Venus 2

  • Ανοιγμα φτερών 636 χιλ
  • Ολική επιφάνεια 7,9 τ.π.
  • Μήκος ατράκτου 535 χιλ

[ Venus εισαγωγή] - [ Venus 1 ]- [ οδηγίες πτήσης ]

 

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Κάνε εδώ κλικ να δεις το σχέδιο του Venus 2

Η άτρακτος

Η άτρακτος του Venus 2 μοιάζει σε πολλά σημεία με την άτρακτο Venus 1.

( ) Κόψε το βασικό κομμάτι της ατράκτου Νο 1 από το κόντρα πλακέ.

( ) Κόψε λοξά το πίσω και κάτω μέρος του πήχυ Νο 2, για να ελαφρύνει.

( ) Ελεγξε την γωνία εφαρμογής του Νο 2 με το Νο 1 (ακουμπώντας τα στην πλάγια όψη της ατράκτου στο σχέδιο) και κόλλησέ τα μεταξύ τους. Εξασφάλισε ότι δεν θα κολληθούν στραβά. Η γωνία μεταξύ της βάσης του φτερού και της βάσης του ουραίου πτερύγιου πρέπει να είναι ακριβώς αυτή που δείχνει το σχέδιο.

( ) Κόλλα δεξιά και αριστερά στην μύτη του Νο 1, τα δύο πλαϊνά Νο 19.

( ) Τρύπα το κόντρα πλακέ Νο 1 στη θέση του γάντζου, με ένα λεπτό τρυπάνι και βίδωσε την βίδα Νο 22. Εξασφάλισε ότι το κεφάλι της βίδας εφάπτεται επάνω και κάτω στην εγκοπή του ξύλου, για να μη μπλεχτεί ο κρίκος ρυμούλκησης.

Η βάση του φτερού Νο 3 φτιάχνεται από μπάλσα που έχει τα νερά κάθετα στην μεγάλη της διάσταση.

( ) Αν έχεις φύλλο μπάλσα πλάτους 10 εκατοστών, θα την κόψεις σαν ένα κομμάτι. Αν το φύλλο που διαθέτεις έχει μικρότερο πλάτος, θα κόψεις δύο κομμάτια που θα τα κολλήσεις μεταξύ τους για να πάρεις το επιθυμητό μήκος.

( ) Μετά κόλλα στα πλάγια χείλη της βάσης τα δύο πηχάκια Νο 17, και μετά κόλλα την βάση στην θέση της προσέχοντας να είναι κάθετη προς το Νο 1. Γυαλοχάρτισε τα δύο πηχάκια φάλτσα (προς το κέντρο της βάσης), για να εφαρμόζει σωστά σ' αυτά το κάτω μέρος του φτερού.

Σημείωση: Το βερνίκωμα της ατράκτου είναι προαιρετικό.

  Η τελειωμένη άτρακτος του Venus 2.

Το φτερό

Το φτερό έχει δύο έδρες ενωμένες σε δίεδρο. Η αριστερή και η δεξιά έδρα φτιάχνονται αρχικά χωριστά και ενώνονται στην κατάλληλη γωνία σε επόμενη φάση.

( ) Φτιάξε ένα πλευρίδιο Νο 7 από ψιλό κόντρα πλακέ ή χοντρό χαρτόνι και με αυτό οδηγό κόψε 16 όμοια πλευρίδια από την μπάλσα 1,5 χιλ.

( ) Κάνε εγκοπές στα χείλη εκφυγής Νο 14 στις θέσεις που θα δεχτούν το πίσω μέρος των πλευριδίων. Το βάθος των εγκοπών να είναι περίπου 1,5-2 χιλ.

( ) Καρφίτσωσε τα χείλη προσβολής Νο 13 και εκφυγής Νο 14 στον πίνακα, στην θέση τους πάνω στο προστατευμένο σχέδιο.

( ) Ταίριαξε τα πλευρίδια Νο 7 στις θέσεις τους. Κόλλησέ τα ένα-ένα στα χείλη Νο 13 και Νο 14 εκτός από τα δύο μεσαία που αντιστοιχούν στην ένωση της διέδρου. Στα ακροπτερύγια μπαίνουν από δύο πλευρίδια που κολλιούνται και μεταξύ τους.

( ) Βάλε λίγη κόλλα στο κόψιμο κάθε πλευρίδιου που θα μπεί η δοκός, και σπρώξε την δοκό (Νο 15) στην θέση του.

Οι δοκοί μπαίνουν βαθύτερα από την επάνω καμπύλη των πλευριδίων, για να μην ακουμπήσει σ' αυτές η χάρτινη επικάλυψη. Η ανωμαλία (το κενό) που μένει στην επάνω καμπύλη δεν επηρεάζει την απόδοση.

( ) Οταν στεγνώσουν οι σκελετοί των δύο εδρών, ελευθέρωσέ τες και μορφοποίησε προσεκτικά με την γυαλοχαρτίστρα το χείλος προσβολής Νο 13 (και το χείλος εκφυγής Νο 14 αν δεν ήταν έτοιμο). Συμβουλέψου το σχήμα -τομή- που δείχνει το σχέδιο.

( ) Φτιάξε από χαρτόνι ή κόντρα πλακέ, έναν οδηγό της γωνίας της διέδρου (όπως φαίνεται παραπλεύρως). Η γωνία αυτή (που μαρκάρεται με κόκκινο χρώμα για έμφαση), θα είναι το μισό της διέδρου.

( ) Σημείωσε με το μολύβι σε κάθε χείλος και την δοκό την γωνία που πρέπει να κοπούν.

  Με οδηγό αυτές τις γραμμές, ξύσε με την γυαλοχαρτίστρα τις απολήξεις των τεσσάρων χειλέων και των δύο δοκών που θα ενωθούν για τον σχηματισμό της διέδρου. Οι εσωτερικές άκρες των αντίστοιχων πήχεων πρέπει να εφαρμόζουν καλά στην ζητούμενη δίεδρο γωνία.

( ) Για να σχηματίσεις την δίεδρο καρφίτσωσε την μία έδρα στον πίνακα. Κόλλα την άλλη έδρα στα σημεία επαφής τους, και ανασήκωσε το ακροπτερύγιό της με ένα βοήθημα, σε απόσταση 100 χιλ περίπου από τον πίνακα.

Στο σχήμα φαίνεται ένα βοήθημα από χαρτόνι που παίρνει ύψος ανάλογα με το άνοιγμα των σκελών του.

( ) Κόλλα το ενισχυτικό πηχάκι Νο 16 συμμετρικά πίσω από την ένωση των δοκών. Στερέωσέ το με ένα μανταλάκι, και άφησε τις δύο έδρες σ' αυτή την θέση έως ότου στεγνώσει η κόλλα.

( ) Οταν ελευθερώσεις τον σκελετό του φτερού από τον πίνακα πρόσθεσε συμμετρικά στην ένωση τα δύο κεντρικά πλευρίδια Νο 7. Θα τα προσθέσεις από κάτω, αφού διευρύνεις το άνοιγμά τους για να χωρέσει εκτός από την δοκό και το ξύλο της ενίσχυσης (Νο 16).

( ) Συνέχισε με τα ενισχυτικά τριγωνάκια Νο 18 και τα πανάκια Νο 9 γύρω από τις ενώσεις των δύο χειλέων (Νο 13 και Νο 14).

( ) Με το ψιλό γυαλόχαρτο "σπάσε" τις απότομες γωνίες των ξύλων, κυρίως εκεί που θα κολλήσει το χαρτί της επικαλύψης.

 

Η επικάλυψη του φτερού

Επικάλυψε το φτερό με χαρτί. Προτείνεται κατ' αρχήν η μέθοδος του στεγνού χαρτιού, αλλά κατάλληλη είναι και η μέθοδος του βρεγμένου χαρτιού.

 

Η τελική συναρμολόγηση και η ισορροπία

Τα φτερά και η άτρακτος συνδέονται μεταξύ τους με λάστιχα, για ευκολία στην μεταφορά και το τριμάρισμα όπως επίσης και για να υποχωρούν στις βαρειές προσγειώσεις μειώνοντας τον κίνδυνο ζημιάς.

( ) Πέρνα τα λάστιχα Νο 12 γύρω από την άτρακτο να βρεθούν πίσω από την βάση του φτερού. Ακούμπα το φτερό στην θέση του και τράβα τα λάστιχα πάνω από το φτερό να πιαστούν στο μπροστινό δόντι της ατράκτου. Αν το ένα λάστιχο κρίνεται ανεπαρκές, βάλε και δεύτερο ή και τρίτο. Αν τα λάστιχα δεν είναι σφιχτά το φτερό πιθανόν να μετακινηθεί και να επηρεάσει την πτήση.

( ) Για να ισορροπήσεις το Venus 2 πρόσθεσε σκάγια στο ειδικό διαμέρισμα της μύτης. Κλείσε την τρύπα σφηνώνοντας σ' αυτή ένα ξύλο ή πλαστικό κεφαλάκι από στυλό διαρκείας. Μην κολλήσεις το κεφαλάκι για να μπορείς να μεταβάλεις μελλοντικά το αντισταθμιστικό βάρος ανάλογα με το επιθυμητό τριμάρισμα.

( ) Γράψε το όνομα και την διεύθυνσή σου στο πλάϊ της ατράκτου.

Παραλλαγές - Βελτιώσεις

Η μορφή του γάντζου που φαίνεται στο σχέδιο του Venus 2, είναι μία από τις δυνατότητες για να διαμορφωθεί ένας ρυθμιζόμενος γάντζος σε άτρακτο από φύλλο κόντρα πλακέ. Εάν η λύση αυτή σου φαίνεται δύσκολη, ή το κόντρα πλακέ που έχεις βάλει είναι λεπτό, και η βίδα μεγάλης διαμέτρου, τότε μπορείς να ακολουθήσεις την απλούστερη μοφρή του γάντζου που περιγράφεται στο Venus 1.

Στην φωτογραφία επίσης φαίνεται κολλημένο ένα κομμάτι γυαλόχαρτο στο πλαϊνό της ατράκτου, κάτω από το φτερό (υπάρχει και στην άλλη πλευρά). Το γυαλόχαρτο βοηθάει να μην σου γλυστρίσει το ανεμόπτερο από το χέρι.

Η σφήνα Νο 21 είναι το επάνω άκρο από στυλό διαρκείας.

Προτείνουμε να ρίξεις λίγη κόλλα στο διαμέρισμα με τα σκάγια για να ακινητοποιηθούν και να μην αλλάζει το κέντρο βάρους στην πτήση. Πριν ρίξεις την κόλλα αφαίρεσε όσα σκάγια χρειάζεται για το αντίστοιχο βάρος της κόλλας, και λίγα ακόμα για να έχεις την ευχέρεια να προσθέτεις και να αφαιρείς σκάγια για την ολοκλήρωση της τέλειας ισορροπίας.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΛΙΚΩΝ VENUS 2

ΥΛΙΚΟΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (σε χιλιοστά) ΝοΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
κόντρα πλακέ250 Χ 70 Χ 41άτρακτος(1)
πήχυς, πεύκη330 Χ 7 Χ 42άτρακτος(2)
φύλλο μπάλσα, μαλακή-ημίσκληρη (3)1000 Χ 80 Χ 23βάση φτερών
>>>>4οριζόντιο πτερύγιο
>>>>5κάθετο πτερύγιο
>>>>7πλευρίδια
>>>>18τριγωνάκια
>>>>19πλαϊνά ατράκτου
πήχυς, μπάλσα μέτρια660 Χ 10 Χ 313χείλος προσβολής(4)
χείλος εκφυγής μπάλσα μέτρια660 X 10 X 314χείλος εκφυγής(4)
πήχυς, μπάλσα ημίσκληρη-σκληρή1000 Χ 5 Χ 315δοκός φτερών(4)
>>>>16ενίσχυση διέδρου
>>>>17πηχάκια βάσης φτερού
χαρτονάκι ή λεπτό αλουμίνιο(5)όπως στο σχέδιο8πηδάλιο διεύθυνσης
σκάγιαπερίπου 30 γραμ20αντισταθμιστικό βάρος
πανάκι
9ενισχυτικό
λάστιχα (2-3)Φ 4012συνδετικό
λαμαρινόβιδα ή ξυλόβιδαΦ 12 Χ 1022ρύθμιση γάντζου
χαρτί επικάλυψης λεπτόένα φύλλο
επικάλυψη
πλαστικό ή ξύλοβλέπε σχέδιο & οδηγίες21σφήνα τρύπας
κόλλαβλέπε γενικές οδηγίες
συνδετικό ξύλων
κόλλατύπου Stic/βλέπε οδηγίες
μόνο για την επικάλυψη
βερνίκι και διαλυτικόβλέπε γενικές οδηγίες
για την επικάλυψη

στο σχέδιο και τον πίνακα του Venus 2, δεν εμφανίζονται οι αριθμοί 6, 10 και 11.

Εναλλακτικές επιλογές των υλικών του παραπάνω πίνακα

(1) κατάλληλο πάχος κόντρα πλακέ από 3 έως 5 χιλ.
(2) ή μπάλσα ημίσκληρη 10 Χ 4 ή 8 Χ 5 ή 9 Χ 6, ή μπάλσα ημίσκληρη-μέτρια 15 Χ 5 ή 12 Χ 6 ή 10 Χ 5
(3) ή μπάλσα ημίσκληρη ή μέτρια 1,5 χιλ.
(4) μπορούν να κοπούν και από φύλλο 3 χιλ. Αν όμως το μοντέλο θα πετάξει σε δυνατό άνεμο τότε ήδοκός θα γίνει από πεύκη.
(5) το αλουμίνιο κόβεται από το αεροστεγές κάλυμα κουτιού Γαλλικού στιγμιαίου καφέ.

 

[ Venus 1 ]- [ Venus 2] - [ οδηγίες πτήσης ]

 

Πρώτη σελίδα/Home Περιεχόμενα