Αρθρώσεις Πηδαλίων - Μεντεσέδες


Η άρθρωση των πηδαλίων

Τα πηδάλια μας βοηθούν να ελέγχουμε την πτήση - είτε εκτρεπόμενα είτε μένοντας ακίνητα - γι' αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε αφ' ενός μεν την ελευθερία της κίνησής τους, αφ' ετέρου δε την άρθρωσή τους χωρίς τζόγους ή άλλες αεροδυναμικές ασυνέπειες.

Για την άρθρωση των πηδαλίων χρησιμοποιούνται πλαστικοί μεντεσέδες ή ένα "σαντουιτς" από χαρτί και πλαστικό (λεπτοί μεντεσέδες) ή το ίδιο το πλαστικό φιλμ επικάλυψης.

Η αεροτομή του κάθε πηδάλιου ποικίλει από μοντέλο σε μοντέλο, συνήθως ακολουθεί το περίγραμμα του χείλους εκφυγής του πτερύγιου που το συνδέουμε. Οταν το πτερύγιο είναι ισόπαχο, το αφήνουμε και αυτό ισόπαχο στρογγυλεύοντας μόνο τα χείλη του (όπως στον Τηλέμαχο).

Συμφέρει πρώτα να επικαλυφθούν τα δύο μέρη (πτερύγιο / πηδάλιο) με το επενδυτικό υλικό και μετά να μπούν οι μεντεσέδες.

ΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΜΕΝΤΕΣΕΔΕΣ

Η τοποθέτηση των πλαστικών μεντεσέδων

Οταν πρωτοκυκλοφόρησαν οι πλαστικοί μεντεσέδες φάνηκε ότι ήταν δώρο -άδωρο. Καμμία κόλλα δεν πιάνει στο πλαστικό για να το κολλήσει στη θέση του. Ομως με μια πιο προσεκτική ματιά θα διαπιστώσεις ότι οι μεντεσέδες έχουν ανάγλυφα σχέδια και τρύπες για να μαγκώσουν στην σχισμή του ξύλου καθώς η κόλλα μπαίνει και συμπληρώνει τα κενά.

Τέσσερεις τύποι πλαστικών μεντεσέδων: 1. Επίπεδος με ενσωματωμένο πείρο, 2. Επίπεδος με αφαιρούμενο πείρο, 3. Στρογγυλός με μικρό μεταλλικό πείρο, 4. Στρογγυλός με φαρδειά πλαστική επιφάνεια κάμψης.

Στην τοποθέτηση αυτών των μεντεσέδων θα προσέξεις δύο πράγματα: να είναι ευθυγραμμισμένοι οι άξονες και να μην πάει κόλλα στους άξονες.

Για να εξασφαλίσεις ότι οι σχισμές υποδοχής των μεντεσέδων θα γίνουν στην ίδια ευθεία, ακριβώς στο μέσον του πάχους του ξύλου, σημάδεψε πρώτα το ξύλο στην προαναφερθείσα ευθεία με το μολύβι, ή χρησιμοποίησε ένα από τα πολλά βοηθήματα που σημαδεύουν ακριβώς στο μέσον του πάχους του ξύλου.

Η σχισμή θα γίνει αρχικά με το μαχαιράκι, και μετά θα πρέπει να τη διευρύνεις όσο και το πάχος του μεντεσέ με μία πολύ λεπτή μεταλλική λίμα νυχιών. Επίσης ίσως να χρειαστεί να διευρύνεις την σχισμή και κατά πλάτος, για να χωρέσει καλύτερα.

Αφού δοκιμάσεις ένα - ένα μεντεσέ ότι μπαίνει στη θέση του, ανάρτησε το πηδάλιο με όλους τους μεντεσέδες δοκιμαστικά ΧΩΡΙΣ ΚΟΛΛΑ, να διαπιστώσεις την καλή εφαρμογή.

Για να πλησιάσεις το πηδάλιο στο πτερύγιο (το κενό μεταξύ τους πρέπει να είναι το μικρότερο δυνατό) ίσως χρειαστεί να κόψεις εσοχές στο ξύλο, γύρω από τον κάθε μεντεσέ.

Ομοίως για να διορθώσεις την περίπτωση που το πηδάλιο κάνει σκαλοπάτι με το πτερύγιο, ή άλλες ανωμαλίες στην εθυγράμμιση θα πρέπει να διευρύνεις τις σχισμές των προβληματικών μεντεσέδων προς την μία ή την άλλη πλευρά.

Οι θέσεις των μεντεσέδων (και συνεπώς και ο συνολικός αριθμός τους), σημειώνονται στα κατασκευαστικά σχέδια. Στον Τηλέμαχο θα βάλεις 4 μεντεσέδες στα πηδάλια ανόδου-καθόδου (δύο αριστερά και δύο δεξιά) και 3 μεντεσέδες στο πηδάλιο διεύθυνσης.

Προσοχή :σε ορισμένα μοντέλα όπως στον Τηλέμαχο πρέπει να αρθρώσεις το πηδάλιο ανόδου-καθόδου πριν το πηδάλιο διεύθυνσης.

Πριν προχωρήσεις στο κόλλημα, βάλε λίγη κρέμα των χεριών ή βαζελίνη στους άξονες των μεντεσέδων (προσοχή να μην πάει σε άλλο σημείο) για να τους προφυλάξεις από την κόλλα που θα ξεχειλίζει από την σχισμή.

Μέχρι να αποκτήσεις εμπειρία δούλεψε με εποξική μέσου χρόνου πήξης, όχι πεντάλεπτη. Κατάλληλη κόλλα είναι επίσης και η παχύρευστη κυανοακρυλική.

Βάλε κόλλα στις σχισμές της μίας πευράς και στις αντίστοιχες επιφάνειες (επάνω-κάτω) των μεντεσέδων, και γλύστρισέ τους μέσα στις σχισμές τους. Σκούπισε αμέσως την περίσσεια της κόλλας που ξεχειλίζει.

Κάνε το ίδιο και στην άλλη πλευρά και ανάρτησε τα πηδάλια στο πτερύγιο. Σκούπισε και πάλι την κόλλα που βγαίνει. Κούνησε το πηδάλιο να ευθυγραμμιστούν οι άξονες. Ασε τα ακίνητα έως ότου δέσει η κόλλα.

Προσοχή : αν έχεις χρησιμοποιήσει εποξική κόλλα, μην προσπαθήσεις να κινήσεις τα πηδάλια νωρίτερα από 24 ώρες. Πρέπει να περιμένεις να δέσει τελείως η κόλλα, για να κοπούν οι πιθανές γέφυρες που έχουν σχηματιστεί από το υλικό γύρω από τον άξονα. Αν προσπαθήσεις να τα κινήσεις πριν την ώρα τους, το υλικό που είναι μαλακό θα εκταθεί και δεν θα σπάσει, και θα μείνει για πάντα εκεί να δυσκολεύει την περιστροφή.

Στην αρχή θα νιώσεις μία αντίσταση στην περιστροφή. Δούλεψε με το χέρι το πηδάλιο να σπάσει και να τριφτεί η κόλλα που πιθανόν έχει καθήσει στους άξονες. Βάλε μία σταγόνα λάδι στους άξονες.

Μπορείς να τους ασφαλίσεις ακόμα περισσότερο περνώντας μία απλή στρογγυλή οδοντογλυφίδα σε κάθε πλευρά του μεντεσέ, αφού πρώτα τον τρυπήσεις κάθετα μαζί με το ξύλο με ένα τρυπανάκι όσο το πάχος της οδοντογλυφίδας.

Οι στρογγυλοί μεντεσέδες μπαίνουν ευκολώτερα. Προστάτεψε την άρθρωση με βαζελίνη. Κάνε τρύπες ακριβώς στην διάμετρο του μεντεσέ, στο σταθερό και κινούμενο μέρος. Βάλε σε μία τρύπα του ξύλου και στο ένα σκέλος του μεντεσέ παχύρευστη κυανοακρυλική κόλλα και εφάρμοσέ τον. Λύγισέ τον αμέσως για να σιγουρευτείς ότι βρίσκεται στη σωστή γωνία. Αφού κολλήσεις πρώτα τους μεντεσέδες ένα - ένα στο σταθερό πτερύγιο (ή στο πηδάλιο) βάλε κόλλα παντού και εφάρμοσέ τους όλους μαζί στο άλλο.

Οι πάνινοι μεντεσέδες

Τα παλιά τα χρόνια όλα τα control-line είχαν μεντεσέδες από πανί, επειδή αφ' ενός δεν υπήρχε κάτι καλύτερο, και αφ' ετέρου είναι πολύ λειτουργικοί στα πηδάλια με "παχειά" διατομή. Το πανί πρέπει να είναι ανθεκτικό, η καλύτερη ποιότητα είναι το χοντρό πανί που επικαλύπτουν τα μεγάλα αεροπλάνα.

Για να εφαρμόσεις τους πάνινους μεντεσέδες, κόλλα την μία άκρη τους στην μία επιφάνεια την μία από επάνω και την διπλανή της από κάτω, κ.ο.κ., και μετά πλησίασε την άλλη επιφάνεια και ολοκλήρωσε το κόλλημά τους σε διάταξη "χιαστί". Χρησιμοποίησε κόλλα σελλουλόζης. Πρόσεξε να μην πάει κόλλα στο μεσαίο τμήμα του πανιού, γιατί αφ' ενός θα είναι δύσκαμπτο, αφ' ετέρου μπορεί με τον καιρό να κοπεί.

Αρθρωση με κλωστή

Η άρθρωση με κλωστή εφαρμόστηκε στα παλιά radio-control. Και σ' αυτή την περίπτωση η εφαρμογή της κλωστής γίνεται σε μορφή "χιαστί". Η κλωστή πρέπει να είναι ανθεκτική, και κατά προτίμηση όχι πολύ λεπτή.

Πρώτα θα κάνεις και στις δύο πλευρές από μία σειρά ψιλές τρυπούλες, για να περάσει η κλωστή. Οι τρύπες γίνονται σε ομάδες, κάθε μία ομάδα αντιστοιχεί σε ένα μεντεσέ. Η θέση των τρυπών πρέπει να είναι σε σχήμα πλαγιαστό "N" ώστε όταν τραβήξεις την κλωστή να μην μετακινηθεί το πηδάλιο πλάγια ως προς το οριζόντιο σταθερό.

Αφού στερεώσεις την κλωστή σε μία τρύπα με μία σταγόνα κυανοακρυλική κόλλα, αρχίζεις το ράψιμο. Η κλωστή περνάει ανάμεσα από την σχισμή της άρθρωσης, από επάνω- κάτω και από κάτω-επάνω, σε σχήμα πλάγιου "Χ". Οταν περάσεις την κλωστή σε κάθε μία από τις συστοιχίες κόψε την με αρκετό περιθώριο. Οταν ράψεις όλους τους μεντεσέδες, θα τεντώσεις όλες τις κλωστές και θα ρίξεις στις τρύπες τους από μία σταγόνα λεπτόρευστης κυανοακρυλικής κόλλας. Κόψε όλα τα περισσεύματα.

