Καύσιμα

Β' μέρος


[ Α' μέρος - εισαγωγή στα καύσιμα ] - [ Γ' μέρος - καύσιμα diesel και spark ignition ] - [ Δ' μέρος- ερωτήσεις - αναμίξεις - προφυλάξεις ]
[ Τύποι κινητήρων ] - [ Τα μέρη των κινητήρων ] - [ Αρχή λειτουργίας ] - [ Ο κυβισμός ] - [ Η εκκίνηση ] - [ Το στρώσιμο ] - [ Κινητήρες ABC ] - [ Το καρμπυρατέρ ] - [ Σιγαστήρες ] - [ Συντονιζόμενες εξατμίσεις ] - [ Ροπή και Ισχύς ] - [ Φροντίδα - Συντήρηση ] - [ Βάσεις ] - [ Ψύξη ] - [ Δεξαμενές υγρών καυσίμων ] - [ Το μπουζί πυράκτωσης ] - [ Η έλικα ]

ΚΑΥΣΙΜΑ GLOW

Οι κινητήρες glow που έχουν σαν αρχή την καταλυτική ανάφλεξη με πυρακτωμένο νήμα (μπουζί πυράκτωσης), θέλουν καύσιμο με χαμηλό σημείο ανάφλεξης και σαν βάση επιλέγεται η μεθυλική αλκοόλη (μεθανόλη, ξυλόπνευμα).

Μεθανόλη

Η μεθανόλη που πωλείται χύμα στην Ελληνική αγορά είναι μετουσιωμένη με 5% τολουόλιο βάσει νομοθεσίας και όποτε την χρησιμοποιούμε εξ ανάγκης βλέπουμε μεγάλη πτώση στην απόδοση και καμμένα μπουζί (συνήθως περιέχει και αρκετό νερό).
Η χημικώς καθαρή μεθανόλη (proanalyse) είναι ακριβή και χρησιμοποιείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως στις κατηγορίες ταχύτητας.
Οι παρασκευαστές καυσίμων χρησιμοποιούν βιομηχανική μεθανόλη με πολύ μικρά ποσοστά προσμίξεων γιατί είναι πολύ φθηνότερη.

Γιατί μεθανόλη και όχι βενζίνη;

Ο συνηθισμένος τρόπος για να αυξηθεί η ισχύς ενός κινητήρα είναι να του αυξήσουμε τον λόγο συμπίεσης. Η βενζίνη με σχετικά χαμηλό σημείο αυτανάφλεξης τους 280 βαθμούς κελσίου, δεν μπορεί να υποφέρει για πολύ αυτή την αύξηση, εκτός αν προσθέσουμε ειδικές ουσίες που αυξάνουν την οκτανιακή της απόδοση.
Η βενζίνη αναπτύσσει μεγάλη θερμοκρασία λειτουργίας, αποθέτοντας γρήγορα ένα στρώμα άνθρακα στο εσωτερικό του θαλάμου και στο έμβολο. Επίσης θέλει ακρίβεια στον χρονισμό της ανάφλεξης, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με σπινθήρα, που παράγεται από μπουζί ακίδας, και κύκλωμα πολλαπλασιασμού της τάσης, όπως περίπου στα αυτοκίνητα. Ο χρονισμός αυτός πρέπει να αλλάζει μεταξύ της ταχείας λειτουργίας (μεγαλύτερη προπορεία ανάφλεξης) και του ρελαντί (μικρότερη προπορεία ανάφλεξης). Η ρύθμιση του μίγματος (η ρύθμιση του καρμπυρατέρ) είναι πολύ πιό ευαίσθητη εξ αιτίας των στενών ορίων ανάφλεξης.
Απο τα προηγούμενα φαίνεται ότι για τους ΠΟΛΥΣΤΡΟΦΟΥΣ αερομοντελιστικούς κινητήρες η βενζίνη δεν είναι το ιδανικό καύσιμο, ιδίως αν το μπουζί είναι του τύπου "πυράκτωσης".

Αντίθετα η μεθανόλη έχει πολύ μεγαλύτερο σημείο αυτανάφλεξης (475 βαθ. κελσίου) και ευρύτερα όρια ανάφλεξης με τον αέρα από 1:18 έως 1:4,7 με συνήθη τιμή 1:9, συγκριτικά με αυτά της βενζίνης (1:15).

Η μεθανόλη έχει λιγότερες θερμίδες, αλλά εξ'αιτίας των διαφορετικών ορίων αναφλεξιμότητας, η συνολική ποσότητα που καίγεται σε κάθε κύκλο είναι δύο με τρείς φορές περισσότερη από ότι με την βενζίνη.
Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα. Η ποσότητα που μπαίνει στον κινητήρα είναι μεγαλύτερη από αυτή που τελικά θα καεί. Καθώς η περίσσεια της μεθανόλης περνάει μέσα από τον κινητήρα, εξατμίζεται και απάγει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από την θερμότητά του, μεγαλύτερο στην πράξη όσο πιό πλούσιο μίγμα μπαίνει. Αν καιγόταν όλη δεν θα είχαμε αυτή την ευεργετική προσφορά.

Λιπαντικό

Φυτικό ή συνθετικό λιπαντικό;

Η μεθανόλη δεν αναμιγνύεται με ορυκτά λάδια αλλά μόνον με φυτικά και μερικά σύγχρονα συνθετικά που ήλθαν στο προσκήνιο την εποχή που υπήρξε παροδική έλλειψη του καστορέλαιου.

Το καστορέλαιο είναι φυτικής προέλευσης. Βγαίνει από το φυτό ricinus communis της οικογένειας euphorbiacae. Είναι το γνωστό σε όλους ρετσινόλαδο. Κυκλοφορεί σε διάφορες ποιότητες οι οποίες δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν. Ειδικά από το φαρμακευτικό καστορέλαιο δεν έχουν αφαιρεθεί τα ελαστικά μόρια (δεν είναι degumed) και με τον καιρό μπορεί να καθιζήσουν.
Το καστορέλαιο έχει τις καλύτερες λιπαντικές ιδιότητες, απάγει θερμότητα από τον κινητήρα (τον ψύχει), κρατάει την συνοχή του σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά σε ψυχρό καιρό έχει μεγάλο ιξώδες και κάνει την εκκίνηση δύσκολη, και το καθάρισμα του μοντέλου κουραστικό. Αν μείνει για πολύ καιρό μετά την χρήση στο εσωτερικό του κινητήρα, κολλάει. Το σημείο ανάφλεξής του είναι 270 βαθμοί κελσίου.

Τα συνθετικά ανήκουν στην οικογένεια polyalkylene glycols. Είναι ρευστότερα σε ψυχρό καιρό και έχουν λίγο ψηλότερο ιξώδες στην θερμοκρασία λειτουργίας από το καστορέλαιο. Εχουν σημείο ανάφλεξης τους 210 βαθμούς.

Στην συνήθη θερμοκρασία ασφαλούς λειτουργίας του κινητήρα και τα δύο λιπαντικά κάνουν σωστά την δουλειά τους, αλλά η θερμοκρασία αυτή μπορεί να ανέβει εύκολα αν το μίγμα πτωχύνει από ένα σκουπιδάκι στο σύστημα τροφοδοσίας, ή από κακή ρύθμιση που θα κάνει ο αερομοντελιστής.
Τότε τα συνθετικά λάδια αφ' ενός δεν διατηρούν εννιαίο προστατευτικό υμένιο, και αφ' ετέρου θα αρχίσουν να καίγονται αυξάνοντας την θερμοκρασία ακόμη περισσότερο. Δηλαδή όχι μόνο δεν θα απάγουν θερμότητα, αλλά θα δίνουν και θερμίδες από την καύση τους.
Αντίθετα το καστορέλαιο διατηρεί το υμένιό του σε ψηλότερες θερμοκρασίες. Αν ο κινητήρας λειτουργήσει με πολύ πτωχό μίγμα αν το λάδι είναι καστορέλαιο η θερμοκρασία μπορεί να ανεβεί στους 370 βαθμούς, ενώ αν το λάδι είναι συνθετικό η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει τους 480 βαθμούς καταπονώντας περισσότερο τα μέταλλα και φυσικά το μπουζί.
Το καστορέλαιο δεν καίγεται στον ίδιο βαθμό, αλλά αφήνει σιγά-σιγά ένα κατάλοιπο στις επιφάνειες του εμβόλου που επειδή έχει ένα βαθύ καφέ χρώμα και γυαλιστερή επιφάνεια το λέμε βερνίκωμα (carbon varnish).
Το έμβολο και το χιτώνιο ακόμα και μετά το στρώσιμο του κινητήρα διατηρούν μικροσκοπικές ανωμαλίες που είναι απαραίτητες για να κρατούν το λιπαντικό και να του δίνουν τη δυνατότητα να διατηρήσει το λεπτό προστατευτικό του στρώμα. Ενα βερνικωμένο έμβολο έχει πλέον πολύ λεία επιφάνεια και δεν μπορεί να κρατήσει το λάδι οπότε αυξάνει η θερμοκρασία λειτουργίας, το βερνίκωμα μεγαλώνει και τελικά με τον φαύλο αυτό κύκλο καταλήγουμε σε ένα καμμένο κινητήρα. Το βερνίκωμα είναι ανεπιθύμητο και πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.

Βλέπουμε λοιπόν ότι και οι δύο τύποι λαδιού έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Στα διάφορα καύσιμα συναντάμε όλες τις δυνατές αναλογίες των δύο λαδιών, από 100% καστορέλαιο έως 100% συνθετικό, ανάλογα με τον τύπο του κινητήρα, και το είδος της πτήσης. Τα μίγματα καστορέλαιου και συνθετικού έχουν αποτελέσματα σαφώς ανώτερα από το καθένα χωριστά.

Αναλογίες απλού καύσιμου

Το απλούστερο καύσιμο glow απαρτίζεται από μεθανόλη και λάδι. Στον πίνακα που ακολουθεί εμφανίζονται οι συνήθεις αναλογίες του απλού καύσιμου.

Μεθανόλη70%75%77,5%80%
Λάδι30%25%22,5%20%

7:33:13,5:14:1

Οι μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε λάδι 30% και 25% είναι κατάλληλες για στρώσιμο. Μετά το στρώσιμο μπορούν άνετα να δουλέψουν με 22.5% λάδι, αλλά οι αρχάριοι καλύτερα να συνεχίσουν με 25% λάδι. Αν ο κινητήρας είναι πολυδουλεμένος και έχει χαλαρώσει η εφαρμογή του εμβόλου-χιτωνίου, με 30% λάδι επανακτούν την χαμένη συμπίεση. Το πολύ λάδι δεν ευνοεί την γρήγορη λειτουργία, ιδίως όταν οι ανοχές είναι ιδανικές, γι΄αυτό στους αγωνιστικούς κινητήρες βάζουν 20%.

Πόσο λάδι έχουν τα έτοιμα καύσιμα;

Οι παραγωγοί καυσίμων παίζουν το δικό τους παιχνίδι. Ορισμένοι από αυτούς προσφέρουν καύσιμα με λάδι έως και 30%, ενώ οι ίδιοι ή άλλοι, για λόγους marketing φτιάχνουν και καύσιμο με την μικρότερη δυνατή ποσότητα λαδιού (16% - 18%) ιδίως αν αυτό είναι συνθετικό που κοστίζει και ακριβότερα (έχουμε δεί και 10%).
Με το λιγότερο λάδι ο κινητήρας παίρνει περισσότερες στροφές, και με την ίδια ποσότητα η πτήση διαρκεί περισσότερο. Επίσης το μοντέλο λερώνεται λιγότερο, ιδίως αν το λάδι είναι συνθετικό.

Οι κινητήρες λιπαίνονται κανονικά ακόμα και με 15% με την προϋπόθεση ότι το μίγμα αέρος - καυσίμου θα είναι το σωστό και οι υπόλοιπες συνθήκες ιδανικές. Ομως η οριακή περιεκτικότητα σε λιπαντικό δεν αφήνει περιθώριο για το λάθος του υπερβολικά πτωχού μίγματος πριν την απογείωση, ή το βούλωμα της τροφοσίας κατά την πτήση, ή την κακή ψύξη μέσα στην άτρακτο, ή την υπερθέρμανση από μεγαλύτερη έλικα, ή τις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, δηλαδή για τις περιπτώσεις που συναντά καθημερινά μπροστά του ο Ελληνας αερομοντελιστής.

Τι κάνουν οι ξένοι αερομοντελιστές στην πράξη;

Στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες F3A στη Ρόδο, Αγγλος αθλητής πρόσθετε καστορέλαιο στο έτοιμο καύσιμο που είχε στην διάθεσή του (Αγγλικής προέλευσης) και ο λόγος ήταν ότι οι θερμοκρασίες ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είχε στην πατρίδα του και για τις οποίες είχε σχεδιαστεί το συγκεκριμένο καύσιμο.

Στους Παγκόσμιους αγώνες F3A στην Ιαπωνία ΟΛΟΙ οι αθλητές (περίπου 85) χρησιμοποίησαν για τις τετράχρονες 120άρες καύσιμο που είχε από 22,5% έως 25 % λάδι. Οι αναφορές έλεγαν ότι οι θερμοκρασίες στην διάρκεια του αγώνα ήταν πολύ ψηλές, όπως το καλοκαίρι στην πατρίδα μας.

Ενας πεπειραμένος Αμερικάνος με ειδικότητα στους κινητήρες control-line stunt F2B, προτείνει:
Κινητήρες όπως η Fox .35, οι παλιές OS Max .35S, οι McCoy, και K&B θέλουν καύσιμο με 28% λάδι, μισό καστορέλαιο και μισό συνθετικό.
Κινητήρες με μεγαλύτερα κουζινέτα και κουζινέτο στο κάτω άκρο της μπιέλας όπως οι OS FP, οι Magnum GP, θέλουν 22-23% επίσης μισό -μισό.
Για τις ST46 έως και 60, και όλες τις ρουλεμανάτες 23% επίσης μισό-μισό
Οι ABC με πίπα θέλουν λίγο πιό πολύ συνθετικό, και επί συνόλου 22%, το 15% συνθετικό και το 7% καστορέλαιο.

Προσωπικά πριν χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε καύσιμο ζητάω από τον κατασκευαστή να μου πεί την περιεκτικότητα σε λιπαντικό. Αν αυτή δεν με ικανοποιεί, προσθέτω λάδι (συνήθως καστορέλαιο) έως ότου το φέρω στην περιεκτικότητα που επιθυμώ. Δεν χρησιμοποιώ καύσιμο με λάδι κάτω από 20%, προτιμώ δε το 22-22,5%, με κάποιο ποσοστό καστορέλαιου (ακόμα και όλο το λάδι καστορέλαιο).

Παρασκευαστής που αρνείται να ανακοινώσει την περιεκτικότητα του καύσιμου που προσφέρει χάνει αγοραστές σε όλο τον κόσμο.

Νιτρομεθάνιο

Από τον μεγάλο αριθμό πρόσθετων που δοκιμάστηκαν για να αυξήσουν την απόδοση των κινητήρων, μόνον οι νιτροπαραφίνες έδωσαν καλά αποτελέσματα και ιδιαιτέρως το νιτρομεθάνιο (CH3NO2). Αν κρίνουμε από την θερμιδική του απόδοση, που είναι περίπου η ίδια με της μεθανόλης, δεν δικαιολογείται η αύξηση της ισχύος. Το μυστικό βρίσκεται αλλού.

Σε ένα κινητήρα που λειτουργεί μόνο με ατμοσφαιρική πίεση η ποσότητα του μίγματος αέρα-καύσιμου που μπορεί να μπεί στον θάλαμο είναι δεδομένη. Αυτή η ποσότητα θα περιλαμβάνει τον αέρα που καταλαμβάνει ελεύθερα τον χώρο σε αυτή την πίεση, και την καύσιμο ύλη που έχει αναμιχθεί με αυτόν στο καρμπυρατέρ, σε αναλογία που είναι αναφλέξιμη. Υπάρχει φυσικά μία ιδανική αναλογία που ο κινητήρας παίρνει τις περισσότερες στροφές, χωρίς να υπερθερμαίνεται.

Για να αυξήσουμε την απόδοση αυτού του κινητήρα, πρέπει να κάψουμε περισσότερες θερμίδες. Αν ανοίξουμε τη βελόνα για να εισάγουμε περισσότερο καύσιμο, απλά θα κάνουμε το μίγμα πλουσιώτερο. Το οξυγόνο που έχει ο θάλαμος εκείνη την στιγμή δεν έχει μεταβληθεί και φυσικά θα κάψει την ίδια ποσότητα καύσιμου. Στην πράξη η στροφές με το πλουσιότερο μίγμα θα ελαττωθούν.

Αρα για να κάψουμε περισσότερο καύσιμο και να απελευθερωθούν περισσότερες θερμίδες θέλουμε εκτός από την καύσιμο ύλη, κι' άλλο οξυγόνο.

Την δεκαετία του 90 έγινε μία εφαρμογή υπερσυμπιεστή σε τετράχρονη 120άρα, αλλά ο κινητήρας αυτός ήταν πολύ βαρύς, ακριβός, και με προβλήματα συντήρησης, χωρίς να υπάρχει πραγματικό κέρδος στην απόδοση συγκριτικά με άλλες μεθόδους.

Πως αλλιώς μπορεί να χωρέσει περισσότερο οξυγόνο χωρίς να υπερσυμπιεστεί ο αέρας;

Εισάγοντας το απαραίτητο οξυγόνο με τρόπο που δεν καταλαμβάνει όγκο, στην πράξη προσθέτοντας στο καύσιμο νιτρομεθάνιο. Το νιτρομεθάνιο είναι ασταθής ένωση που διασπάται πολύ γρήγορα και εκτός του ότι δίνει ενέργεια από την καύση του δίνει και ένα άτομο παραπάνω οξυγόνο. Ετσι κάνοντας το μίγμα λίγο πιό πλούσιο η περίσσεια της μεθανόλης θα βρεί οξυγόνο για να καεί.

Ποιότητα και υποκατάστατα

Η ποιότητα, και η καθαρότητα του "νίτρου" παίζει κι' αυτή τον ρόλο της. Το χημικώς καθαρό νιτρομεθάνιο είναι δυσεύρετοκαι πολύ ακριβό. Το βιομηχανικό πολύ φθηνότερο αλλά κι' αυτό βρίσκεται μόνον στο εξωτερικό. Η μεταφορά του ακολουθεί πολλές διατυπώσεις και προφυλάξεις.

Επειδή το νιτρομεθάνιο είναι ακριβό οι παραγωγοί καυσίμου βρίσκουν υποκατάστατα (νιτροπροπάνιο, νιτροεθάνιο ή άλλα μίγματα νιτροπαραφινών) που σίγουρα δεν φθάνουν την απόδοση του νιτρομεθάνιου. Οι παραγωγοί καυσίμων καλύπτονται κάτω από την γενική ταμπέλα nitro χωρίς πολές φορές να διευκρινίζουν πιό είδος "νίτρου" έχουν βάλει. Αλλο κόλπο που κάνουν είναι να βάζουν το "νίτρο" τους σε ποσοστό κατά βάρος, που δεν είναι το ίδιο αν το έβαζαν κατ' όγκο.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γνωρίζουμε αν το ποσοστό του "νίτρου" που αναφέρεται στην ετικέττα του καύσιμου αφορά ποσότητα αυθεντικού νιτρομεθάνιου ή αντιστοιχία σε υποκατάστατα.

