Παλιοί και νέοι αερομοντελιστές έλκονται από τα ανεμόπτερα γιατί εντυπωσιάζονται από τις απλές και ωραίες γραμμές τους, ενώ ταυτόχρονα μαγεύονται από την επιβλητική ολίσθησή τους. Αλλωστε αυτά είναι και οι γνησιότεροι εκπρόσωποι του αερομοντελισμού.
Τα ανεμόπτερα όμως είναι αεροπλάνα χωρίς κινητήρα. Που βρίσκουν την ενέργεια για να πετάξουν;
Το ανεμόπτερο που βρίσκεται ψηλά έχει στατική ενέργεια που είναι ανάλογη της μάζας του και του ύψους του. Φυσικά δεν μπορεί να μείνει ακίνητο. Η έλξη της γης θα το αναγκάσει να κινηθεί.
Επειδή είναι αεροπλάνο δεν θα πέσει κατακόρυφα, σαν πέτρα, αλλά θα πετάξει με τους νόμους που διέπουν την πτήση, δηλαδή θα ακολουθήσει τροχιά που θα είναι ο συνδυασμός δύο κινήσεων: προς τα εμπρός και προς τα κάτω. Αυτή η τροχιά λέγεται ολίσθηση.
Η αρχική στατική ενέργεια του ανεμόπτερου μετατρέπεται σταδιακά σε κινητική ενέργεια. Η μείωση της στατικής του ενέργειας εμφανίζεται στον παρατηρητή σαν απώλεια του ύψους του.
Με άλλα λόγια, τα ανεμόπτερα πετούν πάντα κατερχόμενα στην μάζα του αέρα που τα περιβάλλει.
Πως μπορεί το ανεμόπτερο να πάρει το αρχικό του ύψος;
 | Με εκτίναξη (με το χέρι ή με λαστιχένιο καταπέλτη) |
 | Με ρυμούλκηση (με τρέξιμο, βίντζι, αερορυμούλκηση) |
 | Με βοηθητικό κινητήρα (οπότε λέγεται και μοτοανεμόπτερο) |
 | Με άφεση από ψηλό σημείο (στο οποίο το έχουμε ανεβάσει εμείς π.χ. κορυφή λόφου) |
Παρατήρησε ότι σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις ανύψωσης καταναλίσκεται κάποια ενέργεια που αποταμιεύεται στο ανεμόπτερο με την μορφή στατικής ενέργειας.
Τι είναι ο λόγος ολίσθησης;
Στα αεροπλάνα και ιδιαίτερα στα ανεμόπτερα δεν αναφερόμαστε στην γωνία της ολίσθησής τους σε μοίρες αλλά στην σχέση των πλευρών αυτής της γωνίας που ονομάζεται λόγος ολίσθησης.
Ο λόγος ολίσθησης μας δείχνει την σχέση της απόστασης (του ίχνους) που καλύπτει το ανεμόπτερο ως προς το ύψος που χάνει σ' αυτή την διαδρομή. Αν καλύπτοντας απόσταση 150 μέτρων συγχρόνως χάσει ύψος 10 μέτρα, έχει λόγο ολίσθησης 15:1 ή απλά 15.
Συγκριτικά ένα ανεμόπτερο με λόγο ολίσθησης 12 μπορεί να καλύψει απόσταση - από το ίδιο ύψος - μόνο 120 μέτρα.
Πως αλλιώς εκφράζεται ο λόγος ολίσθησης;
Ο λόγος ολίσθησης ισούται με τον λόγο της Αντωσης (L) ως προς την Οπισθέλκουσα (D), δηλαδή L/D. Αυτό αποδεικνύεται εύκολα με τα όμοια τρίγωνα.
Στο σχήμα αριστερά φαίνονται οι τρείς δυνάμεις που ασκούνται στο ανεμόπτερο (Αντωση=L, Οπισθέλκουσα=D, Βάρος=W).
Στο σχήμα δεξιά αναλύεται το βάρος W σε δύο συνιστώσες, την W1 που έλκει το ανεμόπτερο και που είναι ίση και αντίθετη με την οπισθέλκουσα D, και την W2 που είναι ίση και αντίθετη με την Αντωση L. Δηλαδή W1 = D και W2=L
Η γραμμή του ορίζοντα είναι κάθετη με την συνισταμένη W, και η τροχιά ολίσθησης είναι κάθετη με την συνιστώσα W2. Αρα σχηματίζονται όμοια τρίγωνα και οι πλευρές τους είναι ανάλογες.
Αν αντίστοιχα διαιρέσουμε το ύψος που έχασε με τον χρόνο που έκανε να το χάσει, παίρνουμε την ταχύτητα της κατακόρυφης μετακίνησής του που ονομάζουμε βαθμό καθόδου.