Mercury

Παραλλαγές - Βελτιώσεις


[ Εισαγωγή ] - [ Mercury 1 ] - [ Mercury 2 ] - [ Mercury CO2] - [ Πτήση ]

Μεταβλητή θέση πυλώνα

Συμφέρει να στερεώσεις τον πυλώνα στην άτρακτο με λάστιχα (δηλαδή να μην τον κολλήσεις μόνιμα σε μία θέση), για να μπορεί να μετακινείται μπρος - πίσω και να επιτυγχάνεται ευκολώτερα η ισορροπία.

Ο μετακινούμενος πυλώνας φτιάχνεται κολλώντας ένα πήχυ, ίδιου πάχους με την άτρακτο, ανάμεσα στα πλαϊνά του. Αρχισε την συναρμολόγηση καρφιτσώνοντας τα δύο πλαϊνά του πυλώνα στα πλαϊνά της ατράκτου - μη τα κολλήσεις στην άτρακτο. Κόλλα επάνω στα πλαϊνά τη βάση του φτερού. Κόλλα τον επι πλέον πήχυ, ανάμεσα στα πλαϊνά του πυλώνα, και μόνο σ' αυτά - όχι στην άτρακτο. Ο πήχυς αρκεί να περισσεύει μερικά εκατοστά από εμπρός και από πίσω. Συμπλήρωσε την κατασκευή με τις καβίλιες (από στρογγυλή οδοντογλυφίδα).

Το όλο τμήμα κάθεται επάνω στην άτρακτο, και στερεώνεται με ψιλά λαστιχάκια - δεν κολλιέται.

Το σύστημα αυτό προτείνεται για την περίπτωση που αλλάζει συχνά το βάρος του ελαστικού μοτέρ, ή εφαρμόζεται στην μύτη μοτέρ πεπιεσμένου αερίου (CO2).

 

Παραλλαγή στο σύστημα προσγείωσης

Στην φωτογραφία φαίνεται το Mercury 1 με ένα σκέλος προσγείωσης. Αυτό έγινε μόνο και μόνο για πειραματικούς λόγους. Το ένα σκέλος δεν πρόσθεσε κανένα πλεονέκτημα, αλλά ούτε και εμφάνισε μειονέκτημα.

Τα σκέλη προσγείωσης μπορούν να παραλειφθούν τελείως, ιδίως αν πετάς επάνω από χορτάρι. Αν αποφασίσεις να μην βάλεις τα σκέλη θα χρειαστεί το αντίστοιχο αντισταθμιστικό βάρος στην μύτη. Στερέωσε προσωρινά το βαρίδι με χαρτοταινία και αφού βρείς με τις δοκιμές πόσο χρειάζεται στερέωσέ το μόνιμα με κόλλα ή με την βίδα Νο 17.

 

Ουραίο σκι

Στο μοντέλο αυτό διακρίνεται ένα σύρμα που χρησιμεύει σαν "σκι ουράς". Είναι μία προαιρετική προσθήκη. Μπορεί να διαμορφωθεί σαν συνέχεια του ίδου σύρματος που φτιάχνεται ο πίσω γάντζος. Ενώ δεν προσφέρει τίποτε το ουσιαστικό, προσθέτει βάρος στην ουρά, που δεν είναι επιθυμητό.

 

Προαιρετική ελαφρύτερη κατασκευή των ουραίων πτερυγίων

Προσοχή : Τα ανωτέρω σχήματα είναι ενδεικτικά για το πως πρέπει να χτιστούν τα ελαφρά πτερύγια. Οι εκτυπούμενες διαστάσεις τους από την σελίδα αυτή δεν είναι οι πραγματικές. Για να τα κατασκευάσεις στη σωστή τους διάσταση, βασίσου στο περίγραμμά τους στο βασικό σχέδιο του μοντέλου με κλίμακα 1:1.

( ) Προστάτεψε το σχέδιο στην περιοχή της κάτοψης του οριζόντιου πτερύγιου και στην περιοχή της πλάγιας όψης του κάθετου πτερύγιου με φύλλο ναϋλον.
( ) Στερέωσε τα τρία πηχάκια 3x6 στα ακροπτερύγια και το μέσον. Κόλλα σ' αυτά τα πηχάκια 3Χ3 στις θέσεις των χειλέων προσβολής και εκφυγής.Συνέχισε κολλώντας τα κάθετα πηχάκια 3Χ3 και τέλος τα διαγώνια πηχάκια 3x3 χιλ.
( ) Φτιάξε και το κάθετο πηδάλιο με αντίστοιχο τρόπο.
( ) Επικάλυψε τα πηδάλια με χαρτί, ακολουθώντας την μέθοδο της "επικάλυψης των πολύ μικρών μοντέλων". Η επικάλυψη θα γίνει μόνο από την μία πλευρά : στο οριζόντιο ουραίο από την επάνω, ενώ στο κάθετο από όποια πλευρά θέλεις.

Η ελαφρυά ουρά είναι επιθυμητή για αργή πτήση σε εσωτερικούς χώρους. Ομως επειδή το οριζόντιο πτερύγιο επικαλύπτεται μόνο από την επάνω πλευρά, ενεργεί αεροδυναμικά με αύξηση της άντωσής του, δηλαδή αναγκάζει το μοντέλο να ρίξει την μύτη, σαν να ήταν μπροσθόβαρο.

Για να ισορροπήσει ένα Mercury με ελαφρυά ουρά, θα πρέπει να φέρεις τον πυλώνα με το φτερό σε πιό μπροστινή θέση, ή ακόμα και να αυξήσεις την γωνία πρόσπτωσης του φτερού.

 

[ Εισαγωγή ] - [ Mercury 1 ] - [ Mercury 2 ] - [ Mercury CO2] - [ Πτήση ]

 


 

Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα