![]() |
Το καρμπυρατέρΑ' μέρος[ Β' μέρος ] |
[ Τύποι κινητήρων ] - [ Τα μέρη των κινητήρων ] - [ Αρχή λειτουργίας ] - [ Ο κυβισμός ] - [ Η εκκίνηση ] - [ Το στρώσιμο ] - [ Κινητήρες ABC ] - [ Σιγαστήρες ] - [ Συντονιζόμενες εξατμίσεις ] - [ Ροπή και Ισχύς ] - [ Φροντίδα - Συντήρηση ] - [ Βάσεις ] - [ Ψύξη ] - [ Δεξαμενές υγρών καυσίμων ] - [ Το μπουζί πυράκτωσης ] - [ Καύσιμα ] - [ Η έλικα ] |
Πως λειτουργεί;![]()
Στους δίχρονους η αδράνεια του ταχύτατα εισερχόμενου αέρα σταθεροποιεί την ροή και στον υπόλοιπο χρόνο που η θυρίδα εισαγωγής είναι κλειστή και έτσι έχουμε συνεχή ψεκασμό και σταθερό μίγμα σ' όλο τον κύκλο. Στους τετράχρονους υπάρχει μία μικρή υστέρηση ανάμεσα σε δύο διαδοχικές φάσεις αναρόφησης, αλλά αυτή δεν επηρεάζει την ομαλή τροφοδοσία. Τι ρυθμίζει η βελόνα;Η βελόνα ρυθμίζει την ποσότητα του καύσιμου. Βιδώνοντας/κλείνοντας την βελόνα περιορίζεται το άνοιγμα της μπάρας και διέρχεται λιγότερο καύσιμο. Το μίγμα γίνεται "πτωχότερο".Ξεβιδώνοντας/ανοίγοντας την βελόνα, αυξάνεται η ποσότητα του καύσιμου. Το μίγμα γίνεται "πλουσιότερο". Ολα αυτά αναφέρονται σε μία σταθερή ποσότητα εισερχόμενου αέρα.
Η βελόνα πρέπει να είναι μυτερή και ίσια, να εφαρμόζει καλά για στεγανότητα και να έχει λεπτό σπείρωμα για ευκολία ρυθμίσεων. Παραλλαγές της μπάρας ψεκασμού![]()
1. Η τρύπα ακριβώς στην κάτω θέση = καλύτερη ροή.
2. Η τρύπα στην άνω θέση = χειρότερη ροή.
3. Η τρύπα στο πλάϊ = μέση ροή
4. Οι τρύπες σε οριζόντια θέση (καλύτερη θέση).
5. Οι τρύπες σε κατακόρυφη θέση. Από την επάνω τρύπα δεν εξέρχεται καύσιμο.
6. Οι τρύπες σε τυχαία θέση.
Και στις τρείς θέσεις η συνολική ροή είναι πολύ καλή.
Τι διαστάσεις πρέπει να έχει το χωνί;Η ποσότητα του αέρα που εισρέει στο κάρτερ, εξαρτάται από την ικανότητα άντλησης του κινητήρα και από τη διατομή του χωνιού. Στο στενό χωνί ο αέρας επιταχύνεται περισσότερο και αυξάνεται η αναρροφητική ικανότητα. Η ποσότητα εξαρτάται και σε μικρότερο βαθμό από το σχήμα.Αλλά από το στενότερο χωνί θα περάσει μικρότερη ποσότητα αέρα και κατ' ακολουθία και μικρότερη ποσότητα καυσίμου αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ίδια αναλογία μίγματος. Η ισχύς του κινητήρα θα μειωθεί. Στον ίδιο κινητήρα λοιπόν έχουμε δύο δυνατότητες:
B: Η μπάρα ψεκασμού δεν διαπερνά το χωνί. Ανάλογα με την ύπαρξη (ή το πάχος της μπάρας) μεταβάλλεται και η ωφέλιμη διατομή του χωνιού.
Χρειάζεται βοήθεια η τροφοδοσία;Η ικανότητα άντλησης καύσιμου ενός κινητήρα είναι ορισμένη. Είναι λογικό ότι όταν το μοντέλο εκτελεί άνοδο, η στάθμη του καύσιμου θα είναι πολύ χαμηλότερα απο το καρμπυρατέρ, και η διαφορά πίεσης, ίσως να μην είναι αρκετή να αντισταθμίσει την υψομετρική διαφορά. Επίσης όταν το μοντέλο εκτελεί ακροβατικούς ελιγμούς, η φυγόκεντρος δυσκολεύει την σωστή τροφοδοσία. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η ποσότητα του καύσιμου που θα φθάσει στο καρμπυρατέρ θα είναι μικρότερη από την ζητούμενη. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να υποβοηθείται η ροή του καυσίμου.Η πίεση από τον σιγαστήρα![]() Η θέση απ' όπου παίρνουμε πίεση από τον κοινό σιγαστήρα έχει ορισθεί απο τον κατασκευαστή, ενώ στην περίπτωση της πίπας, υπάρχουν περισσότερες επιλογές. Είναι ευνόητο ότι το σύστημα δεξαμενής και σωλήνων δεν πρέπει να έχει άλλο άνοιγμα. Αν υπάρχει και σωληνάκι υπερχείλησης (3), αυτό πρέπει να σφραγίζεται για την πτήση με ένα ξυλαράκι ή βίδα.
Πίεση απ' ευθείας από το "κάρτερ"Το κάρτερ παρέχει μεγάλη πίεση. Πολλοί κινητήρες δεσμίων ταχύτητας (speed) και αερομαχιών (combat), εκμεταλλεύονται αυτή την δυνατότητα συνδέοντας το κάρτερ με την δεξαμενή με ένα απλό σωληνάκι. Το μειονέκτημα όμως είναι ότι η μεγάλη αυτή πίεση είναι ανεξέλεγκτη, δηλαδή δεν μπορούμε να την μετριάσουμε, και η ρύθμιση της βελόνας είναι πολύ κρίσιμη. Ο κινητήρας πρέπει να λειτουργεί αναγκαστικά σε μία ταχύτητα, όπως συμβαίνει αναγκαστικά στα control line.Αντλίες![]()
Αλλες αντλίες και αντλούν και σπρώχνουν το καύσιμο. Πιό σύνθετες αντλίες ρυθμίζουν αυτόματα την παροχή πίεσης - καύσιμου, ανάλογα με την περιοχή των στροφών που λειτουργεί ο κινητήρας, ιδίως στο ρελαντί.
Η πίεση αυξάνει την ισχύ;Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μία πλάνη: Η πίεση και η άντληση δεν αυξάνουν άμεσα την ισχύ του κινητήρα. Δίνουν όμως την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ένα φαρδύτερο καρμπυρατέρ από το οποίο περνάει μεγαλύτερη ποσότητα μίγματος, το οποίο είναι τελικά υπεύθυνο για την αύξηση της ισχύος.Δεν φιλτράρεται ο αέρας;![]()
[ Τύποι κινητήρων ] - [ Τα μέρη των κινητήρων ] - [ Αρχή λειτουργίας ] - [ Ο κυβισμός ] - [ Η εκκίνηση ] - [ Το στρώσιμο ] - [ Κινητήρες ABC ] - [ Σιγαστήρες ] - [ Συντονιζόμενες εξατμίσεις ] - [ Ροπή και Ισχύς ] - [ Φροντίδα - Συντήρηση ] - [ Βάσεις ] - [ Ψύξη ] - [ Δεξαμενές υγρών καυσίμων ] - [ Το μπουζί πυράκτωσης ] - [ Καύσιμα ] - [ Η έλικα ]
|
 
![]() |
![]() |