Αναλογίες καύσιμου με νιτρομεθάνιο

Η ποσότητα του νιτρομεθάνιου αντικαθιστά την αντίστοιχη ποσότητα μεθανόλης. Δηλαδή η συνολική ποσότητα μεθανόλης θα είναι το υπόλοιπο μετά την οριστικοποίηση της ποσότητας του λαδιού. Παραθέτουμε ένα πίνακα χαρακτηριστικό των αναλογιών της μεθανόλης και του νιτρομεθάνιου, επιλέγοντας τυχαία σαν ποσότητα λαδιού το 22%.

Μεθανόλη73%68%63%58% 48%38%
Νιτρομεθάνιο5%10%15% 20%30%40%
Λάδι22%22%22%22% 22%22%

Είναι εύλογο ότι αν σε ένα έτοιμο καύσιμο προσθέσεις καθαρό νιτρομεθάνιο, θα μεταβληθεί το ποσοστό του λαδιού που περιέχει. Αν θέλεις να κρατήσεις το ποσοστό του λαδιού σταθερό, μαζί με το νιτρομεθάνιο θα προσθέσεις και την αναλογία του λαδιού.

Νιτρομεθάνιο και θερμοκρασία λειτουργίας

Το νιτρομεθάνιο δίνει δύο δυνατότητες στον χρήστη:
Η πρώτη είναι να διατηρήσει την ισχύ που απέδιδε ο κινητήρας του με το απλό καύσιμο, δίνοντας πλουσιότερο μίγμα με το εμπλουτισμένο καύσιμο. Τότε η θερμοκρασία θεωρητικά θα διατηρηθεί κοντά στα προηγούμενα επίπεδα, μπορεί ακόμα και να μειωθεί.
Η δεύτερη είναι να πάρει μεγαλύτερη ισχύ, πτωχαίνοντας το μίγμα. Τότε η θερμοκρασία θα αυξηθεί.

Φυσικά δεν πρέπει να αγνοήσουμε την περίπτωση χρήσης καυσίμου με νιτρομεθάνιο σε κινητήρες που δεν είναι φτιαγμένοι (ή ρυθμισμένοι) για να το δεχτούν. Μεγάλος λόγος συμπίεσης, ή πολύ θερμά μπουζί, θα αυξήσουν πολύ και την θερμοκρασία λειτουργίας χωρίς άλλο κέρδος.

Εφάρμοσε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για τα όρια στις περιεκτικότητες του καύσιμου σε νιτρομεθάνιο και σε λάδι.

Διάφορα προβλήματα

Εν γένει το νιτρομεθάνιο επηρεάζει τον χρονισμό ανάφλεξης, και τον χρόνο καύσης (είναι πιό βραδύκαυστο από την μεθανόλη) άρα χρειάζονται αντίστοιχες επιλογές στο μπουζί, και τον λόγο συμπίεσης.
Με νιτρομεθάνιο και πτωχό μίγμα, παράγονται περισσότερα αέρια καύσης. Ο σιγαστήρας πρέπει να έχει μεγαλύτερο όγκο και μεγαλύτερη εξαγωγή. Εχει μετρηθεί ότι για κάθε 5% νιτρομεθάνιο ο θόρυβος αυξάνει κατά 1dBa.
Αν μείνει καύσιμο με νιτρομεθάνιο στον κινητήρα μετά την πτήση, σε συνδυασμό με την υγρασία που προσροφά η μεθανόλη θα δημιουργηθεί νιτρικό οξύ που πιθανόν να προσβάλει τα μέταλλα.

Ποιό είναι τελικά το κέρδος από το νιτρομεθάνιο

Το Νιτρομεθάνιο είναι Αμερικάνικη "εφεύρεση". Τα περιοδικά τους είναι γεμάτα με διαφημίσεις για καύσιμα με 30% και 40 % νιτρομεθάνιο. Στον υπόλοιπο κόσμο σπάνια θα δείς καύσιμο με περισσότερο από 10% νιτρομεθάνιο.
Στην Ελλάδα, οι εισαγωγείς δεν έχουν λόγο να μην φέρουν τα Αμερικάνικα καύσιμα, και οι αερομοντελιστές δεν έχουν λόγο να μην τα χρησιμοποιούν, κάτω από την λανθασμένη στην περίπτωση νοοτροπία "το περισσότερο και ακριβώτερο μάλλον θα είναι και καλύτερο".

Δεν είναι μυστικό ότι το πιό ισχυρό καύσιμο είναι αυτό που έχει μόνο νιτρομεθάνιο και καθόλου μεθανόλη. Κανείς όμως δεν μας λέει πόσους κινητήρες καίνε πριν καταφέρουν να πετύχουν πτήση 10 δευτερολέπτων με αυτό το καύσιμο.

Δηλαδή δεν ισχύει η παραδοχή ότι όσο περισσότερο νιτρομεθάνιο βάζουμε τόσο θα αυξηθεί η ισχύς;

Το κέρδος στην ισχύ εξαρτάται από τον σχεδιασμό του κινητήρα. Η ισχύς εξαρτάται από τις στροφές και την ροπή. Σε ένα πολύστροφο κινητήρα (π.χ. 40ρα pylon) η χρήση νιτρομεθάνιου θα αυξήσει περισσότερο τις στροφές ενώ σε ένα αργόστροφο (π.χ. τετράχρονη) περισσότερο την ροπή, χωρίς αυτό να είναι κανόνας.

  • Αν ο κινητήρας δεν έχει σχεδιαστεί να καίει νιτρομεθάνιο, και εμείς του βάλουμε ένα μεγάλο ποσοστό, όχι μόνο δεν θα εμφανίσει κάποια αύξηση ισχύος, αλλά δεν αποκλείεται και η περίπτωση να χαλάσει. Πολλοί κατασκευαστές δίνουν αυστηρά όρια στα ποσοστά του νιτρομεθάνιου από 1-3%.
  • Αν ο κινητήρας έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί με ένα ποσοστό νιτρομεθάνιου, δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά με απλό καύσιμο ή μικρότερες περιεκτικότητες σε νιτρομεθάνιο απ' αυτό. Φυσικά η απόδοση με το σωστό ποσοστό νιτρομεθάνιου θα είναι η αναμενόμενη, μεγαλύτερη από το αν ο ίδιος κινητήρας ήταν σχεδιασμένος να μην έκαιγε νιτρομεθάνιο.
Για παράδειγμα: Σε τεστ που έγινε σε τρείς κινητήρες, Ιαπωνικής, Αμερικάνικης και Γερμανικής κατασκευής αντίστοιχα τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα.
  • Ο Αμερικάνικος που ήταν σχεδιασμένος για να καίει νιτρομεθάνιο, με καύσιμο 5% έπιασε 980 στροφές περισσότερο, με 10 % +100 στροφές και με 15% +200 στροφές.
  • Ο Γερμανικός που δεν ήταν σχεδιασμένος να καίει νιτρομεθάνιο, με καύσιμο 5% έπιασε 250 στροφές περισσότερο, με 10% +100 στροφές και με 15% +50 στροφές.
  • Ο Γιαπωνέζικος που ήταν σχεδιασμένος για μικρές ποσότητες νιτρομεθάνιου, με καύσιμο 5% έπιασε 500 στροφές περισσότερο, με 10% +100 στροφές και με 15% +100 στροφές.
Από τα ανωτέρω παραδείγματα παρατηρούμε ότι:
  • Το κέρδος σε στροφές από την αύξηση του ποσοστού του νιτρομεθάνιου είναι εμφανές και αναλογικό έως το 5%, και εξαρτημένο από την σχεδίαση του κινητήρα.
  • Πάνω από 5% το κέρδος σε ισχύ είναι μη αναλογικό της περιεκτικότητας, και ασήμαντο συγκριτικά με το κόστος του καύσιμου.
Αναφέρουμε επίσης ότι από 1-5% βελτιώνεται σημαντικά το ρελαντί, και η επιτάχυνση από το ρελαντί στο φούλ, ενώ η ρύθμιση του μίγματος της ταχείας λειτουργίας, είναι λιγότερο κρίσιμη (χρειάζονται περισσότερα "κλικ" της μεγάλης βελόνας για να αλλάξει η ταχύτητα λειτουργίας).

Ποιοί κινητήρες θέλουν μεγάλα ποσοστά νιτρομεθάνιου;

Οι κινητήρες πολύ μικρού κυβισμού (0.20-0.9 κυβ. ιντσες) θέλουν νιτρομεθάνιο 20-30%. Ευτυχώς στις περιπτώσεις αυτές οι καταναλώσεις είναι μικρές και το κόστος ανά πτήση δεν είναι απαγορευτικό.
Οι τετράχρονες εν γένει θέλουν γενικά 10-15% νιτρομεθάνιο για να κρατήσουν ψηλή την θερμοκρασία λειτουργίας, και το μπουζί αναμένο.
Ειδικά στς τετράχρονες με κυβισμό .120 -.160 στην κατηγορία F3A (ακροβατικά) βάζουν έως και 40%.
Τέλος μεγάλα ποσοστά νιτρομεθάνιου 15%-40% χρησιμοποιούνται σε ανεπίσημες κατηγορίες pylon.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι:

  • Αυτό δεν αφορά όλους τους αερομοντελιστές, αλλά μόνο τους συμμετέχοντες σε ορισμένες αγωνιστικές κατηγορίες, και φυσικά αυτούς αναφέρουν τα περιοδικά.
  • Οι κινητήρες που δέχονται αυτές τις μεγάλες περιεκτικότητες σε νιτρομεθάνιο έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι' αυτό. Επι πλέον οι χρήστες είναι έμπειροι και γνωρίζουν πως να ρυθμίσουν /μετατρέψουν τους κινητήρες τους.
  • Εχουν καλύτερο service για τους κινητήρες που χαλάνε συχνά.
  • Στους περισσότερους πρωταθλητές προσφέρονται καύσιμα και κινητήρες δωρεάν.

Ο μόνος λόγος που επιβάλει (ή δικαιολογεί) την χρήση νιτρομεθάνιου από τον καθημερινό αερομοντελιστή είναι η βελτίωση του ρελαντί, της επιτάχυνσης και της ευκολίας ρύθμισης του μίγματος και αυτό μπορεί να κυμανθεί από 1% έως 5% - όχι περισσότερο. Αν κάποιος θέλει μεγαλύτερη απόδοση στα απλά μοντέλα του, γιατί να καίει νιτρομεθάνιο αφού μπορεί να βάλει κινητήρα με μεγαλύτερο κυβισμό;

[ εισαγωγή στα καύσιμα ] - [ καύσιμα diesel και spark ignition ] - [ ερωτήσεις - αναμίξεις - προφυλάξεις ]


[ Τύποι κινητήρων ] - [ Τα μέρη των κινητήρων ] - [ Αρχή λειτουργίας ] - [ Ο κυβισμός ] - [ Η εκκίνηση ] - [ Το στρώσιμο ] - [ Κινητήρες ABC ] - [ Το καρμπυρατέρ ] - [ Σιγαστήρες ] - [ Συντονιζόμενες εξατμίσεις ] - [ Ροπή και Ισχύς ] - [ Φροντίδα - Συντήρηση ] - [ Βάσεις ] - [ Ψύξη ] - [ Δεξαμενές υγρών καυσίμων ] - [ Το μπουζί πυράκτωσης ] - [ Η έλικα ]

 

Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα