PYLON
(τ/κ αγωνιστικά ταχύτητας)
B' μέρος
ΤΟ ΤΡΙΜΑΡΙΣΜΑ
Το τριμάρισμα του μοντέλου όπως κάθε αγωνιστικού μοντέλου αρχίζει από το εργαστήριο. Τα σέρβο να είναι σωστά εγκατεστημένα, οι ντήζες γερές, ελεύθερες και χωρίς τζόγους, οι επιφάνειες ελέγχου να κινούνται ελεύθερα και τα διάκενα μεταξύ αυτών και των φτερών να καλυφθούν με ταινία ή monokote.
Το μοντέλο πρέπει να ζυγοσταθμιστεί ως προς τον διαμήκη άξονα του. Το κέντρο βάρους κατ' αρχή να τοποθετηθεί όπως λένε τα σχέδια, αλλά σε καμμία περίπτωση σε βάρος της καλής εγκαταστάσεως της μπαταρίας και του δέκτη. Αυτά πρέπει να είναι πολύ καλά μονωμένα με σφουγγάρι και τοποθετημένα στέρεα. Είναι προτιμώτερο να προθέσεις λίγο βάρος για ζυγοστάθμιση παρά να μετακινήσεις την μπαταρία σε μια θέση που δεν έχει χώρο για να δεχθεί πολύ σφουγγάρι.
Και τώρα στην πτήση: Οι τροχοί να είναι σε θέση που δεν θα δυσκολεύουν την τροχοδρόμιση και την απογείωση σε ευθεία γραμμή. Η σωστή θέση τους είναι κάτω από το χείλος προσβολής του φτερού ή πιο πίσω.
Στον αέρα, με τον κινητήρα σε μέγιστη ισχύ, αντιστάθμισε το να πετάει ευθεία και οριζόντια. Ανέβα σε αρκετό ύψος, βύθισε σε γωνία 30ο - 45ο και άφησε το stick. Αν το κέντρο βάρους είναι σωστό πρέπει να παραμείνει σταθερό στη γωνία βυθίσεως που το έβαλες. Αν το μοντέλο έχει τάση να βγει από την βύθιση είναι μπροσθόβαρο, ενώ αν τείνει να βυθίσει περισσότερο είναι πισόβαρο.
Στην συνέχεια πάρε και πάλι ύψος και πάντα με τον κινητήρα στο φουλ βάλε το μοντέλο σε αριστερή κλίση 90ο και τράβα up elevator. Οχι απότομα γιατί αν το πηδάλιο έχει μεγάλη κίνηση θα μπεί εύκολα σε snap roll. Ρύθμισε την κίνηση του elevator ώστε να σου δώσει την επιθυμητή ακτίνα στροφής. Υπ' όψη ότι πολύ κλειστές στροφές στους πυλώνες δεν συνιστώνται γιατί ρίχνουν πολύ την ταχύτητα.
Τώρα κάνε μερικές αριστερές στροφές σαν να είσαι στον αγώνα. Ετσι θα δεις αν το μοντέλο ολισθαίνει στις στροφές και χρειάζεται διόρθωση με το rudder. (Ενας φίλος στο ύψος του πρώτου πυλώνα και σε ασφαλή απόσταση μπορεί να δει καλύτερα τις αντιδράσεις του μοντέλου).
Τέλος έλεγξε αν το μοντέλο έχει την τάση να συνεχίζει να βάζει κλίσεις στις στροφές ή όχι. Πάλι βάλε το μοντέλο σε αριστερή στροφή γύρω από τον πρώτο πυλώνα. Το μοντέλο δεν πρέπει να έχει την τάση ούτε να υπερστρέψει και να βυθίσει, ούτε να βγεί από την κλίση του και να ανέβει. Αν βυθίζει στην στροφή πρόσθεσε περίπου 10 γραμμάρια έρμα στο δεξί ακροπτερύγιο (αυτό που είναι ψηλότερα) και ξαναδοκίμασε. Αν βγαίνει από την στροφή πρόσθεσε βάρος στο αριστερό ακροπτερύγιο (αυτό που είναι χαμηλότερα), μέχρις ότου πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι ένα μοντέλο pylon έχει ένα και μόνο σκοπό να είναι γρήγορο και να στρέφει αριστερά. Δεν είναι ένα μοντέλο πολλαπλών απαιτήσεων. Ολα θυσιάζονται στον βασικό σκοπό. Το μοντέλο τριμάρεται να πετά σωστά στην μέγιστη δυνατή ταχύτητα και ανεχόμαστε όποια άλλα βίτσια και ιδιομορφίες παρουσιάζει σε άλλες καταστάσεις. Η πιό έντονη ιδιομορφία είναι τα ανεπαρκή πηδάλια στην προσγείωση. Αφού τα ρυθμίσαμε στις σωστές κινήσεις για τον αγώνα, διαπιστώνουμε ότι σε χαμηλές ταχύτητες δεν ακούνε καλά. Σε πομπούς με dual rate, μπορούμε για την προσγείωση να αυξήσουμε τις κινήσεις. Αλλιώς, απλά μαθαίνουμε να προσγειωνόμαστε με μεγαλύτερη ταχύτητα. Εχε υπ' όψη σου ότι το ζυγοσταθμισμένο μοντέλο έχει πολύ καλό λόγο ολισθήσεως και πρέπει να προβλέψεις μία μακρυνή "τελική".
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Ο αγώνας γίνεται γύρω από ένα τριγωνικό στίβο που ορίζεται από τρείς πυλώνες, εξού και το όνομα.
Νικητής είναι όποιος καλύψει 10 περιφορές στον μικρότερο χρόνο. Οι αγωνιζόμενοι πετάνε σε τριάδες ή τετράδες, πράγμα που κάνει τον αγώνα πολύ θεαματικό.
Συνήθως γίνονται τρείς ή τέσσερεις γύροι για να υπάρχει και το στοιχείο της αξιοπιστίας από τους οποίους απορρίπτεται ο χειρότερος.
Οι διαστάσεις του στίβου ο τρόπος διεξαγωγής του αγώνα και η βαθμολόγηση αναφέρονται στους κανονισμούς της Ε.Ο.ΑΜ.
Ενα πρόβλημα που έχει ο αγώνας pylon είναι ο αριθμός των ατόμων που χρειάζεται για την εκτέλεση του. Για να πετάξουν σε τριάδες, χρειάζονται κατ' ελάχιστο 3 σημαιοφόροι, 2 κριτές, 3 χρονομέτρες και ένας υπεύθυνος για την εκκίνηση. Δηλαδή 9 άτομα. Για τετράδες χρειάζεται ακόμα ένας σημαιοφόρος και ένας χρονομέτρης δηλαδή 11 άτομα. Μη πτοείστε όμως. Εμείς βολευόμαστε με συζύγους, φιλενάδες, περαστικούς κ.λ.π. Προσοχή όμως. Πρέπει να ενημερωθούν όλοι και να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Ενα κέρασμα και ένα ευχαριστώ μετά, βοηθά.
Δεν ξέρω τι χώρους, εξοπλισμό και μοντελοδρόμια έχετε. Μην αφήσετε όμως τέτοια εμπόδια να σας αποτρέψουν από την διοργάνωση κάποιου δικού σας αγώνα. Κάντε ένα δοκιμαστικό με ότι στόχο σας βολεύει και ότι μοντέλα έχετε. Μην σας αποθαρύνει το γεγονός ότι κάποιος πιθανόν έχει ένα πολύ γρήγορο μοντέλο. Το σωστό πέταγμα γύρω από τον στίβο μετρά ίσως πιο πολύ και όσο πιο γρήγορο είναι ένα μοντέλο τόσο πιο δύσκολο είναι και τόσο πιο πολύ εξάσκηση χρειάζεται.
Μέχρι τώρα στην Ελλάδα διοργανώθηκαν 5 αγώνες pylon racing, 3 στην Ε.Α.Α. και από ένας στην Χαλκίδα και την Λάρισσα όλοι με επιτυχία.
Οι χρόνοι μειώνονται, οι συμμετοχές αυξάνονται και αγωνιζόμενοι και θεατές φεύγουν χαρούμενοι. Φέτος τους αγώνες διοργανώνει σε Πανελλήνιο επίπεδο η Ε.Ο.ΑΜ. Ελπίζουμε σε πολλές συμμετοχές εκτός Ε.Α.Α. Και αν ακόμα δεν συμμετάσχει κάποια Λέσχη, καλό θα ήταν να ερχόταν κάποιος παρατηρητής να πάρει μια ιδέα για την οργάνωση και εκτέλεση του αγώνα.
Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΤΗΣΕΩΣ
Μετά απ' όλα αυτά ποιός είναι ο ιδανικός τρόπος να πετάμε; Φυσικά δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Εξαρτάται από το μοντέλο και τον τρόπο που πετάει ο καθένας. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι όσο πιο ομαλά και στρωτά πετάει κανείς τόσο καλύτερα. Συχνές και απότομες διορθώσεις στην πορεία και το ύψος δεν κάνουν καλά κι αυτό επιτυγχάνεται μόνο με εξάσκηση.

Η στροφή στον "1" πρέπει να αρχίσει λίγο πριν "πέσει η σημαία". Πόσο νωρίτερα εξαρτάται από την ικανότητα του καθενός να εκτιμήσει την απόσταση και τον άνεμο. Την εκτίμηση μπορεί να την κάνει και ο βοηθάς σου. Το πέρασμα γύρω απύ τον "2" και τον "3" μπορεί να γίνει μαλακά με πια ανοικτή στροφή. Ισως το οωειδές ίχνος να είναι αποδοτικότερο από το τριγωνικό.
Χρειάζεται υπομονή και πειραματισμός. Για παράδειγμα υπάρχει η άποψη μερικών να παίρνουν την στροφή γύρω από τον πυλώνα "1" σε άνοδο, αυξάνοντας έτσι την ακτίνα στροφής και χρησιμοποιώντας το ύψος αυτό για να αναπτύξουν ταχύτητα στην ευθεία προς τον πυλώνα "2". Οταν φυσάει άνεμος, πετώντας χαμηλά προς τον πυλώνα "1" (αντίθετα στον άνεμο) μπορείς να εκμεταλλευτείς την μειωμένη ένταση του στο ύψος αυτό, ενώ βγαίνοντας στο υπήνεμο σκέλος ψηλά, όπου ο ούριος άνεμος είναι ισχυρότερος, θα κερδίσεις ταχύτητα.
Αρκετοί πρωταθλητές ισχυρίζονται ότι πετώντας κόντρα στον άνεμο μπορείς να κερδίσεις ύψος χωρίς να χάσεις χρόνο. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ F3D
Εδώ τα νέα δεν είναι καλά και ο λόγος είναι ο θόρυβος. Προς το παρόν δεν υπάρχει όριο θορύβου τουλάχιστον απά την FAI αλλά από το 1994 θα ισχύει για όλες τις κατηγορίες ανώτατο όριο 96 db.
Τα σημερινά μοντέλα το περνούν αυτό το όριο κατά πολύ με τις στροφές που γυρίζουν και τις εξατμίσεις που έχουν. Οι Αμερικάνοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν πρόβλημα, στην Ευρώπη όμως δεν μπορούν να πετάξουν σχεδόν πουθενά. Ενας Γερμανός μου είπε ότι αναγκάζονται να προπονούνται σε πεδία βολής και αφού πάρουν ειδική άδεια. Προφανώς θα πρέπει να μειωθούν οι στροφές των κινητήρων και να σιγανθούν οι εξατμίσεις, με ανάλογες επιπτώσεις στα μοντέλα και τους έλικες. Φαντάζομαι ότι θα έχει αρνητική επίπτωση στις επιδόσεις πράγμα όμως που δεν έχει και τόση σημασία μια που αυτό που μετρά είναι ο χρόνος των δέκα περιφορών και όχι η απόλυτη ταχύτητα.
Για μας στην Ελλάδα αυτά είναι ακόμα ψιλά γράμματα αλλά πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις αυτές γιατί δεν θα αργήσει και εδώ η ημέρα που θα μας διώχνουν οι γείτονες λόγω θορύβου.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το κεφάλαιο της ασφάλειας το άφησα τελευταίο για να του δώσω μεγαλύτερη έμφαση. To Pylon Racing είναι κατά την γνώμη μου το πιο επικίνδυνο από τις αερομοντελιστικές κατηγορίες και για τους συμμετέχοντες και για τους θεατές.
Πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας με σχολαστικότητα. Οι πιο επικίνδυνες περιοχές είναι οι έξοδοι από τους πυλώνες 1 και 3. Οι χειριστές και οι βοηθοί τους πρέπει να φοράνε κράνος (επιβάλλεται και από τους κανονισμούς της FAI).
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Τελικά το pylon δεν είναι μόνο θεωρία. Η τελική επιτυχία είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Σωστός συνδυασμός κινητήρα / έλικας, καλοφτιαγμένο και ελαφρύ μοντέλο, ικανότητα να εκτελείς στρωτά την τακτική που προτιμάς, αξιοπιστία όλου του υλικού, λίγη τύχη και πολύ εξάσκηση.
Νίκος Κατσαράς