Η εκκίνηση

B' μέρος

Α' μέρος - Γ' μέρος


[ Τύποι κινητήρων ] - [ Τα μέρη των κινητήρων ] - [ Αρχή λειτουργίας ] - [ Ο κυβισμός ] - [ Το στρώσιμο ] - [ Κινητήρες ABC ] - [ Το καρμπυρατέρ ] - [ Σιγαστήρες ] - [ Συντονιζόμενες εξατμίσεις ] - [ Ροπή και Ισχύς ] - [ Φροντίδα - Συντήρηση ] - [ Βάσεις ] - [ Ψύξη ] - [ Δεξαμενές υγρών καυσίμων ] - [ Το μπουζί πυράκτωσης ] - [ Καύσιμα ] - [ Η έλικα ]

ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΟΥ GLOW R/C

Για να ξεκινήσει ο τετράχρονος θα χρειαστεί και αυτός καύσιμο, πυρωμένο μπουζί και συμπίεση. Η διαδικασία εκκίνησης του δίχρονου μπορεί να εφαρμοστεί αυτούσια σε ένα τετράχρονο. Υπάρχουν όμως λίγα σημεία που αξίζει να προσέξεις για να διευκολυνθείς.

Το κέρασμα

Οι τετράχρονες αγαπούν το κέρασμα. Κέρνα τες μέχρι να τις νοιώσεις "βρεγμένες". Αν πάθουν υδραυλικό μπλοκάρισμα, γύρνα την έλικα ανάποδα να βγεί από την βαλβίδα εισαγωγής ή ξεβίδωσε το μπουζί.

Οι τετάχρονες έχουν συνήθως το καρμπυρατέρ στο πίσω μέρος τους, και δεν μπορείς να το ακουμπήσεις. Γι' αυτό τον λόγο οι περισσότερες έχουν ειδικό choke (προσωρινό κάλυμα της εισαγωγής αέρα).
Για να κεράσεις, κλείσε το choke (εφ' όσον φυσικά υπάρχει) και γύρνα την έλικα να ρουφήξει καύσιμο. Αν το καρμπυρατέρ βλέπει προς τα κάτω, άλλαξε θέση στο μοντέλο να διευκολύνεις την ροή του κεράσματος προς την βαλβίδα εισαγωγής. Ελεγξε ότι το choke επέστρεψε στην ανοιχτή του θέση με το ελατήριό του, πριν επιχειρήσεις να γυρίσεις τον άξονα με το starter, γιατί θα πάθει υδραυλικό κλείδωμα.

Μπορείς να κεράσεις (ή να συμπληρώσεις το κέρασμα), απ' ευθείας από το manifold της εξάτμισης, με την προϋπόθεση ότι λείπει ο σιγαστήρας. Ρίξε στο manifold λίγο καύσιμο και γύρνα την έλικα να ανοίξει η βαλβίδα εξαγωγής και να περάσει στον κύλινδρο.

Το κτύπημα της έλικας

Οι τετράχρονες μπορούν να πάρουν μπροστά με το δάχτυλο ή το chicken stick, όπως περιγράψαμε στις δίχρονες. Βέβαια το κρίσιμο χτύπημα θα γίνεται σε κάθε δεύτερη περιστροφή της έλικας. Οι οδηγίες ορισμένων Γιαπωνέζικων κινητήρων συνιστούν να φέρεις την έλικα αντίθετα (προς την φορά του ρολογιού) ως το σημείο που αρχίζει η αντίσταση από την συμπίεση και να δώσεις ένα απότομο χτύπημα και ΠΑΛΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ χωρίς όμως να επιδιώξεις να υπερνικήσεις όλη την συμπίεση για να αναπηδήσει προς την φορά λειτουργίας. Το μίγμα θα προαναφλεγεί, αυτή την φορά προς όφελός μας και θα ωθήσει την έλικα προς την σωστή φορά, η αδράνεα της οποίας θα αναλάβει τα υπόλοιπα. Αν χρησιμοποιήσεις το starter (η εκκίνηση γίνεται σαφώς ευκολώτερα) ξεκίνα με την έλικα στην θέση που περιγράψαμε προηγουμένως για να επιταχυνθεί πριν φθάσει στην φάση της συμπιέσεως.

Η ρύθμιση της βελόνας

Και πάλι βιδώνοντας την βελόνα πτωχαίνει το μίγμα και αυξάνονται οι στροφές. Ο ήχος όμως είναι τόσο διαφορετικός που δεν βοηθάει το αυτί. Εδώ δεν θα ακούσεις το γνωστό σφύριγμα του δίχρονου.

Ισως φαίνεται υπερβολικό αλλά για το σωστό ρύθμισμα των τετράχρονων πρέπει να βασιστείς σε ένα στροφόμετρο. Αν όπως βιδώνεις σιγά - σιγά την βελόνα δεν διαπιστώσεις άλλη αύξηση στροφών έχεις ξεπεράσει το ασφαλές σημείο. Ανοιξε αμέσως την βελόνα να πέσουν λίγο οι στροφές.

Αν δεν ξεκινάει ή αν έχει άλλα προβλήματα....

Μη τα ρίξεις αμέσως στην κακή ρύθμιση των βαλβίδων. Διερεύνησε όλες τις άλλες πιθανές αιτίες πρώτα σαν να ήταν δίχρονος και άσε τις βαλβίδες για το τέλος. Κύταξε επίσης μη είναι βουλωμένη η τρύπα αναπνοής στο πίσω κάλυμα του κάρτερ.

 

ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΙΝΗΤΗΡΑ DIESEL

Οι diesel ακολουθούν ιδιαίτερη διαδικασία για την εκκίνηση, και ρύθμιση ταχείας λειτουργίας, αφού έχεις να μεταβάλεις δύο παράγοντες : την συμπίεση και το μίγμα.

Προ-ρύθμιση συμπίεσης

1. Φέρε το έμβολο στο ανώτατο νεκρό σημείο.
2. Στρίψε την βίδα της συμπίεσης έως ότου το κόντρα πιστόνι ακουμπήσει στο έμβολο.
3. Από την θέση αυτή ξεβίδωσε την βίδα αρκετές στροφές, να απομακρυνθεί από το έμβολο.
4. Γύρισε την έλικα αργά, ώστε το έμβολο να περάσει ΜΙΑ φορά από το ανώτατο νεκρό σημείο. Θα ακουστεί ένας οξύς ήχος απόδειξη ότι το κόντρα πιστόνι ανέβηκε σε κάποια απόσταση.
5. Ξεβίδωσε και πάλι την βίδα 1/3 της στροφής από το σημείο που βρίσκεται τώρα το κόντρα πιστόνι.
6. Κτύπα γρήγορα την έλικα και το κόντρα πιστόνι θα ανέβει και θα ακουμπήσει στην νέα θέση της βίδας.

Με την ρύθμιση αυτή προσεγγίζεις τον σωστό λόγο συμπίεσης για την εκκίνηση, όταν η συμπίεση έχει απορρυθμιστεί. Η προ-ρύθμιση της συμπίεσης για επανεκκίνηση θα περιγραφεί στην συνέχεια.

Προ-ρύθμιση βελόνας

Ρύθμισε την βελόνα με τον τρόπο που περιγράφεται στις glow. Οι στροφές που θα ανοίξεις την βελόνα κυμαίνονται μεταξύ 3 και 5.

Αναρρόφηση

Ακολούθησε την διαδικασία που αναφέρεται για τις glow.

Κέρασμα

Λίγες σταγόνες στην εξάτμιση αρκούν

Το χτύπημα της έλικας

Θα ενεργήσεις όπως και για τις glow. Η αντίσταση που θα νιώθεις γυρίζοντας την έλικα είναι μεγαλύτερη, εξ' αιτίας του διπλάσιου σχεδόν λόγου συμπίεσης.

Ρυθμίσεις για ταχεία λειτουργία

Οταν πάρει μπροστά, και εφ' όσον έχεις πιάσει τις γενικές ρυθμίσεις θα συνεχίσει να λειτουργεί, μπουκωμένα και με διακοπές.

Για να επιτύχεις την ταχεία λειτουργία θα βιδώσεις και την βίδα της συμπίεσης και την βελόνα. Το βίδωμα και των δύο θα γίνει σιγά-σιγά και τμηματικά, δηλαδή λίγο την βίδα της συμπίεσης και λίγο την βελόνα του μίγματος, και πάλι το ίδιο.

Συνολικά η βίδα της συμπίεσης θα βιδώσει περίπου 1/3-1/2 της στροφής, και η βελόνα 1-1,5 στροφές.
Οταν αυξάνεις λίγο την συμπίεση οι στροφές στρώνουν και αυξάνονται, ενώ όταν βιδώνεις λίγο την βελόνα στην αρχή συμβαίνει το ίδιο, αλλά στην συνέχεια θα ακούς και πάλι διακοπές.

Αυτό είναι αναμενόμενο αφού ο κινητήρας ζεσταίνεται σταδιακά. Η τελικές ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν αφού ζεσταθεί. Η ιδανική ρύθμιση είναι ο συνδυασμός της μεγαλύτερης δυνατής συμπίεσης και του πτωχότερου μίγματος που μπορεί να αντέξει ο κινητήρας πριν εμφανίσει συμπτώματα προανάφλεξης. (πέφτουν οι στροφές). Σε ορισμένες diesel, όταν ζεσταθούν πολύ, το κόντρα πιστόνι σφηνώνει στον κύλινδρο, και δεν μπορεί να ανέβει όταν ξεβιδώσεις την βίδα (μπορεί όμως να κατέβει). Γι' αυτό καθώς πλησιάζεις στην τελική ρύθμιση της συμπίεσης να προχωρείς σιγά -σιγά γιατί αν παρασφίξεις την βίδα, θα πρέπει να σβύσεις τον κινητήρα και να ξαναεκκινήσεις όταν θα κρυώσει και ελευθερωθεί το κόντρα πιστόνι .

Αν σταματήσει

Αν ξεκινάει γρήγορα αλλά σταματάει αμέσως, είναι πιθξανόν να υπάρχει μεγάλη συμπίεση ή και να είναι π9ολύ φτωχό το μίγμα. Αν ξεκινάει και σταματάει μετά από μερικές στροφές, είναι πιθανόν να είναι ασθενής η συμπίεση ή και να είναι πλούσιο το μίγμα

Αν δεν ξεκινάει

Ολες φυσικά οι αιτίες που εξετάστηκαν στις glow (εκτός φυσικά από αυτές που αναφέρονται στο μουζί και την μπαταρία) συναντώνται και στις diesel στις οποίες θα προσθέσουμε και μερικές χαρακτηριστικές αιτίες του τύπου.

Σαν πρώτη αιτία για την άρνηση ενός diesel να πάρει μπροστά είναι η εξάτμιση του αιθέρα που είχε η μικρή ποσότητα του κεράσματος. Επανάλαβε το κέρασμα, ίσως να εξυπηρετεί το καύσιμο που κερνάς να έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρα.

Η δεύτερη αιτία είναι η χαμηλή συμπίεση. Συνέχισε να χτυπάς την έλικα αφού αυξήσεις την συμπίεση κατά 1/8 της στροφής ή περισσότερο, αν όμως νιώσεις πολύμεγάλη αντίσταση θα την επαναφέρεις στην προηγούμενη θέση. Η συμπίεση εξαρτάται και από το ποσόν του κεράσματος.

Η τρίτη αιτία είναι η ανεπαρκής ταχύτητα κτυπήματος της έλικας, την οποία μπορείς να βελτιώσεις με starter.

Αν μπουκώσει ελάττωσε την συμπίεση (ξεβίδωσε την βίδα) και συνέχισε να κτυπάς την έλικα.

Επανεκκίνηση

Για κάθε κρύα επανεκκίνηση αρκεί να ξεβιδώσεις την βίδα της συμπίεσης 1/4-1/3 της στροφής και την βελόνα 1/2-1 στροφή. Κέρνα κανονικά. Δοκίμασε νέες θέσεις της συμπίεσης, κάθε δύο κτυπήματα. Οταν μάθεις την ιδανική θέση και το ανάλογο κέρασμα θα ξεκινάει αμέσως.

Για ζεστή επανεκκίνηση αρκεί λίγο κέρασμα και ταχύτητα στη κτύπημα πριν προλάβει να εξατμιστεί ο αιθέρας.

Α' μέρος - Γ' μέρος

[ Τύποι κινητήρων ] - [ Τα μέρη των κινητήρων ] - [ Αρχή λειτουργίας ] - [ Ο κυβισμός ] - [ Το στρώσιμο ] - [ Κινητήρες ABC ] - [ Το καρμπυρατέρ ] - [ Σιγαστήρες ] - [ Συντονιζόμενες εξατμίσεις ] - [ Ροπή και Ισχύς ] - [ Φροντίδα - Συντήρηση ] - [ Βάσεις ] - [ Ψύξη ] - [ Δεξαμενές υγρών καυσίμων ] - [ Το μπουζί πυράκτωσης ] - [ Καύσιμα ] - [ Η έλικα ]


 

Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα