνόμενα ή ελεύθερης πτήσης που πρέπει να είναι ορατά από μακριά υπερισχύουν οι αποχρώσεις του κίτρινου και του κόκκινου και φυσικά ο συνδυασμός τους το πορτοκαλί. Τα τηλεκατευθυνόμενα και τα κυκλικής πτήσης που πετάνε εμπρός από τους κριτές βάφονται με βάση το άσπρο που είναι αφ΄ ενός ευχάριστο στα μάτια και αφ΄ ετέρου τους επιτρέπει να πετάνε για προπόνηση σε ώρες με λιγοστό φως.

Τέλος τα ανεμόπτερα και άλλα μοντέλα που πετάνε πολύ ψηλά ή με φόντο τα σύνεφα πρέπει να έχουν σκούρα απόχρωση στο κάτω μέρος τουλάχιστον για να διακρίνονται.

H τεχνική της βαφής με τα αερομοντελιστικά βερνίκια

Το χρωματιστό βερνίκι για τα αερομοντέλα δεν έχει καμία σχέση με τις μπογιές που βάφουμε τα ντουλάπια ή τους τοίχους του σπιτιού. Είναι ένα ελαφρύ σχετικά υλικό, αλλά κι αυτό ακόμα θα βαρύνει το μοντέλο αν χρησιμοποιηθεί χωρίς μέτρο.

Τα ανοιχτά χρώματα (άσπρο, κίτρινο κ.λ.π) δεν δείχνουν εύκολα τις ατέλειες της επιφάνειας γι΄ αυτό συνιστώνται για τους αρχάριους. Θέλουν όμως περισσότερα χέρια για να καλύψουν την επιφάνεια και γι΄ αυτό πολλές φορές αναγκαζόμαστε να ξεκινήσουμε με χρώμα άλλης αποχρώσεις (ασημί πριν το άσπρο, άσπρο πριν το κίτρινο ή το κόκκινο) για να γλιτώσουμε στο σύνολο μερικά χέρια. Τα σκούρα χρώματα αντίθετα καλύπτουν ακόμα και με ένα χέρι αλλά ζητούν καλύτερη προεργασία. Για τους πολύ πεπειραμένους προτείνονται τα μεταλλικά χρώματα.

  • Ανακάτεψε καλά το περιεχόμενο του κουτιού.
  • Βάλε την ποσότητα που θέλεις σε ένα άλλο περιέκτη και αραίωσέ την με το ενδεδειγμένο διαλυτικό, στις αναλογίες που λένε οι οδηγίες, πυκνότερο για πινέλο, αραιότερο για ψεκασμό
  • Ψέκασε όλο το μοντέλο με το βασικό χρώμα (π.χ άσπρο). Πέρνα ένα κανονικό στρώμα. Ασε να στεγνώσει μια μέρα, γυαλοχάρτισε με Νο 400 βρεγμένο ντουκόχαρτο και πέρνα ένα ακόμα κανονικό χέρι από το ίδιο χρώμα.
  • Οταν στεγνώσει και αυτό το χέρι μασκάρισε για τα διακοσμητικά σχέδια με τα άλλα χρώματα και πέρνα ένα χρώμα κάθε φορά, ένα ή δύο χέρια ανάλογα με την καλυπτικότητα του υλικού.

H τεχνική της βαφής με ακρυλικά χρώματα αυτοκινήτων

  • Προτίμησε τα χρώματα δύο συστατικών - μονής επίστρωσης.
  • Ανακάτεψε καλά το περιεχόμενο του κουτιού με το χρώμα.
  • Ανάμειξε μόνο την ποσότητα του χρώματος - καταλύτη που επαρκεί για την επιφάνεια που θα βάψεις άμεσα.
  • Αραίωσε σε πυκνότητα ψεκασμού με το ανάλογο διαλυτικό.
  • Ψέκασε όλο το μοντέλο με το βασικό χρώμα (π.χ άσπρο). Πέρνα ένα στρώμα "άχνης" και μετά από λίγο ένα κανονικό στρώμα. Ασε να στεγνώσει μια μέρα, γυαλοχάρτισε με Νο 400 βρεγμένο και πέρνα ένα ακόμα κανονικό χέρι από το ίδιο χρώμα.
  • Οταν στεγνώσει και αυτό το χέρι μασκάρισε για τα διακοσμητικά σχέδια με τα άλλα χρώματα και πέρνα ένα χρώμα κάθε φορά.

Με πινέλο ή με πιστόλι;

Εχουμε δει μοντέλα βαμμένα με πινέλο που έχουν πάρει βραβεία καλύτερης βαφής. Η αγορά ακριβών πινέλων δεν πρέπει να θεωρηθεί σαν περιττή επιβάρυνση. Εφ΄ όσον τα ξεπλένεις μετά από κάθε χρήση, θα διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση.

Δούλευε το πινέλο μόνο προς την μία μεριά όχι παλινδρομικά. Πέρασε το επόμενο χέρι κάθετα στο πρώτο κ.ο.κ. Μεταξύ των στρωμάτων τρίψε με ντουκόχαρτο.

Προτιμότερο είναι βέβαια το πιστόλι βαφής ή ο μικρότερος αερογράφος. Κάποτε χρησιμοποιούσαμε τις τρόμπες του "φλιτ". Τα έτοιμα spray κάνουν επίσης καλή δουλειά αλλά το υλικό τους δεν είναι πάντα ανθεκτικό στα καύσιμα. Πριν βάψεις με ένα από τους παραπάνω ψεκαστήρες, πρέπει να προστατέψεις τα μέρη που δεν θα βαφτούν (καλύπτρα, σύστημα προσγείωσης κ.λ.π) με ταινία και εφημερίδα.

Πάτα την σκανδάλη πριν στρέψεις την μύτη στο μοντέλο και άφησέ την πάλι όταν βγει έξω από τα όρια. Μόνον έτσι θα αποφύγεις τα πιτσιλίσματα από την ανεπαρκή πίεση στις δύο αυτές φάσεις. Κράτα την μύτη σε σταθερή απόσταση ανάλογα με την παρεχόμενη πίεση και την διάλυση του χρώματος και ακολούθησε την πορεία που δείχνει το βέλος στο σχήμα με σταθερή ταχύτητα. Κάθε αλλαγή διεύθυνσης πρέπει να γίνεται έξω από τα όρια του μοντέλου.

Οταν βάφεις να έχεις ανοικτά παράθυρα. Να φοράς μάσκες κατάλληλες για την απορρόφηση των τοξικών ατμών των χρωμάτων. Μη βάφεις όταν η σχετική υγρασία του περιβάλλοντος είναι μεγάλη. Ασε το φρεσκοβαμμένο μοντέλο να στεγνώσει σε ένα χώρο χωρίς σκόνη ή ρεύματα αέρα.

Συμπιεστής Miller με απλό αερογράφο. Ενας όμοιος χρησιμοποιήθηκε από το 1969 έως και το 1995 για το φινίρισμα όλων των βαμένων μοντέλων του Ι.Κ.

 

Διακόσμηση

Πως θα κάνω σχέδια με άλλη απόχρωση;

Σπάνια αερομοντελιστής θα αρνηθεί να ομορφύνει το μοντέλο του με ένα δεύτερο χρωματισμό.

Σχεδίασε στο αρχικό χρώμα το περίγραμμα της διακόσμισης που σου αρέσει, και με οδηγό την γραμμή κόλλα γύρω-γύρω από την έξω μεριά του σχεδίου τα μακρύτερα δυνατά κομμάτια ταινίας. Κατάλληλη ταινία είναι το σελοτέιπ, η χαρτοταινία και η βινυλική ταινία. Τα δύο τελευταία ακολουθούν ευκολώτερα τις καμπύλες.

Βάψε το εσωτερικό της μασκαρισμένης περιοχής με τα χρώματα που θα επιλέξεις. Συνήθως το βασικό χρώμα είναι ανοιχτότερο και οι διακοσμήσεις γίνονται με βαθύτερη απόχρωση, που πέφτουν επάνω στο βασικό.

Αν θα ψεκάσεις με πιστόλι κάλυψε όλες τις υπόλοιπες επιφάνειες με εφημερίδες.

Ξεκόλλα την ταινία είτε αμέσως πριν μελώσει το χρώμα είτε μετά από πολύ ώρα που θα έχει ξεραθεί αρκετά. Σε ενδιάμεσο χρόνο δεν θα "κόψει" καλά το περίγραμμα. Μην την τραβήξεις προς τα επάνω (κάθετα στην επιφάνεια). Σύρε την ανάποδα κατά μήκος της υπόλοιπης ταινίας, για να μην ξεκολλήσει το υπόστρωμα.

Για να ζωγραφίσεις γράμματα και αριθμούς κόψε "στένσιλ" από αυτοκόλλητο της κουζίνας και αφού τα κολλήσεις στην επιθυμητή θέση ψέκασε ανάμεσα στα κενά.

Μπορείς επίσης να μασκάρεις την περίμετρο ενός γράμματος με χαρτοταινία και να χρωματίσεις το εσωτερικό του.

Κάνε κλικ στο εικονίδιο να δεις με ευκρίνεια τους χαρακτήρες, και οδηγίες για την αναπαραγωγή τους.

 

Ολοι γνωρίζουν να κολλάνε χαλκομανίες, αλλά ....

Βύθισε την χαλκομανία σε ένα πιάτο με νερό για λίγα δευτερόλεπτα και βγάλε την αμέσως. Μετά από λίγο επανάλαβε το ίδιο. Με τα δάκτυλα δούλεψε λίγο την χαλκομανία να δεις πότε θα αρχίσει να γλιστράει. Τότε σύρε την με προσοχή να προεξέχει λίγο από το χαρτί και ακούμπα αυτή την άκρη στην θέση που θέλεις. Απομάκρυνε συρτά και το υπόλοιπο χαρτί, παράλληλα με την επιφάνεια και πίεσε με ένα πανάκι ακτινωτά την χαλκομανία για να φύγουν οι φυσσαλίδες.

Οι χαλκομανίες δεν κολλάνε στο πλαστικό φιλμ. Σ΄αυτές τις επιφάνειες βάζουμε αυτοκόλλητα. Και αυτά θέλουν κάποια τέχνη για να αποφύγεις τα ζαρώματα και τις φυσαλίδες. Ακούμπα με προσοχή στην θέση της μία άκρη του αυτοκόλλητου και τράβα προοδευτικά τα προστατευτικό χαρτί, πιέζοντας το ταυτόχρονα σε όλο το μήκος. Εναλλακτικά, για να κολλήσεις μεγάλα διακοσμητικά αυτοκόλλητα βρέξε την επιφάνεια που θα κολληθεί με σαπουνόνερο, ακούμπα το αυτοκόλλητο επάνω της, σύρε το στην ακριβή θέση του, πίεσε με ένα πανάκι ακτινωτά να φύγουν οι φυσαλίδες και άσε το να στεγνώσει και να προσκολληθεί μόνιμα στην επιφάνεια.

[ Α' μέρος ]

 


Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα