Pluto

Οδηγίες Πτήσης


[ Εισαγωγή ] - [ Οδηγίες κατασκευής Pluto ] - [ Οδηγίες κατασκευής Dione ] - [ Οδηγίες πτήσης Dione ]

 

Οι δοκιμαστικές ολισθήσεις

Οι πρώτες δοκιμές πρέπει να γίνουν σε νηνεμία. Ιδανικό μέρος για να βρεις αυτές τις συνθήκες είναι ένα κλειστό γυμναστήριο, ενώ σε εξωτερικό χώρο καταλληλότερη ώρα είναι νωρίς το πρωί ή το σούρουπο.

[how to hold the glider]

Σχ 9 - Το σωστό πιάσιμο και γωνία του ανεμόπτερου για τις ολισθήσεις

Ελεγξε ότι το πηδάλιο διεύθυνσης είναι στην ευθεία. Κράτα το μοντέλο με τα φτερά οριζόντια και τίναξέ το μαλακά σημαδεύοντας ένα σημείο στο έδαφος 10-15 μέτρα μπροστά σου. Αν φυσάει λίγο, φρόντισε να έχεις την μύτη του μοντέλου στραμμένη κόντρα στον άνεμο.

[glide paths]

Σχ 10 - 1. σωστό κέντρο βάρους - 2. είναι πισόβαρο - 3. είναι μπροσθόβαρο

Το μοντέλο πρέπει να ολισθήσει με σταθερή γωνία (και σε ευθεία πορεία) και να προσγειωθεί περίπου εκεί που σημάδεψες (σχ 10.1). Με μερικές δοκιμές θα βρεις τον σωστό παλμό της εκτίναξης (γωνία και ταχύτητα).

Διορθώσεις

 • Αν ακολουθεί μια τροχιά με ταλαντώσεις (σχ 10.2) επάνω-κάτω σημαίνει ότι είναι πισόβαρο.
  Πρόσθεσε λίγο πλαστελίνη στην μύτη.
 • Αν το μοντέλο βυθίζει, (σχ 10.3) σημαίνει ότι είναι μπροσθόβαρο.
  Αφαίρεσε λίγο πλαστελίνη από την μύτη.
Κάνε πολλές δοκιμαστικές ολισθήσεις και πρόσθεσε ή αφαίρεσε την αναγκαία ποσότητα πλαστελίνης έως ότου το μοντέλο ολισθαίνει ικανοποιητικά.

[turn in the glide]
Σχ 11 - Η ολίσθηση με στροφή
Παράλληλα με την γωνία της ολίσθησης παρατήρησε και την τάση στροφής. Αφού το πηδάλιο είναι στην ευθεία, πρέπει να ολισθαίνει και σε ευθεία κατεύθυνση. Αν παρατηρήσεις μια μαλακή στροφή (δεξιά ή αριστερά) μην ανησυχήσεις (σχ 11.1). Πριν διορθώσεις οτιδήποτε διάβασε και τις υπόλοιπες οδηγίες.

Αν όμως το μοντέλο υπερστρέφει, (σχ 11.2 και 11.3) και πέφτει στο έδαφος ανώμαλα, σημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο σκεύρωμα ή μια σοβαρή ασυμμετρία στην κατασκευή που πρέπει να διαγνώσεις και να διορθώσεις.

Η εκτόξευση με το χέρι

Οταν οι δοκιμαστικές ολισθήσεις δείξουν ότι το μοντέλο πετάει με ασφάλεια, μπορείς να το εκτοξεύσεις σε μεγαλύτερο ύψος.

Αν το μοντέλο έχει κατασκευαστεί χωρίς σκευρώματα μπορεί να πετάξει το ίδιο εύκολα και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά.
Ο παράγοντας όμως που θα μας προσδιορίσει σε ποιά κατεύθυνση θα το εκτοξεύσουμε κατ' αρχή, είναι με ποιό χέρι θα γίνει η εκτόξευση. Αν είσαι δεξιόχειρας, είναι πιό εύκολο να το εκτοξεύσεις προς τα δεξιά.
Αν είσαι αριστερόχειρας και σε βολεύει να το εκτοξεύσεις προς τα αριστερά, άλλαξε την έννοια "δεξιά" στις οδηγίες που ακολουθούν με την έννοια "αριστερά".

[launch angles] Σχ 12 - Οι σωστές γωνίες για την εκτόξευση
 • Κράτα το μοντέλο έτσι που η μύτη του να σκοπεύει λίγο ψηλότερα από τον ορίζοντα, ενώ ταυτόχρονα τα φτερά να γέρνουν λίγο προς τα δεξιά.

  [climb path] Σχ 13 - Η ιδανική τροχιά ανόδου
 • Τίναξε το μοντέλο με δύναμη χωρίς να αλλάξεις τη διεύθυνση που σημάδευες.
Η ιδανική τροχιά ανόδου είναι αυτή που επιτρέπει στο μοντέλο να πάρει ύψος και να περάσει από την άνοδο στην ολίσθηση χωρίς να στολλάρει ή να υπερστρέψει (σχ 13 και 14.1). Δηλαδή το μοντέλο πρέπει να διατηρήσει την τροχιά ανόδου με δεξιά στροφή έως ότου, βαθμηδόν, η ταχύτητά του ελαττωθεί, οπότε θα οριζοντιωθούν τα φτερά και θα αρχίσει να ολισθαίνει.

Διορθώσεις κατά την εκτόξευση

[climb deviations] Σχ 14 - Παρεκλίσεις στην άνοδο
Αν βγαίνει νωρίς από την δεξιά στροφή ανόδου (εκτελεί ευθεία άνοδο) και πέφτει σε απώλεια στήριξης (στολλάρει) (σχ 14.2)
 1. Αύξησε την δεξιά κλίση των φτερών κατά την εκτόξευση
  ή/και
 2. μείωσε την γωνία ανόδου κατά την εκτόξευση
  ή/και
 3. δώσε δεξιά κλίση στο πηδάλιο
Αν υπερστρέφει προς τα δεξιά και πέφτει στο χώμα (σχ 14.3)
 1. Μείωσε την δεξιά κλίση των φτερών κατά την εκτόξευση
  ή /και
 2. αύξησε την γωνία ανόδου κατά την εκτόξευση
  ή/και
 3. ή δώσε αριστερή κλίση στο πηδάλιο.

trim tab left trim tab right
Σχ 15 - Πως να στρίψεις το αντισταθμιστικό πηδάλιο αριστερά ή δεξιά

Αύξησε προοδευτικά την δύναμη στο τίναγμα. Οσο κερδίζει ύψος θα μπορείς να το παρατηρήσεις για περισσότερη ώρα και να κάνεις πιθανόν κι' άλλες μικροδιορθώσεις, ιδίως να αφαιρέσεις ή να προσθέσεις ακόμα λίγο πλαστελίνη από την μύτη για να πετύχεις την ιδανική κατάσταση ισορροπίας του και την καλύτερη γωνία ολίσθησης.

Η φάση της ολίσθησης

Εφ' όσον έχεις στρίψει το πηδάλιο προς μία κατεύθυνση, η στροφή στην ολίσθηση λογικά πρέπει να εκτελείται προς την ίδια φορά, αν και αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανένας, αν το μοντέλο έχει σκευρώματα που υπερισχύουν του πηδάλιου. Αλλά και με το πηδάλιο στην ευθεία, είναι πιθανόν να έχει (από κατασκευής) τάσεις στροφής. Γενικά δεν μας ενδιαφέρει αν το μοντέλο ολισθαίνει με αριστερή ή δεξιά στροφή ή πετάει ευθεία, αρκεί η γωνία της ολίσθησης να είναι ομαλή και να έχει μικρό βαθμό καθόδου.

Μην επιχειρήσεις να ρυθμίσεις το μοντέλο να εκτελεί αντίθετη στροφή από αυτή που έχει έμφυτη. Αν όμως το μοντέλο πετάει ευθεία και επιθυμείς οπωσδήποτε να το κάνεις να στρίβει, στρίψε το αντισταθμιστικό πηδάλιο προς το μέρος της επιθυμητής φοράς (Σχ 15). Οπως όμως θα αντιληφθείς το στριμμένο πηδάλιο επηρεάζει την φάση της εκτόξευσης. Αφού λοιπόν έχουμε δεδομένη την κλίση του πηδάλιου, η εκτόξευση θα εξαρτάται μόνο από τις γωνίες ως προς τον ορίζοντα.

Διασταυρούμενες ρυθμίσεις

Αν το ανεμόπτερο δεν είναι αλφαδιασμένο, ή έχει σκευρώματα, είναι προφανές ότι δεν θα πετάει ομαλά. Δεν μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένες οδηγίες για να διορθωθεί ένα τέτοιο μοντέλο, αλλά σαν πρώτη λογική ενέργεια είναι να ξεκολλήσουμε τα μέρη μεταξύ τους και ή να ξανακολλήσουμε τα ίδια σε σωστές γωνίες ή να τα αντικαταστήσουμε με σωστά - μη σκευρωμένα - κομμάτια.

Δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις που αναγκαζόμαστε να στρίψουμε το πηδάλιο διεύθυνσης προς την αντίθετη φορά για να μετριάσουμε μία υπερβολική τάση στροφής ή σπειροειδούς βύθισης. Αν αυτό είναι αναγκαίο, οι γωνίες και η ταχύτητα της εκτόξευσης πρέπει να οριστικοποιηθούν μετά από πολλές προσπάθειες.

Ο καταπέλτης

[catapult] Σχ 16 - Ο καταπέλτης
Ο καταπέλτης είναι μία μορφή "σφεντόνας". Προσφέρει το πλεονέκτημα ότι μπορείς να εξασφαλίσεις κάθε φορά την ίδια επιθυμητή γωνία και ταχύτητα εκτόξευσης. Ο καταπέλτης φτιάχνεται δένοντας ένα στεφάνι από ψιλό λάστιχο στην άκρη ενός ξύλου (σχ 16). Κάνε μία εγκοπή στο επάνω μέρος του ξύλου για να μη γλυστράει το τεντωμένο λάστιχο. Για τα μικρά ανεμόπτερα όπως το Pluto κατάλληλο είναι το λάστιχο διατομής 1 Χ 1 χιλ σε στεφάνι μήκους 20 - 30 εκατοστών. Μπορείς να ενώσεις πολλά μικρά στεφάνια (λαστιχάκια) έως ότου φτάσεις στο μήκος που θέλεις.

Η εκτόξευση με τον καταπέλτη

Πέρνα την άκρη του λάστιχου του καταπέλτη στην εγκοπή της ατράκτου. Πιάσε το μοντέλο από την μέση περίπου της ατράκτου (λίγο πίσω από το φτερό) και φέρε το στην ίδια γωνία και κλίση όπως για την εκτόξευση με το χέρι. Τέντωσε το λάστιχο στην ίδια ευθεία που σημαδεύεις. Αφησε το μοντέλο τραβώντας ταυτόχρονα την λαβή του καταπέλτη προς τα κάτω για να μην την ακουμπήσει.

[catapult launch] Σχ 17 - Η γωνίες εκτόξευσης με τον καταπέλτη
Κάνε τις πρώτες εκτοξεύσεις με μικρή ένταση του λάστιχου. Η ιδανική γωνία και ταχύτητα εκτόξευσης θα βρεθεί μετά από μερικές προσπάθειες. Μην παρατεντώσεις τον καταπέλτη. Η υπερβολική ταχύτητα απογείωσης είναι πέρα από τις δυνατότητες και την αντοχή του μοντέλου.

Ισχύουν οι ίδιες οδηγίες για τις πιθανές διορθώσεις, όπως αναφέρονται στην εκτόξευση με το χέρι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν επιχειρήσεις να εκτοξεύσεις το μοντέλο με τον καταπέλτη, βεβαιώσου ότι δεν βρίσκεται κανείς άνθρωπος ή εύθραυστο αντικείμενο στην πιθανή τροχιά του.

 

[ Εισαγωγή ] - [ Οδηγίες κατασκευής Pluto ] - [ Οδηγίες κατασκευής Dione ] - [ Οδηγίες πτήσης Dione ]

 


 

Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα