Η Επικάλυψη με Πλαστικό ΦίλμΒ' μέρος
[ Α' μέρος ]
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΦΤΕΡΟΥ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΚΕΛΕΤΟ![]() ![]()
Κόψε το φύλλο στις διαστάσεις του φτερού (χωριστά κομμάτια για επάνω - κάτω), αφήνοντας αρκετά εκατοστά περιθώριο στα χείλη και τα ακροπτερύγια. Αφαίρεσε το προστατευτικό φύλλο και άπλωσε το φιλμ πάνω στο φτερό. Η επιφάνεια με την κόλλα να είναι από μέσα. Αν το χρώμα στην επάνω και κάτω πλευρά του φτερού θα είναι το ίδιο άρχισε την εργασία από την κάτω πλευρά της έδρας. Αν είναι διαφορετικά άρχισε από την πλευρά με την πιο ανοιχτή απόχρωση.
Συμβουλή:Αν και παντού αναφέρεται να αφήνεις περίπου 2-3 εκατοστά περιθώριο γύρω - γύρω στο κομμάτι που κόβεις, αυτό ας θεωρηθεί σαν το ελάχιστο όριο. Συμφέρει για την ευκολία της τοποθέτησης και κατ' επέκταση για ένα καλό αποτέλεσμα, να αφήνεις μεγαλύτερα περιθώρια, ιδίως από την μεριά των ακροπτερυγίων για να μπορέσεις να το πιάσεις καλά και να το τραβήξεις.Το κόλλημα![]() ![]() Στη συνέχεια δούλεψε με το σίδερο να κολλήσει σε όλο το μήκος των χειλέων προσβολής και εκφυγής. Αρχισε από την μέση του ενός χείλους, και μετά συνέχισε με το αντίστοιχο σημείο του απέναντι χείλους, τραβώντα ταυτόχρονα ελαφρά να φύγουν οι μεγάλες πτυχές. Συνέχισε με το μέσον του μισού τμήματος κ.ο.κ.
Ολοκλήρωσε το κόλλημα της περιμέτρου κάνοντας το ίδιο στην ρίζα και το ακροπτερύγιο.
Κάθε φορά που φορμάρεις το φιλμ γύρω από μία καμπύλη κράτησέ το τεντωμένο μερικά ακόμα δευτερόλεπτα έως ότου κρυώσει (αφού απομακρύνεις την πηγή θερμότητας), αλλιώς θα γλυστρίσει πίσω αποχωριζόμενο από το στρώμα της κόλλας. Αν κάπου αιχμαλωτιστεί μια φυσσαλίδα αέρα τρύπησε το φιλμ με μια καρφίτσα και ξαναπέρασε το σίδερο. Αν μια άκρη δεν κολλήσει στην θέση της τράβηξέ την να ξεκολλήσει και ξαναπροσπάθησε.
Στην περιοχή των ailerons, κάλυψε πρώτα με λουρίδες την περίμετρο του ανοίγματος.
Συμβουλή:Για να εξασφαλίσεις καλή σύνδεση στα δύσκολα σημεία, είτε μεταξύ πλαστικού και ξύλου, είτε μεταξύ πλαστικού και πλαστικού, συμφέρει να περάσεις από πριν ένα στρώμα υγρής κόλλας hot melt, ή να ασφαλίσεις μετά τις άκρες με κυανοακρυλική κόλλα.Το τέντωμα![]() ![]() Η συστροφή (washout)Washout είναι η προοδευτική ελάττωση της γωνίας πρόσπτωσης της κάθε έδρας του φτερού από την ρίζα στα ακροπτερύγια. Για να πετύχεις συστροφή μόνο με την τάση του πλαστικού επενδυτικού υλικού, πρέπει και η κατασκευή του φτερού να είναι έυπλαστη. Κατασκευές με αντισκευρωτικές κατασκευές δεν μπορούν να συστραφούν με αυτό τον τρόπο.Ζέστανε την έδρα (με το σεσουάρ ή το σίδερο) και στρίψε την όσο το πλαστικό φιλμ είναι ακόμα ζεστό, να έρθει και να μείνει στην γωνία που θέλεις. Συνήθως χρειάζεται μεγαλύτερη στρέψη κατά την εργασία, και να την κρατήσεις στριμμένη λίγο ακόμα αφού αφαιρέσεις την θερμαντική πηγή, γιατι όταν κρυώνει επιστρέφει λίγο πίσω. Αν δεν το πετύχεις με την πρώτη, ξαναζέστανε το φτερό κρατώντας τις έδρες στριμένες. Επανάλαβε την διαδικασία αυτή όσες φορές χρειάζεται ακόμα και μετά από καιρό αν μεταβληθεί η συστροφή. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να ξεσκευρώσεις μία εύπλαστη έδρα. Είναι το φτερό αεροστεγές;Επικαλύπτοντας ένα φτερό με ανοιχτό σκελετό μπορεί να κλείσεις κάθε διαφυγή του εγκλωβισμένου αέρα, δηλαδή να το κάνεις αεροστεγές. Αυτό δεν είναι επιθυμητό.Οταν την δεκαετία του '70 ο Maynard Hill (ΗΠΑ) έκανε μία από τις προσπάθειές του για κατάρριψη του ρεκόρ ύψους, σε κάποια πτήση αναγκάστηκε να κατεβάσει το μοντέλο πολύ γρήγορα γιατί τελείωναν οι μπαταρίες. Οταν τελικά προσγειώθηκε είδαν έκπληκτοι ότι όλα τα πλευρίδια του φτερού ήταν θρυματισμένα. Τι είχε συμβεί; Κατά την αργή άνοδο ο αέρας μέσα στο φτερό έβρισκε μία μικρή τρυπίτσα και διέφευγε, οπότε και οι δύο πιέσεις μέσα και έξω ισορροπούσαν. Στην γρήγορη κάθοδο ο αέρας δεν πρόλαβε να ξαναμπεί στο φτερό, και η εξωτερική πίεση στην πλαστική επικάλυψη έγινε τόσο μεγάλη που συνέθλιψε τα πλευρίδια σαν να είχε καθήσει επάνω τους ένα βαρύ κιβώτιο. Στην δική μας καθημερινότητα δεν περιμένουμε φυσικά να σπάσουν τα πλευρίδια. Ομως όταν το φτερό είναι αεροστεγές, καθώς ζεσταίνεις το φιλμ για να τεντώσει, ο αέρας ανάμεσα διαστέλλεται (φουσκώνει) και δεν το αφήνει να τεντώσει τελείως. Αλλά και αν αυτό αποφευχθεί, στο μοντελοδρόμιο, κάτω από τον ήλιο, τελικά το φιλμ θα φουσκώσει και χαλαρώσει, ή ακόμα χειρότερα θα ξεκολλήσει.
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΦΤΕΡΟΥ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΚόλλα το φιλμ καλά κατά μήκος των 3/4 της περιμέτρου του φτερού. Ασε προς το παρόν την πλευρά προς τα ακροπτερύγια ελεύθερη για να φεύγει ο αέρας. Αρχισε να τεντώνεις το φιλμ από την ρίζα του φτερού με το πιστολάκι/σεσουάρ, ενώ ταυτόχρονα πίεζέ το να προσκολληθεί στην επιφάνεια με το ειδικό μαλακό γάντι ή ένα κοινό βαμβακερό πανί. Δούλεψε τμηματικά σε μικρές επιφάνειες κάθε φορά Ολοκλήρωσε κολλώντας το φιλμ γύρω από το ακροπτερύγιο με όποιο τρόπο θέλεις.Εάν κατά την διάρκεια της εργασίας εγκλωβιστούν φυσσαλίδες αέρα τρύπα τες με την καρφίτσα και στρώσε το φιλμ με το σίδερο. Αν στο τμήμα της ρίζας υπάρχει υαλοϋφασμα, πέρνα το πρώτα ένα χέρι υγρής κόλλας hot melt. ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΑΤΡΑΚΤΟΥΦυσικά εννοούμε ξύλινη άτρακτο. Δεν είναι εφικτό να περάσεις φιλμ σε ολόκληρη άτρακτο από fiberglass. Μπορείς όμως με υπομονή να καλύψεις μικρά πλαστικά μέρη όπως το cowl.
Στις δύσκολες καμπύλες μπορείς να το χαράξεις σε λωρίδες όπως και στην χάρτινη επικάλυψη.
Επικάλυψη cowl![]()
Εναλλαγές χρωμάτωνΟι συνδυασμοί φύλλων διαφορετικών χρωμάτων είναι απλή υπόθεση, αλλά η τακτική εξαρτάται από το αν η επιφάνεια κάτω από το φιλμ είναι ανοιχτή ή κλειστή. Το μυστικό για την καλή εμφάνιση των εναλλαγών των χρωμάτων είναι να κόβεις το φιλμ με ένα καινούργιο κοφτερό μαχαιράκι, επάνω σε πολύ λεία επιφάνεια π.χ. τζάμι, και πάντα από την γυαλιστερή πλευρά του (το προστατευτικό από κάτω).
Σε ανοιχτή επιφάνειαΑν στην περιοχή που θέλεις να βρίσκεται η αλλαγή της απόχρωσης ο σκελετός είναι ανοιχτός, πρέπει να ενώσεις τα δύο φύλλα αρχικά στον πάγκο, ώστε να τα διαχειριστείς μετά σαν ένα εννιαίο φύλλο. Πάντα θα υπερκαλύπτεις το ανοιχτότερο χρώμα με το σκουρότερο, σε πλάτος περίπου 6-10 χιλιοστών. Καταλληλότερο γι' αυτή την ένωση είναι το θερμαινόμενο μικρό σίδερο (trim sealing tool) και μάλιστα στην χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία που ενεργοποιείται η κόλλα. Αφού καθήσει το δεύτερο χρώμα, πέρνα το και σε μεγαλύτερη θερμοκρασία πάντα με το μικρό σίδερο για να μην ζαρώσεις την υπόλοιπη επιφάνεια.Σε κλειστή επιφάνειαΤερμάτισε το φύλλο με το ένα χρώμα 5 χιλιοστά περισσότερο από εκεί που θέλεις να φανεί η αλλαγή, και υπερκάλυψέ το με το νέο φύλλο. Και πάλι πρώτα θα βάλεις το ανοιχτότερο χρώμα και μετά το πιό σκούρο.
Διακοσμητικά σχήματα![]() ![]() Η αρχική συγκόλληση γίνεται με χαμηλότερη θερμοκρασία. Κατάλληλο είναι επίσης το μικρό σίδερο (trim seal tool). Μετά πέρνα τα και με το μεγάλο σίδερο με μεγάλη θερμοκρασία. Αν βγεί χρώμα έξω από τα όρια του διακοσμητικού φιλμ (ή στις ενώσεις όπως είπαμε προηγουμένως) μπορείς να το καθαρίσεις με ασετόν.
Επίσης υπάρχει και ειδικό κολλητικό υγρό που μπορεί να κολλήσει το δεύτερο φιλμ χωρίς θέρμανση.
Αρθρώσεις με πλαστικό φιλμΑφού θα επενδύσεις το μοντέλο με πλαστικό φιλμ, μπορείς να επωφεληθείς και να αρθρώσεις με το ίδιο υλικό και τα πηδάλια (αντί για τους κανονικούς μεντεσέδες). Η εργασία προηγείται της γενικής επικάλυψης. Πλεονέκτημα της εφαρμογής αυτής είναι ότι κλείνει το άνοιγμα μεταξύ των δύο επιφανειών.Η τεχνική της άρθρωσης με πλαστικό φιλμ, περιγράφεται στο κεφάλαιο Αρθρώσεις Πηδαλίων - Μεντεσέδες ΣυντήρησηΕνα από τα πλεονεκτήματα του πλαστικού φιλμ είναι ότι χρειάζεται μικρή συντήρηση. Αυτή περιλαμβάνει:
Αν το μοντέλο έχει μηχανή εσωτερικής καύσης πρέπει να καθαρίζεις τελείως τα υπολείμματα του καύσιμο στο τέλος κάθε εξόδου. Το καύσιμο εισχωρεί και ξεκολλάει τις άκρες του φιλμ. Αυτό συμβαίνει με αργό ρυθμό, οπότε αν το καθαρίζεις συχνά δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Υγρά καθαρισμού υπάρχουν δύο ειδών. Αυτά με μαλακή λιποδιαλυτή δράση, που προορίζονται για τον καθαρισμό των τζαμιών και αυτά με ισχυρή λιποδιαλυτή δράση που προορίζονται για τα σκέυη της κουζίνας. Τα πρώτα είναι αρκετά για καθημερινή χρήση. Τα δεύτερα μόνο όταν υπάρχει υπερβολικό λέρωμα. Μην χρησιμοποιήσεις καθαριστικό με λειαντικές ιδιότητες, ή δυαλυτικό ή ασετόν, γιατί η γυαλιστερή επιφάνεια του φιλμ θα θαμπώσει μόνιμα. Για να εξαλείψεις τις φυσσαλίδες που σχηματίζονται μετά από καιρό, πρέπει να τρυπήσεις το φιλμ σε πολλά σημεία επάνω στις φυσσαλίδες, και να το ξαναζεστάνεις με ένα από τα ειδικά εργαλεία για να ξανα-τεντώσει. Πίεσε το φιλμ στην περιοχή που ήταν η φυσσαλίδα να κολλήσει και πάλι στην επιφάνεια. Αν κάποια άκρη ξεκολλήσει, καθάρισε και τις δύο επιφάνειες με οινόπνευμα και πέρνα με το πινελάκι ένα στρώμα υγρής hot melt. Οταν στεγνώσει η κόλλα πάτα το με το ζεστό σίδερο να ξανακολλήσει. Αν έχει περάσει καύσιμο (λάδι) στο ξύλο κάτω από το φιλμ, πρέπει πρώτα να καθαριστεί καλά η περιοχή. Κόψε το πλαστικό στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα. Ψέκασε στο ξύλο ένα στρώμα από το καθαριστικό που προορίζεται για λεκέδες στα ρούχα. Αστο να στεγνώσει και αφαίρεσε όσο φαίνεται με μία βούρτσα. Υπερβολικά ποτισμένο ξύλο ίσως χρειαστεί και δύο και τρείς ψεκασμούς. Πέρνα υποχρεωτικά ένα στρώμα υγρής hot melt. Κάλυψε την στεγνή επιφάνεια με νέο φιλμ υπερκαλύπτοντας τις άκρες του παλιού. Μπορώ να προλάβω τις φυσσαλίδες;Με τον καιρό ίσως το φιλμ εμφανίσει φυσσαλίδες. Αν αυτό συμβεί, θα συμβεί σε σημεία που κάτω από το φιλμ η επιφάνεια (είτε φτερό είτε άτρακτος) είναι μεγάλη και κλειστή. Σε αυτές τις συνθήκες, μεταξύ του φιλμ και της επιφάνειας εγκλωβίζονται φυσαλλίδες αέρα κατά την τοποθέτησή του, που όταν ζεσταθούν διαστέλλονται και αφ' ενός ξεκολλάνε το φιλμ αφ' ετέρου το αφήνουν να ξεχειλώσει.
Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει σε φτερό που έχει γίνει από διογκομένη πολυστερίνη και έχει επικαλυφθεί με μπάλσα ή καπλαμά. Ακόμα και να τρυπήσεις την ξύλινη επιφάνεια, το υλικό από μέσα δεν επιτρέπει την διαφυγή του αέρα. Εκεί η εργασία θέλει προσοχή να περιοριστεί ο αέρας που θα εγκλωβιστεί μεταξύ φιλμ και ξύλου και μάλλον δεν θα αποφύγεις τις τρύπες στο ίδιο το φιλμ. Συμβουλές
|
 
![]() |
![]() |