Η τοποθέτηση του λεπτού μεντεσέ

Ενας μοντέρνος τύπος μεντεσέ είναι αυτός του τύπου σάντουϊτς, ένα πλαστικό λεπτό φύλλο, που στις δύο πλευρές του έχει κολλημένο ένα στρώμα σαν χαρτί που μπορεί να πιάσει επάνω του η κόλλα. Για να βάλεις αυτούς τους μεντεσέδες, κάνε απλές σχισμές με το μαχαιράκι, άρθρωσε το πηδάλιο στο πτερύγιο με όλους τους μεντεσέδες στις σχισμές τους, χωρίς κόλλα, και αφού βεβαιωθείς ότι όλα είναι ευθυγραμμισμένα στάξε επάνω στον μεντεσέ στην περιοχή που είναι ορατή, μερικές σταγόνες λεπτόρευστης κυανοακριλικής κόλλας (και από τις δύο πλευρές). Η κόλλα θα περάσει μέσα στις σχισμές και θα κολλήσει ακαριαία τον μεντεσέ. Αυτό είναι όλο.

Η άρθρωση με το πλαστικό φιλμ επικάλυψης

Επισημαίνουμε ότι μεντεσέδες από πλαστικό φιλμ επικάλυψης εφαρμόζονται μόνο σε μοντέλα με μικρές απαιτήσεις αντοχής. Υφίστανται δύο μέθοδοι. Η πρώτη είναι αυτή με τις μακρυές λουρίδες,που εφαρμόζονται κατά μήκος της άρθρωσης, και η δεύτερη αυτή με τις μικρές λουρίδες που εφαρμόζονται κάθετα στην άρθρωση. Τα σχήματα δείχνουν τον τρόπο εργασίας.

Α' μέθοδος


Β' μέθοδος

  • Κόψε δύο λουρίδες από πλαστικό φιλμ πλάτους περίπου 25-30 χιλιοστών και κόλλα τες μεταξύ τους σε πλάτος 5 χιλιοστών (επιφάνεια Α = γυαλιστερή, επιφάνεια Β = με κόλλα)
  • Κόψε την λουρίδα που σχηματίστηκε, σε κάθετα κομμάτια πλάτους 25 χιλιοστών το καθένα. Η μία άκρη έχει την κόλλα στην "επάνω" επιφάνεια, και η άλλη άκρη την έχει στην "κάτω" επιφάνεια.
  • Κόλλα την μία άκρη του "μεντεσέ" στο ένα τμήμα (σταθερό ή πηδάλιο) ενάλλαξ, τον ένα από επάνω και τον διπλανό του από κάτω, κ.ο.κ., και μετά πλησίασε τα δύο τμήματα και ολοκλήρωσε το κόλλημά τους σε διάταξη "χιαστί".

 

Αρθρωση με αυτοκόλλητη ταινία mylar

Είναι η απλούστερη μορφή άρθρωσης. Εφαρμόζεται στα πηδάλια των ηλεκτροκίνητων μοντέλων μικρού μεγέθους.

Η ταινία είναι σαν το σελλοτέϊπ, απλά είναι πιό ανθεκτική, πιό φαρδειά και η κόλλα της εξασφαλίζει μακρόχρονη πρόσφυση. Συνθήκη για την σωστή εφαρμογή είναι τα πηδάλια να έχουν επιφάνεια που να επιτρέπει την προσκόληση της ταινίας. Κατάλληλες επιφάνειες είναι αυτές που έχουν επικαλυφθεί με πλαστικού φιλμ. Δεν είναι ασφαλής η εφαρμογή της επάνω σε ξύλινη επιφάνεια ή σε διογκομένη πολυστερίνη.

Εφαρμόζεται μία λουρίδα κατά μήκος της άρθρωσης, είτε από την επάνω, είτε από την κάτω πλευρά των πηδαλίων. Πρόσθετο κέρδος από αυτή την εφαρμογή είναι ότι έτσι σφραγίζει το κενό της άρθρωσης και γίνονται πιό ενεργά τα πηδάλια. ΠΡΟΣΟΧΗ:ορισμένες ταινίες έχουν ισχυρή κόλλα, και όταν ακουμπήσουν στο monokote, δεν είναι εύκολο να ξεκολλήσουν.

 


Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα