TA ΥΛΙΚΑ
Η ξυλεία
Για τις αεροδυναμικές επιφάνειες (το φτερό και τα πτερύγια της ουράς)
- Φύλλο μπάλσα πάχους από 1,0 χιλ ημίσκληρο έως 1,6 χιλ μαλακό.
- Αν το φύλλο έχει πλάτος 76 - 80 χιλ, χρειάζεται ένα κομμάτι μήκους 46 εκατοστών.
- Αν το φύλλο έχει πλάτος 100 χιλ αρκεί ένα κομμάτι μήκους 32 εκατοστών.
Για την άτρακτο
- Πήχυς πάχους 3 χιλ και πλάτους 10 χιλ μπάλσα ημίσκληρη. Κατάλληλο πάχος για τον πήχυ είναι επίσης τα 4 χιλ από μαλακή μπάλσα. Αν έχεις λεπτότερη μπάλσα, π.χ. 1,5 - 2 χιλ μπορείς να κολλήσεις δύο φύλλα πλάϊ-πλάϊ να βγεί πάχος 3-4 χιλ.
- Το συνολικό μήκος του πήχυ (ασχέτως διατομής), είναι 41 εκατοστά. Δεν είναι όμως ανάγκη να είναι ένα συνεχές κομμάτι, αν μπορείς να βγάλεις τα απαιτούμενα μέρη (32 + 8 + 1 εκ) από μικρότερα μήκη.
- Αν δεν βρεις έτοιμο πήχη κόψε τα κομμάτια της ατράκτου από φύλλο μπάλσα 3 χιλ.
Τα υπόλοιπα υλικά
- Μία ελαφρυά πλαστική έλικα - κατάλληλη για λαστιχοκίνητα - διαμέτρου 140-150 χιλ, με μεταλλικό άξονα και πλαστικό κουζινέτο/βάση.
- Το ελαστικό μοτέρ - από ειδικό λάστιχο - διατομής 3 Χ 1 χιλ και ελεύθερο μήκος (πριν το δέσιμο) περίπου 55 εκ.
- Ενα κομματάκι χαρτόνι ή φύλλο αλουμινίου για το αντισταθμιστικό πηδάλιο της ουράς.
- Μια μαλακή καρφίτσα.
- Δύο λαστιχάκια διατομής 1 Χ 1χιλ, σε στεφάνι των 40 χιλ περίπου (θα τα βρεις στα είδη χαρτικών).
- Κόλλα. Ολες οι κόλλες για ξύλο είναι κατάλληλες.
Η ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Σχ.1 - Πως να κόψεις τα φτερά και τα πτερύγια από φύλλο πλάτους 100 χιλ (επάνω),
ή από φύλλο 80 χιλ (κάτω).
Το φτερό
Σχ.2 - Στάδια κατασκευής του φτερού (κάτω)
Σε μία από τις δύο πλευρές του φτερού τράβα με τον μαρκαδόρο (και την βοήθεια του ορθογώνιου τρίγωνου), τις 5 γραμμές που αναφέρονται στην συνέχεια. Αυτή η πλευρά θα είναι πλέον η κάτω πλευρά του φτερού.
-
μια γραμμή στη μέση του φτερού (γραμμή #a).
-
δύο γραμμές παράλληλες με την γραμμή της μέσης σε απόσταση 1,5 χιλ από αυτή, μία από αριστερά και μία από δεξιά της (γραμμές #b). Οι δύο αυτές εξωτερικές γραμμές ορίζουν την θέση που θα "καθίσει" το φτερό στην άτρακτο.
-
από μία γραμμή σε κάθε ακμή των δύο διέδρων που ορίζονται από τα σημεία Χ-Χ.
Επάνω ακριβώς στις γραμμές Χ-Χ σύρε μία - δύο φορές το μαχαιράκι έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια χαραγή σε βάθος όσο το μισό του πάχους του ξύλου. Μη χαράξεις άλλη γραμμή.
Τσάκισε με προσοχή τις ακραίες έδρες, αντίθετα από την πλευρά που είναι χαραγμένες, έως ότου έρθουν σε γωνία περίπου 45 μοιρών ως προς την κεντρική έδρα.
Για να κάνεις το τσάκισμα εύκολα ακούμπα το φτερό στο τραπέζι ανάποδα και φέρε το έτσι
ώστε να έρθει η μία χαραγή παράλληλα, επάνω από την άκρη του πάγκου εργασίας.
Πίεσε το κομμάτι που περισσεύει έξω από το τραπέζι σιγά- σιγά προς τα κάτω. Θα ακουστεί ο ήχος του ξύλου που σπάει. Μη το τσακίσεις περισσότερο από την ζητούμενη γωνία, για να μη σπάσει τελείως το ξύλο και αποχωριστούν οι έδρες.
Βάλε κόλλα μέσα στις δύο χαραγές, στην κάτω πλευρά. Πίεσε την κόλλα με την άκρη μίας οδοντογλυφίδας ή καρφίτσας για να εισχωρήσει καλά στα ανοίγματα. Απλωσε και μία λεπτή λωρίδα κόλλας στην επάνω μεριά κάθε τσακίσματος (σχ 6).
Οσο η κόλλα είναι ακόμα νωπή, ακινητοποίησε την κεντρική έδρα στον (προστατευμένο με νάϋλον) πίνακα και στερέωσε με βοηθήματα κάθε το ακροπτερύγιο σε ύψος 43 χιλ (σε γωνία 45 μοιρών). Μη μετακινήσεις το φτερό πριν στεγνώσει τελείως η κόλλα.
Αν οι γωνίες των δύο διέδρων δεν είναι ακριβώς όσο αναφέρεται παραπάνω, αλλά διαφέρουν πάνω κάτω 5 χιλ, δεν πειράζει, αρκεί να είναι ίσες μεταξύ τους.
Τα πτερύγια της ουράς
- Το οριζόντιο πτερύγιο της ουράς έχει διαστάσεις 130 Χ 40 χιλ και το κάθετο πτερύγιο 55 Χ 35 χιλ.
- Κόψε τα από το φύλλο της μπάλσα, προσέχοντας τα "νερά" του ξύλου να "τρέχουν" παράλληλα στην μεγαλύτερη διάστασή τους.
- Τράβα με τον μαρκαδόρο μια γραμμή στη μέση του οριζόντιου πτερύγιου και ακόμα δύο παράλληλες γραμμές σε απόσταση 1,5 χιλ δεξιά και αριστερά από την μεσαία (όπως έκανες και για το φτερό).
Η άτρακτος
Η άτρακτος φτιάχνεται από ένα πήχη μπάλσα 3 Χ 10 χιλ και μήκους 320 χιλ (το μήκος δεν είναι κρίσιμο).
Σχ.3 - Η μορφοποίηση του πήχυ της ατράκτου
επάνω: σημάδεψε την περιοχή που θα αφαιρέσεις (σκιασμένο τμήμα)
κάτω: η έτοιμη άτρακτος
Σχ.4
- Αφαίρεσε με το μαχαιράκι, το ροκανάκι ή την γυαλοχαρτίστρα, το τμήμα του ξύλου της ουράς που δείχνει το σχέδιο. Για να ορίσεις το τμήμα αυτό επάνω στο ξύλο, βάλε ένα σημάδι στην κάτω πλευρά της ατράκτου σε απόσταση 75 χιλ από την πίσω άκρη του πήχυ και από το σημείο αυτό σύρε μια γραμμή προς την πίσω άκρη του ξύλου 4 χιλ ψηλότερα.
Σχ.5
- Μορφοποίησε την μπροστινή άκρη του πήχυ με την λίμα ή το μαχαιράκι, να κατέβει το ύψος του ξύλου όσο χρειάζεται (περίπου στα 9,5 χιλ), για να εφαρμόσει το πλαστικό κουζινέτο της έλικας. Αφαίρεσε το ξύλο από το πάνω μέρος της μύτης με προσοχή, δοκιμάζοντας συχνά την εφαρμογή του πλαστικού, να μπαινοβγαίνει σφιχτά. Μη το κολλήσεις.
- Αν η άτρακτος είναι παχύτερη από 3 χιλ θα πρέπει επι πλέον να λιμάρεις την μύτη και στο πλάϊ.
Σχ.6
- Ετοίμασε ένα κομμάτι μπάλσα 3 Χ 3 Χ 10 χιλιοστών από τα υπόλειματα του πήχυ. Κόλλα το κομμάτι αυτό στο κάτω μέρος της ατράκτου, στο σημείο που θα στερεωθεί η καρφίτσα. Η αποστολή του είναι να απομακρύνει την άκρη του ελαστικού μοτέρ από την άτρακτο, για να μην τρίβεται επάνω της.
-
Κάρφωσε μια καρφίτσα από το κάτω μέρος, και άφησε να περισσεύουν περίπου 10 χιλ. Αν η καρφίτσα είναι μαλακή, τσάκισε το ελεύθερο τμήμα σε γωνία όπως δείχνει το σχέδιο. Ασφάλισε την καρφίτσα με λεπτόρευστη κυανοακρυλική. (Για να διευκολύνεις την είσοδο της καρφίτσας κάνε προηγουμένως μία τρύπα αντίστοιχης διαμέτρου με τρυπανάκι ή βελόνα ραψίματος)
Η τελική συναρμολόγηση
- Στρογγύλεψε ελαφρά με ψιλό γυαλόχαρτο τα χείλη προσβολής και εκφυγής του φτερού και των πτερυγίων της ουράς.
Σχ.7
- Κόψε τον οδηγό του φτερού από τον πήχη 3 Χ 10 σε μήκος 80 χιλ. Κόλλα τον ακριβώς δίπλα από την μαρκαρισμένη περιοχή της μέσης, σε επαφή είτε με την αριστερή, είτε με την δεξιά γραμμή. Πρόσεξε να κολληθεί κάθετα στην επιφάνεια του φτερού, και ταυτόχρονα όσο ξύλο περισσεύει μπροστά από το φτερό να περισσεύει και από πίσω. Σκούπισε καλά την κόλλα που πιθανόν να ξεχειλίσει.
Σχ.8
- Bγάλε το κουζινέτο/έλικα από την μύτη της ατράκτου. Τύλιξε στην μύτη της ατράκτου δύο λεπτά λαστιχάκια (όσες φορές χρειάζεται για να μην είναι χαλαρά) και ρολάρισέ τα να προχωρήσουν το ένα λίγο πιο πίσω και το άλλο λίγο πιο μπροστά από την θέση της βάσης του φτερού.
Σχ.9
-
Ακούμπα το φτερό στο επάνω μέρος της ατράκτου. Το σημαδεμένο κεντρικό τμήμα του φτερού να συμπέσει με την άτρακτο και η βάση του φτερού να ακουμπήσει στο πλαϊνό της ατράκτου.
-
Ρολάρισε τα δύο τυλιγμένα λαστιχάκια προς το φτερό, να περάσουν επάνω από τα δύο άκρα της βάσης και να την κρατήσουν σφιχτά στην άτρακτο.
Παρατήρηση: Επειδή το φτερό έχει συμμετρικό σχήμα, είτε το βάλεις στην αριστερή πλευρά της ατράκτου, είτε στην δεξιά, θεωρητικά δεν έχει διαφορά. Αλλά από την στιγμή που το έβαλες στην πλευρά της επιλογής σου, και άρχισες τις δοκιμές πρέπει να το βάζεις πάντα στην ίδια πλευρά.
Σχ.10
-
Κόλλα το οριζόντιο πτερύγιο της ουράς στο πίσω και κάτω άκρο της ατράκτου, επίσης με συμμετρία και καθετότητα. Οταν παρατηρείς το μοντέλο από επάνω και από μπροστά ή από πίσω, το πτερύγιο πρέπει να είναι παράλληλο με το κεντρικό τμήμα του φτερού.
Σχ.11
-
Κόλλα το κατακόρυφο πτερύγιο της ουράς στο ένα πλαϊνό της ατράκτου, κάθετα ως προς το φτερό και το οριζόντιο πτερύγιο της ουράς.
Σχ.12
-
Κόλλα στο χείλος εκφυγής του κάθετου πτερύγιου το μικρό αντισταθμιστικό πηδάλιο
από χαρτόνι ή ψιλό αλουμίνιο.
-
Μπορείς να ομορφύνεις το μοντέλο σου τραβώντας μερικές γραμμές με χρωματιστούς μαρκαδόρους. Μη βάψεις και μη βερνικώσεις το μοντέλο στο σύνολο του γιατί θα βαρύνει και πιθανόν να σκευρώσει.
Σχ.13

- Δέσε τις άκρες του λαστιχένιου μοτέρ να γίνει στεφάνι
Σχ.14

Δέσε τις άκρες με σταυρόκομπο (1+2), ή με απλό κόμπο ταυτόχρονα και με τις δύο άκρες (3).
Σε κάθε περίπτωση που κάνεις κόμπο, πριν τον σφίξεις να τον βρέχεις με μία σταγόνα νερό (ή λίγο σάλιο) για να μην καεί το λάστιχο καθώς το τραβάς για να σφίξει.
Σχ.15
- Σφήνωσε στην μύτη το πλαστικό κουζινέτο με την έλικα. Μη βάλεις κόλλα.
Σχ.16
- Κρέμασε το λαστιχένιο μοτέρ στις δύο άκρες του:
- α) μέσα από τον κρίκο του άξονα της έλικας
- β) πίσω από την καρφίτσα.
Σύρε το στεφάνι έτσι ώστε ο κόμπος να βρεθεί στο πίσω μέρος (να ακουμπάει στην καρφίτσα).
Η ισορροπία
Η ισορροπία του Dione επιτυγχάνεται αλλάζοντας την θέση του φτερού εμπρός-πίσω στην άτρακτο.
Η θέση του φτερού στην άτρακτο που δείχνει το σχέδιο, είναι ενδεικτική. Η τελική θέση του φτερού θα εξαρτηθεί από την αντίδραση του μοντέλου στις δοκιμές.
Έλεγχος της γωνίας της έλξης
Σχ.17
Διαφορετικές μάρκες ελίκων πιθανόν να έχουν και διαφορετική γωνία μεταξύ της πλαστικής βάσης
που εφαρμόζει στην άτρακτο και του κουζινέτου που περνάει ο άξονας. Έλεγξε την γωνία που έχει το δικό σου κουζινέτο/βάση ακουμπώντας το επάνω στο σχέδιο. Αν είναι διαφορετική από την ζητούμενη τροποποίησε ανάλογα την γωνία της μπροστινής παραλληλόγραμμης υποδοχής προς τα επάνω ή προς τα κάτω, όσο χρειάζεται για να καταλήξει η έλικα στην ζητούμενη γωνία.
Σχ.18
Λιμάρισε τις άκρες του ξύλου (το κόκκινο μέρος στην μύτη του πήχυ) για να έρθουν στην επιθυμητή γωνία. Αν η εφαρμογή είναι χαλαρή, πρόσθεσε λίγη balsa (στο επάνω ή στο κάτω μέρος) και λιμάρισε και πάλι όσο χρειάζεται για μία σφιχτή εφαρμογή.
Με αυτή τη διαδικασία μπορείς να:
|